ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 9,5 δολ. αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα

REUTERS

Η αντιπολίτευση υπολογίζει πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις 800.000 τοις εκατό και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως θα φθάσει στο 1.000.000 τοις εκατό μέχρι τα τέλη του 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανήγγειλε την έκτη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2018, που όμως δεν είναι ικανή να καταπολεμήσει τον υπερπληθωρισμό, ο οποίος εξαντλεί την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Μέσω του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 150% στα 9,50 δολάρια ή 4.500 μπολιβάρ ανά μήνα. Δεν αναμένεται, όμως, να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, μη μπορώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες λόγω του υπερπληθωρισμού.

Η αντιπολίτευση υπολογίζει πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις 800.000 τοις εκατό  και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως θα φθάσει στο ένα εκατ. τοις εκατό μέχρι τα τέλη του 2018. Ως αντίδοτο προς τον υπερπληθωρισμό, η κυβέρνηση Μαδούρο προχώρησε τον Αύγουστο σε μια υποτίμηση του μπολιβάρ της τάξεως του 96% ως προς το δολάριο, κόβοντας πέντε μηδενικά στην ισοτιμία του. Από τον Αύγουστο, το Καράκας έχει επίσης προχωρήσει στην 60πλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η θλιβερή κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας της Βενεζουέλας επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που συγκεντρώνει η κεντρική τράπεζα της χώρας για την ανάπτυξη. Πηγές των πρακτορείων Bloomberg και Reuters αποκάλυψαν χθες πως το ΑΕΠ της Βενεζουέλας υποχώρησε κατά 16,6% το 2017, αντανακλώντας τη συρρίκνωση της οικονομίας επί τέταρτο συναπτό έτος.

Τραγική ειρωνεία είναι πως η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας αυτά των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας, που είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο. Ο υπερπληθωρισμός, όμως, έχει οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια τον πληθυσμό της χώρας και έχει εξωθήσει στην έξοδο από τη χώρα πάνω από 2 εκατ. πολίτες την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται κάθε 26 ημέρες, κατά μέσον όρο.

Οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας διότι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν δίνει στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για τον πληθωρισμό, τις αυτοκτονίες ή τα κρούσματα ΗIV στη χώρα. Τα προαναφερόμενα στοιχεία για την πτώση του περυσινού ΑΕΠ φαίνεται πως γνωστοποιήθηκαν διότι το ΔΝΤ ζήτησε από το Καράκας να υποβάλει στοιχεία για την οικονομία. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανή η επιβολή κυρώσεων από το ΔΝΤ, όπως είναι η στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου ή ακόμη και η αποβολή από το Ταμείο, στερώντας έτσι τη δυνατότητα από το Καράκας να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Τυπικά, το Καράκας αναμενόταν να παρουσιάσει τα στοιχεία για την οικονομία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ