Η επίσκεψη Μπους σε Αθήνα και Κρήτη, η ομιλία του στη Βουλή και η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Η επίσκεψη Μπους σε Αθήνα και Κρήτη, η ομιλία του στη Βουλή και η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ήταν ο πρώτος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1991, ύστερα από 32 χρόνια. 

Αφιξη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου 1991. Τον υποδέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 1989 έως και το 1993, ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς, είχε γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο από το 1964 και τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Η επίσκεψη Μπους σε Αθήνα και Κρήτη, η ομιλία του στη Βουλή και η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη-1

Ο Τζ. Μπους ο πρεσβύτερος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στις 17 Νοεμβρίου του 1992. (AP Photo / Ron Edmonds)

Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο Μπους συνομίλησε με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης, ενώ μετέβη και στην Κρήτη, όπου συναντήθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις στη στρατιωτική βάση της Σούδας, αλλά και επισκέφθηκε τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

Η επίσκεψη Μπους σε Αθήνα και Κρήτη, η ομιλία του στη Βουλή και η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη-2

19 Ιουλίου 1991. Επίσκεψη Τζ. Μπους και Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μπάρμπαρα Μπους στην Ακρόπολη. Συνοδεύονται από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Από τον Ναύσταθμο της Σούδας, ο Μπους αναφέρθηεκ στους δεσμούς φιλίας και συμμαχίας Ελλάδος και ΗΠΑ, ενώ εξήρε την ομάδα υποστήριξης των Η.Π.Α. και μέλη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο του Κόλπου. «Μέρα με τη μέρα, η Σούδα έκανε άριστα το καθήκον της», είχε δήλωσει χαρακτηριστικά. 

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Τζ. Μπους σε Ακρόπολη, Ναύσταθμο της Σούδας, στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπους ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ελλάδας, μισθώνοντας δύο φρεγάτες της κατηγορίας Knox και επιταχύνοντας την παράδοση συνολικά 28 αεροσκαφών F-4E. 

Στην Κρήτη, ο Μπους και η Πρώτη Κυρία Μπάρμπαρα – που πέθανε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους – είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την οικία Μητσοτάκη, όπου λέγεται ότι εντυπωσιάστηκαν από τις μαγειρικές δεξιότητες της συζύγου του Ελληνα πρωθυπουργού, Μαρίκας, και ιδιαιτέρως με το παραδοσιακό γεύμα που τους είχε ετοιμάσει, τα ντολμαδάκια. 

Η επίσκεψη Μπους σε Αθήνα και Κρήτη, η ομιλία του στη Βουλή και η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη-3

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε επίσης ενθουσιαστεί με το κρητικό ελαιόλαδο, που πήρε μαζί του στην Ουάσινγκτον.

Η ομιλία του προέδρου Μπους στη Βουλή στις 18 Ιουλίου του 1991. 

Στις 29 Μαΐου του 2017, όταν έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζορτζ Μπους σε επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του αλλά και τη μεγάλη του εκτίμηση για τον Ελληνα πρωθυπουργό, του οποίου η θητεία συνέπεσε σε σημαντικό βαθμό με τη δική του. 

«Λυπήθηκα με την είδηση της απώλειας του πρώην συναδέλφου μου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εργαστήκαμε μαζί σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με σημαντικότερο όλων την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ μετά την κτηνώδη εισβολή του 1990. Οταν έπρεπε να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τις αυστηρές κυρώσεις απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος. Η Μπάρμπαρα κι εγώ χαιρετίζουμε τη διά βίου δημόσια προσφορά του στην πολυαγαπημένη του Ελλάδα και αποστέλλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά 


Διαβάστε σχετικά:

Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος

Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του

Τζορτζ Μπους: Πατριάρχης μιας «δυναστείας», πρόεδρος μίας θητείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή