Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι κινήσεις λογαριασμών της τελευταίας τετραετίας

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι κινήσεις λογαριασμών της τελευταίας τετραετίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κινήσεις των λογαριασμών για τα έτη 2015-2018 αναμένεται να ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας η φορολογική διοίκηση.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι η ΑΑΔΕ μπορεί να απευθύνει στις τράπεζες μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η εφορία έχει τις κινήσεις των λογαριασμών μέχρι το 2014 με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος μεγάλων υποθέσεων.

Ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή προστίμων για όσους εκδίδουν αποδείξεις από μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές αλλά και για τα παράνομα αποστακτήρια και τη λαθραία διακίνηση αλκοόλ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Διευρύνονται οι φορείς στους οποίους μπορεί να ανατεθεί, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η είσπραξη των φορολογικών και λοιπών εσόδων του Δημοσίου. Οπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, δεν πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες αλλά για επέκταση του συστήματος και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος, ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εκδίδει αποδείξεις από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη στο υπουργείου Οικονομικών.

3. Η ΑΑΔΕ δύναται, στο πλαίσιο διενέργειας φορολογικών ελέγχων, να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών προς τις τράπεζες. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για ελέγχους από τα στελέχη της εφορίας.

4. Μειώνεται σε 6%, από 13% που είναι σήμερα, ο συντελεστής ΦΠΑ για τα λευκά μπαστούνια και τις γραφομηχανές με χαρακτήρες Braille, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης. 

5. Αντικαθίσταται το διπλότυπο αποδεικτικό είσπραξης των δημοσίων εσόδων από το ηλεκτρονικό παράβολο.

Πρόστιμα για τσίπουρο

6. Αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και ρυθμίσεις με στόχο τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας σε ό,τι αφορά τη διάθεση του τσίπουρου διήμερων (μικρών αποσταγματοποιών, που παράγεται βάσει ειδικής άδειας για μικρές ποσότητες), περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Ειδικότερα, τα πρόστιμα για την παραλαβή, πώληση, αγορά ή επισκευή χωρίς άδεια μηχανημάτων για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων αυξάνονται από 500 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Ανάλογα πρόστιμα θα επιβάλλονται και σε όσους κατέχουν σφραγισμένα μεν αποστακτικά μηχανήματα, αλλά δεν διαθέτουν άδεια κατοχής. Επίσης, τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τριών μηνών όσοι παράγουν, εισάγουν και διακινούν ακατάλληλα αποστάγματα. 

7. Προστίθεται στις αρμοδιότητες του διοικητή της ΑΑΔΕ και αποδοχή δωρεών, εφόσον προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της Αρχής και η αξία τους εκτιμάται σε ποσό που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

8. Προβλέπεται η δυνατότητα απονομής βραβείων στις οργανικές μονάδες της ΑΑΔΕ οι οποίες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους. Με απόφαση του διοικητή, ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των οργανικών μονάδων, οι προϋποθέσεις βράβευσης αυτών, το είδος των βραβείων και η κατανομή αυτών όταν είναι χρηματικά, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα.  

Ελεγχοι και σε ΜΚΟ

9. Και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντάσσεται μεταξύ των υπηρεσιών που θα μπορούν να ελέγχουν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ή μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή