Ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστολή στον πρώην υπουργό Γιάννη Ανθόπουλο

Ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστολή στον πρώην υπουργό Γιάννη Ανθόπουλο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καταδίκη του πρώην υπουργού Γιάννη Ανθόπουλου και τριών συγκατηγορουμένων του σε κάθειρξη 15 ετών με αναστολή, ολοκληρώθηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση τοκογλυφίας σε βάρος καπνεμπόρου από την Καβάλα.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους τους τρεις συγκατηγορούμενους του πολιτικού, υπεύθυνους της εταιρείας Namaco που μετονομάστηκε σε Gennet, οι οποίοι δικάστηκαν για το αδίκημα της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και τον Γιάννη Ανθόπουλο για συνέργεια σε τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, επιβάλλοντας σε όλους ποινή 15ετούς φυλάκισης. Σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περιουσίας των κατηγορουμένων για συνολικό ποσό 7,4 εκατομμύρια ευρώ, που θεωρεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας. Το ύψος των κατασχέσεων καταμερίζεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του στη Βούλα, και σε συνολικό ποσό 5,7 εκατομμυρίων ευρώ για τους άλλους τρεις καταδικασθέντες.

Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε έναν. Στον πρώην υπουργό και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Κατά τη δικογραφία, ο πρώην υφυπουργός μεσολάβησε την περίοδο 2002-2005 προκειμένου η ιδιοκτήτρια εταιρίας καπνού «Οδέττη Πετρίδη», να λάβει τοκογλυφικό δάνειο από την εταιρία των συγκατηγορουμένων του πολιτικού, συνολικού ποσού 17,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα καλύπτονταν με πλαστά παραστατικά αγοραπωλησιών καπνού. Έναντι της βοήθειας που παρείχε ο κατηγορούμενος πολιτικός φέρεται να λάμβανε για κάθε παραστατικό το δέκα τοις εκατό του ποσού του τιμολογίου. Συνολικά, στον κ. Ανθόπουλο καταλογίζεται ότι πήρε ποσό που υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια όταν το ΣΔΟΕ εντόπισε σε λογαριασμούς του πολιτικού και της συζύγου του, χρηματικά ποσά προερχόμενα από την κ. Πετρίδη. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι από την καπνέμπορα έλαβε νόμιμες αμοιβές ως νομικός της σύμβουλος και επιπλέον ένα ποσό 650 χιλιάδων ευρώ ως δάνειο το οποίο, όπως είπε ο κ. Ανθόπουλος, τον πίεσε η κ. Πετρίδη να δεχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή