ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιαπωνία, Τόκιο

Μυηθείτε στην ιαπωνική κουζίνα, ανακαλύπτοντας street food στέκια, εκλεπτυσμένα εστιατόρια και ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες.

Η γαστρονομική σκηνή του Τόκιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός: υπολογίζεται ότι τα εστιατόρια στην πόλη ξεπερνούν τα 100.000. Μπορείτε δηλαδή να τρώτε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο σε διαφορετικό μέρος κάθε μέρα για περισσότερα από... 90 χρόνια. Είτε καθισμένοι στα σκαμπό ενός noodle bar είτε μετέχοντας σε ένα παραδοσιακό δείπνο kaiseki, οι ανθρώποι εδώ λατρεύουν να τρώνε έξω. Η ιαπωνική κουζίνα είναι ένας κόσμος από μόνη της, με πιάτα που δεν περιορίζονται στο sushi και στα noodles. Οι μέθοδοι παρασκευής και το τελετουργικό παραμένουν αναλλοίωτα εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ η παράδοση είναι παρούσα τόσο στην υψηλή γαστρονομία όσο και στο street food.

Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠ' ΤΟ ΤΣΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
 
Yakumo Saryo

Παρότι τελευταία παντού ακούμε και διαβάζουμε για το Macha, το πράσινο τσάι σε μορφή πούδρας, οι Ιάπωνες αγαπούν όλα τα είδη τσαγιού. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να μυηθείτε στη συνήθεια αυτή από την τσαγερί Yakumo Saryo. Εάν ζητήσετε asacha, θα σας σερβίρουν δέκα διαφορετικά τσάγια, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από αυθεντικές γεύσεις ιαπωνικού πρωινού σε μέγεθος μπουκιάς, όπως λαχανικά τουρσί και ψάρια ψητά στη σχάρα. Η απόλαυση κορυφώνεται με το «πάντρεμα» του Macha με wagashi (σ.σ. παραδοσιακά γλυκίσματα). Η κράτηση είναι απαραίτητη. Βρίσκεται στην περιοχή Meguro-ku.
|| 3-4-7 Yakumo, Meguro-ku

Ladrio και Saboru

Οι Ολλανδοί έμποροι του 17ου αιώνα ήταν αυτοί που έφεραν τον καφέ στην Ιαπωνία, όμως το πρώτο coffee house στη χώρα άνοιξε μόλις το 1888, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό ρεύμα. Σιγά σιγά άρχισαν να αυξάνονται και εδώ οι αντίστοιχοι χώροι, με κάποιους να αναλαμβάνουν και κοινωνικό ρόλο, ευνοώντας την ανταλλαγή απόψεων, και άλλους να προσφέρουν ησυχία και απομόνωση. Τα kissaten ή kissa είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακού τεϊοποτείου και καφέ. Πρωτοεμφανίστηκαν στη μεταπολεμική Ιαπωνία και, παρότι σήμερα πολλοί προτιμούν τα πιο σύγχρονα μαγαζιά, διατηρούν τους πιστούς θαμώνες τους, που δεν τα αποχωρίζονται λόγω της αξεπέραστης ατμόσφαιράς τους. Στο Jimbocho, τη γειτονιά των παλαιοβιβλιοπωλείων, θα βρείτε kissa στην καλύτερη εκδοχή τους. Το Ladrio διατηρεί τη φήμη του μακροβιότερου λογοτεχνικού στεκιού, ενώ το Saboru αξίζει της προσοχής σας και για την ιδιαίτερη διακόσμησή του, μεταξύ άλλων. Σερβίρουν και τα δύο καφέ και απλά γεύματα εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες.
|| Ladrio: 1-3 Kanda Jimbocho, Chiyoda-ku και Saboru: 1-11 Kanda Jimbocho, Chiyoda-ku

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ


Λαχταριστό μπολ με Hakata Ramen (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Ichiran

Η κεντρική ιδέα της αλυσίδας Ichiran είναι να προσφέρει ιδιωτικότητα, ώστε οι πελάτες να αφοσιώνονται στο Hakata ramen τους (σούπα από ζωμό χοιρινού με noodles). Παρότι έχει επεκταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και διαθέτει μάλιστα υποκαταστήματα και στο εξωτερικό, δεν έχει κάνει εκπτώσεις ούτε στην ποιότητα ούτε στη φιλοσοφία της. Κάθε μπολ ετοιμάζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη, ο οποίος π.χ. επιλέγει την ποσότητα σκόρδου και λαδιού, τον βαθμό βρασμού των ζυμαρικών, τη γαρνιτούρα και τα συνοδευτικά. Στη συνέχεια το πιάτο σερβίρεται σε τραπεζοκαθίσματα που απομονώνονται με κουρτίνες ή απλά διαχωριστικά κατά μήκος ενός μεγάλου πάγκου. Πάρτε μαζί σας έναν φίλο και φροντίστε να έχετε χρόνο μετά το γεύμα, ώστε να ανταλλάξετε εντυπώσεις για την εμπειρία που μόλις ζήσατε.
|| 1-22-7 Jinnan, Iwamoto Bldg. B1F, Shibuya

Karē wa Nomimono

Βρίσκεται στο Taito, τον μικρότερο σε έκταση δήμο του Τόκιο. Το λιτό μενού του Kare wa Nomimono aπαρτίζουν ένα «μαύρο» κάρι με σάλτσα roux και ένα «κόκκινο» με βάση την ντομάτα. To πιο δημοφιλές είναι το πρώτο, αλλά σε κάθε περίπτωση στο Kare wa Nomimono –που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «το κάρι είναι ρόφημα»– μπορείτε να φτιάξετε το πιάτο στα μέτρα σας, επιλέγοντας μέχρι τρία υλικά για γαρνιτούρα από τον κατάλογο που θα δείτε στον τοίχο. Προτείνουμε το μαύρο κάρι με πατατοσαλάτα, καλαμπόκι με μαγιονέζα και τηγανητά κρεμμύδια (επιλογές 4, 8 και 10).
|| 1-9-4 Taito, Taito-ku

Udon Shin

Πίσω από τον σταθμό Shinjuku Station της πολύβουης Shibuya, το Udon Shin συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια του Τόκιο για udon (χοντρά και μαστιχωτά noodles από σιτάλευρο). Άνοιξε τον Απρίλιο του 2011 και ο ιδιοκτήτης του, ο σεφ Shinji Narahara, ξεχώρισε για τη μαεστρία με την οποία μαγειρεύει την κλασική εκδοχή τους (σε σπιτικό ζωμό dashi, με τηγανητό tofu και tempura), αλλά και τους τρόπους με τους οποίους τα απογειώνει, αξιοποιώντας τα ως πρώτη ύλη και δημιουργώντας μοντέρνα πιάτα, όπως το carbonara udon. Αν πάτε πριν από τις 11.30 που ανοίγει, θα πιάσετε καλή θέση στην... ουρά.
|| 2-20-16 Yoyogi, 1F Soma Bldg., Shibuya

ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ Ή MONJAYAKI
 
Han no Daidokoro

Ο συναρπαστικός κόσμος του wagyu (βόειο κρέας από ιαπωνικές ράτσες) είναι πολλά περισσότερα από τo διάσημο Kobe beef. Για παράδειγμα, το Yamagata προέρχεται από ευνουχισμένα αρσενικά βοοειδή Kuroge Washu, που εκτρέφονται στην περιοχή Yamagata. Ούτε λιπαρό ούτε άπαχο, ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στα δύο και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά νόστιμο. Το εστιατόριο Han no Daidokoro είναι yaki-niku, δηλαδή μια εκλεπτυσμένη ψησταριά που ειδικεύεται στο Yamagata. Πρόσφατα μετακόμισε στον έβδομο όροφο ενός κτιρίου στην καρδιά του Shibuya, του οικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου του Τόκιο. Aπαραίτητη η κράτηση.
|| 2-29-8 Dogenzaka, 7F, Shibuya-ku

Kondo Honten

Παρά τη φήμη του ως γαστρονομικής μητρόπολης, το Τόκιο έχει να επιδείξει μόλις ένα «δικό του» πιάτο. Πρόκειται για το monjayaki, ένα είδος τηγανίτας από αλεύρι σίτου και ζωμό dashi (σ.σ. από φύκια και νιφάδες αποξηραμένης παλαμίδας). Έγινε δημοφιλές στο μεταπολεμικό Τόκιο, όταν οι πρώτες ύλες σπάνιζαν και οι άνθρωποι της πόλης έπρεπε να αξιοποιούν τα πιο ταπεινά υλικά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα διαφορετικά συστατικά μπορούν να προστεθούν σε αυτή την τόσο απλή ζύμη και να απογειώσουν το γευστικό αποτέλεσμα. Η γειτονιά Tsukushima αποτελεί το «βασίλειο» του monjayaki, με περισσότερα από 100 εστιατόρια. Το ιστορικό Kondo Honten, το παλαιότερο στο είδος του μαγαζί στο Τόκιο, σερβίρει το καλύτερο monjayaki στην πόλη.
|| 3-12-10 Tsukishima, Chuo-ku

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ
 
Περιπλανηθείτε στις depachika, τις αχανείς αγορές τροφίμων που βρίσκονται στα υπόγεια των ιαπωνικών πολυκαταστημάτων. Η ποικιλία που προσφέρουν είναι ανεξάντλητη: από φρεσκοψημένα μακαρόν μέχρι πανάκριβα «αγγούρια της θάλασσας» και ό,τι πιο εκλεκτό μπορεί να ζητήσει ένας απαιτητικός gourmand. Εδώ θα δημιουργήσετε το δικό σας γεύμα, χρησιμοποιώντας τα δημοφιλή στους Ιάπωνες bento boxes (σ.σ. τάπερ με διαχωριστικά) και βάζοντας στα «κουτάκια» τους συνδυασμούς της επιλογής σας. Οι τρεις καλύτερες depachika του Τόκιο είναι η Mitsukoshi στην ακριβή συνοικία Ginza, η Isetan στο πιο εμπορικό Shinjuku και η Seibu στο ανερχόμενο Ikebukuro.
|| Mitsukoshi: 4-6-16 Ginza, Chuo
||Isetan Shinjuku: 3 Chome-14-1, Shinjuku
||Seibu Ikebukuro: 1 Chome-28-1 Minamiikebukuro, Toshima-ku


Η οδός Nonbei Yokocho (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

ΠΙΕΙΤΕ ΣΑΝ ΝΤΟΠΙΟΣ
 
Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε είναι η μπαρότσαρκα στα yokocho, τα στενά σοκάκια με τα χάρτινα φανάρια και τα λιλιπούτεια, κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μπαρ. Επισκεφτείτε τη Nonbei Yokocho, δίπλα στον σταθμό Shibuya, και πιείτε ένα ποτό στο Tight Bar με την ωραία θέα.
|| Tight Bar: 1 Chome-25-10 Shibuya, Shibuya-ku

Η πλατφόρμα Culinary Backstreets (www.culinarybackstreets.com) αγαπά το καλό φαγητό, γράφει γι'αυτό και διοργανώνει food tours στις πόλεις με την πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ