Αρθρο N. I. Μέρτζου στην «Κ»: Ο Ζάεφ δυναμίτισε τη συμφωνία των Πρεσπών

Αρθρο N. I. Μέρτζου στην «Κ»: Ο Ζάεφ δυναμίτισε τη συμφωνία των Πρεσπών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του. Με το νωπό αλυτρωτικό μήνυμά του εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έδειξε συν τοις άλλοις ότι δεν αντιλαμβάνεται πως ο αλυτρωτισμός έχει πολλά πρόσωπα και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δικής του χώρας. Οι Αλβανοί απειλούν να την αλώσουν εκ των ένδον. Και η Βουλγαρία τη θεωρεί επαρχία της με αδελφό ομόγλωσσο πληθυσμό. Μοναδική οδός διαφυγής, η Ελλάδα. Αλλά ο Ζάεφ δυναμίτισε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το κράτος των Σκοπίων είναι πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό. Τουλάχιστον το 32% του πληθυσμού του είναι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με την τελευταία, λίαν αναξιόπιστη, γενική απογραφή του 2002, οι κάτοικοί του ήταν 2.087.000. Σλαβοκεδόνες 64,2%, Αλβανοί 25,2%, Τούρκοι 3,9%, Ρομά 2,7%, Σέρβοι 1,8%, Αλλοι 2,2% Βλάχοι και Βόσνιοι. Επιπλέον, οι Σλαβομακεδόνες μειώθηκαν διότι μυριάδες Σλάβοι έχουν δηλώσει Βούλγαροι Μακεδόνες.

Στις 14.12.2017 ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε πως 72.628 πολίτες δήλωσαν Βούλγαροι Μακεδόνες και έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο. Ενώ τρεις μήνες νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Βαλερί Σιμεόνοφ δήλωσε ότι εκκρεμούν ακόμη 53.000 αιτήσεις πολιτών των Σκοπίων που δηλώνουν Βούλγαροι και ζητούν διαβατήριο. Γι’ αυτό αναβάλλουν επί δεκαπέντε χρόνια την πρώτη ανόθευτη γενική απογραφή υπό διεθνή εγγύηση.

Η πόλη με τον μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό σε όλον τον κόσμο είναι η πρωτεύουσα Σκόπια. Το 70% των συνολικών νεογνών κάθε χρόνο γεννούν Αλβανίδες. Με διάγγελμά του στις 23 Οκτωβρίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ομολόγησε: «Η δημογραφική ύφεση οδηγεί στην εξαφάνισή μας. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά, δυστυχώς, είναι αλήθεια». Στην πρωτεύουσα Σκόπια έχουν επιβάλει τον ανδριάντα του Σκεντέρμπεη δίπλα στον Μέγα Αλέξανδρο και μόνιμη έκθεση της αλβανικής Ιστορίας μέσα στο Μουσείο του ΒΜΡO. Στα υφιστάμενα παλαιά τεμένη της πρωτεύουσας προσέθεσαν δεκάδες νέα που ήδη είναι υπερδιπλάσια των ορθόδοξων ναών.

Στο Τέτοβο λειτουργεί αλβανικό πανεπιστήμιο. Στρατηγική επιδίωξη των Αλβανών είναι να ιδρύσουν την Ιλλυρίδα σε χαλαρή συνομοσπονδία με τη Σλαβομακεδονία. Χλευάζουν δημόσια το όνομα «Μακεδόνες» και «Μακεδονία». Στο στάδιο του Τετόβου παραμένουν γιγαντιαία πανό με τις επιγραφές «Μη με ονομάζεις FYROM, λέγε με Ιλλυρίδα», «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας». Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα υψώνουν την επιγραφή «Από τον Θεό Βούλγαροι, από τον Τίτο Μακεδόνες». Από τον Ιανουάριο 2011 έως το 2014 μαίνονταν αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών – Σλάβων.

Μετά την ένοπλη εξέγερσή τους με τον UCK το 2001, οι Αλβανοί επέβαλαν στους Σλάβους τη συμφωνία της Αχρίδας. Βάσει αυτής, αποτελούν τη δεύτερη εθνική συνιστώσα του κράτους και υποχρεωτικά συγκυβερνούν. Κυριαρχούν συμπαγείς σε όλο το δυτικό τμήμα αυτού του κράτους σε άμεση επαφή με την Αλβανία και το Κόσοβο, που ήδη προωθούν τη «Μεγάλη Αλβανία». Ελέγχουν την πολιτική ζωή με δικά τους αυτόνομα αλβανικά κόμματα και κυριαρχούν σε περίπου 15 δήμους όπου υψώνουν τη σημαία της Αλβανίας.

Παρά ταύτα προβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα. Αρχές του 2017 οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων συναντήθηκαν δημόσια με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και του Κοσόβου, οι οποίοι τους υπαγόρευσαν τη λεγομένη αλβανική ατζέντα με νέα αιτήματα προς το κράτος των Σκοπίων. Την απεδέχθη προεκλογικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Ζάεφ, συμμάχησαν μαζί του, σάρωσαν στις διπλές εκλογές, σχημάτισαν κυβέρνηση μαζί του και έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο το κράτος. Κατέχουν καίρια υπουργεία όπως, άλλωστε, ενωρίτερα, και στην εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Ηδη η αλβανική έχει ανακηρυχθεί δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη πρώτη φορά Αλβανός, ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος τοποθέτησε στο γραφείο του τη σημαία της Αλβανίας. Την ημέρα της εκλογής του εκατοντάδες εθνικιστές του ΒΜΡΟ, με επικεφαλής τους βουλευτές του, εισέβαλαν στη Βουλή, έδειραν βουλευτές και τραυμάτισαν τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Τώρα είναι υπόδικοι. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, αλλά τελικά υπέκυψε.

Ανάλογα αντέδρασε στις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά πάλι εξαναγκάσθηκε να υποκύψει. Οι Αλβανοί, όμως, είναι η μία όψη του Ιανού στα Σκόπια. Η άλλη είναι η Βουλγαρία. Στο επόμενο άρθρο.

* Ο κ. Ν. Ι. Μέρτζος είναι συγγραφέας, τέως πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή