Ελλειμμα στη Γαλλία πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ

Ελλειμμα στη Γαλλία πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραχωρήσεις Μακρόν προς τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα οδηγήσουν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, παραδέχθηκε η γαλλική κυβέρνηση. Μιλώντας χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Ζεράρ Νταρμανέν, Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, υποστήριξε πως οι νέες παροχές θα κοστίσουν στο γαλλικό Δημόσιο 8 με 10 δισ. ευρώ το 2019, περιλαμβανομένου και του κόστους ακύρωσης της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 προβλέπεται πως θα ανέλθει στο 3,4% του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που είχε στείλει το Παρίσι στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο προβλεπόταν πως θα διαμορφωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

Η σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται εν μέρει και στην επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας τόσο εξαιτίας των διαδηλώσεων του τελευταίου μήνα, όσο και της γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και πολλών αναδυόμενων αγορών. Στον προϋπολογισμό η γαλλική κυβέρνηση περιλαμβάνει στόχο για ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 κατά 1,7%, ωστόσο χθες ο Μπρινό Λε Μερ, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, εκτίμησε πως οι διαδηλώσεις έχουν οδηγήσει σε απώλεια 0,1% του ΑΕΠ. Μικρότερο ΑΕΠ και υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες είναι μαθηματικώς βέβαιον πως θα οδηγήσουν σε υψηλότερο έλλειμμα. Οι αγορές αντιμετώπισαν μάλλον αδιάφορα το ζήτημα, με την απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται χθες το πρωί κατά πέντε μονάδες βάσης (0,05%), ωστόσο το βράδυ η άνοδος είχε περιοριστεί στη μία μονάδα βάσης με την απόδοση στο 0,710%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή