Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η Μέι

Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η Μέι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκηνή εκτυλίσσεται στο κατώφλι της γερμανικής καγκελαρίας. Κάτω από έναν βροχερό ουρανό, η Αγκελα Μέρκελ στέκεται πάνω στο κόκκινο χαλί που έχει στρωθεί προς τιμήν της Τερέζα Μέι. Το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο έρχεται στην ώρα του, αλλά η έξοδος της Μέι καθυστερεί για μισό λεπτό, καθώς η ασφάλεια της πόρτας έχει κολλήσει. Κάποιος από τη συνοδεία της δίνει τελικά τη λύση, αλλά ο συμβολισμός παραμένει δηλητηριώδης: Η «έξοδος» αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση – όχι μόνο για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, αλλά και για την ίδια τη χώρα της.

Μία ημέρα μετά τον αναγκαστικό, πλην ταπεινωτικό, ελιγμό της –να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφύγει τη βέβαιη ήττα–, η Τερέζα Μέι είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία που έχει συνομολογήσει με τις Βρυξέλλες. Δεν είναι σαφές, όμως, αν θα διασώσει την ίδια την πρωθυπουργία της, καθώς χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι συγκεντρώθηκαν οι 48 υπογραφές που απαιτούνται για την πρόταση μομφής εις βάρος της. Μέσω της μυστικής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, που ενδέχεται να διεξαχθεί ακόμη και απόψε, οι Συντηρητικοί βουλευτές, οπαδοί του καθαρού Brexit, θα επιδιώξουν την αντικατάστασή της από άλλον Συντηρητικό πρωθυπουργό.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, πιθανότατα με αντικείμενο την πρόταση μομφής, ήταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά δύσκολης ημέρας. Η Τερέζα Μέι αναχώρησε χθες το πρωί από το Λονδίνο και είχε γεύμα εργασίας στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις με τη Μέρκελ, ενώ αργότερα μετέβη στις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τελευταίος σταθμός του διπλωματικού της μαραθωνίου ήταν το Δουβλίνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ είχε καταστήσει σαφές στη Μέι ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών. Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων φραστικών εγγυήσεων των Ευρωπαίων ηγετών για το «δίχτυ ασφαλείας» για το ιρλανδικό σύνορο – το πλέον ακανθώδες πρόβλημα, που συγκεντρώνει τα πυρά όλων των αντιπάλων της συμφωνίας. Παραμένει, όμως, άκρως αμφίβολο κατά πόσον οι όποιες φραστικές εγγυήσεις θα καταφέρουν να μεταπείσουν τους Βρετανούς βουλευτές όταν έλθει η ώρα να λάβουν την κρίσιμη απόφαση.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέι δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το αργότερο έως τις 21 Ιανουαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή