O Mακρόν πρέπει να δώσει τώρα εξηγήσεις στο Βερολίνο

O Mακρόν πρέπει να δώσει τώρα εξηγήσεις στο Βερολίνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πει σήμερα και αύριο στους ομολόγους του ότι τα δαπανηρά μέτρα έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε ώστε να κατευνάσει όσους διαδήλωναν κατά της αύξησης της φορολογίας ήταν αναγκαία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο. Η Γαλλία αναμένεται να παραβιάσει το 2019 το όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, αφότου ο Μακρόν αναγκάστηκε να υποχωρήσει έπειτα από διαδηλώσεις που διήρκεσαν ένα μήνα και να ανακοινώσει μείωση της φορολογίας και αύξηση των δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ.

«Το ευρωπαϊκό μήνυμα του προέδρου θα είναι πολύ σαφές», είπε πηγή προσκείμενη στον Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα και αύριο. «Για να μπορέσεις να μεταρρυθμίσεις, δεν μπορείς να έχεις μπλόκα ή έλλειψη κατανόησης από την κοινωνία, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό τον θυμό και την ανυπομονησία».

Οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» προέκυψαν ξαφνικά στις 17 Νοεμβρίου, όταν σχεδόν 300.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας διαδηλώνοντας κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης και της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα. Ο αποκλεισμός δρόμων ανά τη Γαλλία και οι βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι έχουν ήδη τίμημα για τη γαλλική οικονομία που ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 0,1% λιγότερο το 2018 απ’ όσο προβλεπόταν πριν.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα τη Δευτέρα, ο Μακρόν επέμεινε πως η παροχή επιδοτήσεων προς τους φτωχότερους εργάτες και η μείωση φορολογίας για τους συνταξιούχους δεν αποτελεί στροφή 180 μοιρών, αλλά εφαρμογή της υπόσχεσής του να «κάνει την εργασία να πληρώνει». Ο Μακρόν είπε ακόμη πως θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος παροχής επιδόματος ανεργίας το 2019. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον θα το καταφέρει αυτό ο Μακρόν δεδομένου πως η δημοφιλία του έχει υποχωρήσει σημαντικά.

«Η μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο, αλλά θα είχε περιέλθει σε στασιμότητα αν παρέμενε διαρκώς μπλοκαρισμένη η γαλλική κοινωνία», λέει η πηγή που πρόσκειται στον Μακρόν. «Καμία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ευνοϊκά δεκτές από τους εταίρους μας δεν έχει τεθεί σε αμφισβήτηση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφέροντας τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και των γαλλικών σιδηροδρόμων που έγιναν το 2017.

Μετά την εκλογή του πέρυσι, ο Μακρόν είχε καταστήσει ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης τη μείωση του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, επιχειρηματολογώντας ότι η δημοσιονομική αξιοπιστία της Γαλλίας θα βοηθούσε ώστε να πειστεί και η Γερμανία να υποστηρίξει τις προτάσεις Μακρόν.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του γερμανικού Τύπου –ο οποίος υποστήριξε ότι ο Μακρόν έχει χάσει την αξιοπιστία του– ο Γάλλος αξιωματούχος είπε πως ο Μακρόν αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να δώσει ορισμένες εξηγήσεις, αλλά και πως οι Γερμανοί πολιτικοί θα δείξουν κατανόηση. «Το γερμανικό πολιτικό σύστημα θα εξετάσει (τις εξελίξεις) πιο βαθιά απ’ όσο έκαναν ορισμένοι αρθρογράφοι πάνω στην ένταση της στιγμής», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή