Κωμικοτραγικές καταστάσεις με τις αποζημιώσεις

Κωμικοτραγικές καταστάσεις με τις αποζημιώσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωρα επτά το απόγευμα, έξω από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Πύργο Ηλείας. Ομάδα τσιγγάνων με τις υπεύθυνες δηλώσεις στο χέρι παραπονούνται επίμονα στους υπαλλήλους διότι δεν πήραν χρήματα από τις τράπεζες. Στις τράπεζες, ωστόσο, δεν υπάρχει ρευστό και οι τσιγγάνοι σιγομουρμουρίζουν ότι έχουν καταστραφεί και δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Σε ερώτησή μας «από ποιο χωριό είστε;» αρχικά μας κοιτάζουν αποσβολωμένοι. Μια μεσήλικη τσιγγάνα απαντά: «Από το… από το Λαμπέτη… Μήπως ξέρω από ποιο χωριό είμαι…». Εντελώς «τυχαία» όλη η πολυπληθής ομάδα ήταν από το ίδιο χωριό.

Λίγα μέτρα παρακάτω, έξω από υποκατάστημα τράπεζας τραπεζικοί υπάλληλοι ωρύονται για ό,τι αναγκάσθηκαν να περάσουν τη χθεσινή ημέρα. «Από τις επτά το πρωί ώς τις οκτώ το βράδυ, εξυπηρετούμε μόνο τσιγγάνους» λέει σκουπίζοντας απελπισμένη τον ιδρώτα του προσώπου της τραπεζική υπάλληλος. Και προσθέτει κάποιος άλλος: «Εμείς σήμερα δεν δώσαμε λεφτά σε πυρόπληκτους, αλλά σε όλα τα τσαντίρια της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί οι νοικοκυραίοι που έχασαν τις περιουσίες τους έχουν αξιοπρέπεια και φιλότιμο. Και θα ‘ρθουν να πάρουν το επίδομα σε δύο ημέρες. Τώρα μαζεύουν τα αποκαΐδια τους και θάβουν τα ζώα τους».

Σε άλλο δρόμο συναντάμε ζευγάρι που έχει έρθει από την Αθήνα προκειμένου να αποζημιωθεί σαν πυρόπληκτο. «Από πού είστε;» τους ρωτάμε. «Από την Αθήνα. Ε, δηλαδή από τη Βαρβάσαινα». Οπως μαθαίνουμε από στέλεχος τράπεζας, οποιοσδήποτε είχε ένα λιοστάσι στην Ηλεία, αλλά διαμένει στην Αθήνα, έσπευσε να πάρει επίδομα. Οσο για τους τσιγγάνους, όλοι εισέπραξαν τουλάχιστον 5.000 ευρώ, επικαλούμενοι αναπηρίες και πολλά παιδιά – στο επίδομα των 3.000 ευρώ προστίθενται 1.000 ευρώ για αναπήρους και 1.000 για πολύτεκνους.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στην «Κ» τραπεζικοί υπάλληλοι και δήμαρχοι της περιοχής, δεν περιορίσθηκαν σε μια τράπεζα, αλλά συγκέντρωσαν χρήματα από δύο και τρία διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα. Τόσο ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Ι. Λυμπέρης, όσο και ο δήμαρχος Πύργου κ. Γ. Παρασκευόπουλος δήλωσαν εξαγριωμένοι με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, φανερά ενοχλημένοι που η καταβολή των επιδομάτων αφαιρέθηκε από την αρμοδιότητά τους, γεγονός που κατά τη γνώμη τους κατέστησε το δημόσιο χρήμα βορρά στους επιτήδειους.

Συγκεκριμένα, στην Αμαλιάδα κατά τις πρωινές ώρες επικράτησε ένταση, όταν δικαιούχοι διαπληκτίστηκαν έντονα με αθίγγανους, οι οποίοι είχαν από τις επτά το πρωί κατακλύσει τα πεζοδρόμια έξω από τις τράπεζες και δεν ήταν δυνατόν οι ντόπιοι να προσεγγίσουν τα ταμεία. «Εκτός από τους αθίγγανους, ένα σωρό περιθωριακοί και άσχετοι έτρεξαν να πάρουν χρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης. Στην Αρχαία Ολυμπία, ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Σοφιανός κάνει λόγο για «αλαλούμ, καθώς ατελείωτες ουρές αιτούντων -πάσης φύσεως- είχαν σχηματισθεί όχι μόνο έξω από τράπεζες αλλά και στο ίδιο το δημαρχείο, το οποίο αδυνατεί να δώσει σαφείς κατευθύνσεις καθώς οι κεντρικές εντολές αλλάζουν ώρα με την ώρα». Ωστόσο, ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Π. Χρονόπουλος επέμεινε ότι δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια του, καθώς ο ίδιος ήλεγχε ποιος είναι δημότης και ποιος δεν είναι.

Στο μεταξύ, εξοργισμένοι είναι οι πυρόπληκτοι, βλέποντας εκτός από την καμένη τους γη, πολιτευτές των δύο μεγάλων κομμάτων να κυκλοφορούν στα χωριά μοιράζοντας υποσχέσεις για προτεραιότητα στη λήψη επιδομάτων και αποζημιώσεων για την ολοσχερή καταστροφή. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο νομάρχης Ηλείας κ. Χ. Καφύρας, «είναι εξευτελιστικό να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης για προεκλογικούς λόγους». Πάντως, όπως διαβεβαίωσαν όλοι οι τοπικοί παράγοντες, δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός και όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν τα ποσά των ενισχύσεων.

Πάντως εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων περιοδεύουν στα χωριά, επαναλαμβάνοντας στους πυρόπληκτους ότι δεν πρέπει να πέσουν θύματα επιδεικτικής φιλανθρωπίας που εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, τη στιγμή που έχουν απολέσει τα πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή