Οι νόμοι της ηλιθιότητας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Τι κατάφεραν αυτοί που έβαλαν τη βόμβα στα γραφεία της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ; Ναι, έκαναν ζημιές, που θα αποκατασταθούν σε εποχές που λεφτά δεν περισσεύουν. Αλλά πέραν αυτού; Πίστεψαν ότι θα τρομοκρατήσουν κάποιους να μη γράφουν και να μη μιλούν; Σιγά μην κλάψουμε, σιγά μη φοβηθούμε. Από την άλλη μεριά είναι καθολική η καταδίκη της αποτρόπαιης πράξης. Μέχρι και ο διαπρύσιος υβριστής του ΣΚΑ, κ. Νίκος Παππάς την καταδίκασε. Η έκρηξη απαξίωσε όσα «ευγενικά» και «φιλοκοινωνικά» θα επικαλεστούν οι τρομοκράτες στην προκήρυξή τους. Αν δεν υπάρχουν άλλα σκοτεινά κίνητρα, η βόμβα λειτουργεί ενάντια στις διακηρυγμένες προθέσεις. Χωρίς κέρδος κέρατα, που λέει ο λαός…

Η τρομοκρατία δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς τον τρίτο (χρυσό) νόμο της ανθρώπινης ηλιθιότητας, που διατύπωσε το 1976 ο καθηγητής οικονομικής ιστορίας Carlo M. Cipolla: «Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται και ζημίες» («Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας, εκδ. Κέδρος, 2012). Και στην περίπτωση των τρομοκρατών δεν είναι μόνο η προσωπική ζημιά –διότι κάποτε θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη– αλλά και η ζημιά που κάνουν στον σκοπό που διακηρύσσουν· τον συκοφαντούν εμπράκτως.

Το πρόβλημα με την ηλιθιότητα είναι αυτό που έγραψε ο Γερμανός ποιητής Σίλερ: εναντίον της ακόμη και οι Θεοί μάχονται αδίκως. Δεν αντιμετωπίζεται διότι, όπως λέει ο Cipolla, «οι δραστηριότητες και ενέργειες του ηλίθιου πλάσματος είναι απόλυτα αλλοπρόσαλλες και παράλογες. [Αυτό] δεν καθιστά μόνο την άμυνα προβληματική, αλλά και την αντεπίθεση εξαιρετικά δύσκολη – σαν να προσπαθείς να στοχεύσεις ένα αντικείμενο που μπορεί να κινηθεί με τις πιο απίθανες και απροσδόκητες κινήσεις».

Η τρομοκρατία όμως μπορεί να απομονωθεί πολιτικά και κοινωνικά, κάτι που δεν γίνεται διαρκώς διότι «οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες».

Τούτων, υπό του Carlo M. Cipolla, λεχθέντων πρέπει να ρωτήσουμε. Εκείνες οι επαφές του κ. Παναγιώτη Λάμπρου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ) με τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» τελείωσαν; Διότι καλές είναι οι λεκτικές καταδίκες της τρομοκρατίας, καλύτερη όμως η απομόνωσή της και ουχί οι διαβεβαιώσεις που έκανε στους καταδικασθέντες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «Θα τα δούμε όλα. Θα τα δούμε νομοθετικά: Σάββα Ξηρό, DNA, αποφυλακίσεις, όλα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή