Σωρεία υπερπτήσεων και παραβιάσεων

Σωρεία υπερπτήσεων και παραβιάσεων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρησιμότητα της εμφατικής υπενθύμισης ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και περιλαμβάνουν τόσο το Ανατολικό Αιγαίο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν οι χθεσινές, συνολικά 10 υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος. Στο τέλος της ημέρας, πέρα από τις 10 υπερπτήσεις, καταγράφηκαν 110 παραβιάσεις από συνολικά 35 τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία ενεπλάκησαν 6 φορές σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν από το βορειοανατολικό Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα περί «γαλάζιας πατρίδας» του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από δύο κατοικημένα νησιά (Καστελλόριζο και Οινούσσες) και δύο νησιά τα οποία διαθέτουν μόνιμη στρατιωτική φρουρά (Ρω και Παναγιά) συνολικά 10 φορές. Οι υπερπτήσεις του Καστελλόριζου δεν συνιστούν νέο φαινόμενο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η πολύ έντονη τουρκική κινητικότητα γίνεται αντιληπτή κατά κύριο λόγο ως απάντηση στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος προχθές, ενώπιον των αμυντικών συντακτών, περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας την πιθανή αποβίβαση Τούρκων στρατιωτών σε βραχονησίδα. Η συγκεκριμένη, πολύ έντονη τουρκική κινητικότητα καταγράφεται, επιπλέον, σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα για τον προσδιορισμό της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα, βεβαίως, από την πρόσκληση του δεύτερου. Μία από τις πιθανές ημερομηνίες είναι η 7η Ιανουαρίου 2019, αμέσως μετά τα Φώτα, αν και κάτι τέτοιο ακόμη μένει να επιβεβαιωθεί και επισήμως.

Συγκεκριμένα, χθες από το πρωί έως το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν τρία κύματα τουρκικών υπερπτήσεων. Το πρώτο καταγράφηκε χθες στις 08.42 όταν δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελλόριζο σε σχετικά χαμηλό ύψος 4.000 ποδιών, λίγο μετά την αναχώρηση του κ. Καμμένου από το νησί. Το δεύτερο καταγράφηκε περίπου δύο ώρες αργότερα. Στις 10.43, 10.48, 10.51 και 10.59 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στα 25.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες. Τα ίδια αεροσκάφη πέταξαν στις 10.51 και πάνω από τη νήσο Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών. Λίγο αργότερα, στις 11.25 ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών του ίδιου τύπου πέταξαν στα 25.000 πόδια πάνω από το Καστελλόριζο. Στις 11.31 τα ίδια αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το Καστελλόριζο και τη Ρω. Οι τελευταίες υπερπτήσεις καταγράφηκαν στις 14.14, όταν δύο τουρκικά F-16 πέταξαν ξανά πάνω από το Καστελλόριζο.

Η τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό θα βρεθούν επί τάπητος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) το οποίο συγκάλεσε ο υπουργός αναπλ. Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο κτίριο του ΥΠΕΞ στη Βασ. Σοφίας. «Η απαράδεκτη τουρκική παραβατικότητα εντείνεται και ποσοτικά και ποιοτικά. Το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ», δήλωσε χθες, σχολιάζοντας το χθεσινό μπαράζ υπερπτήσεων, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. Προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «χρειάζεται από την πλευρά μας στρατηγική ψυχραιμία. Σταθερότητα βεβαίως στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και εκτίμηση των πραγματικών λόγων για τους οποίους συμβαίνει το καθετί», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή