Εντός και Εκτός: Επιβεβαιώνει για τα Crotale ο Μαρινάκης

Εντός και Εκτός: Επιβεβαιώνει για τα Crotale ο Μαρινάκης

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Νότια Αμερική. Αρχικά επισκέφθηκε την Ουρουγουάη έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου της, Λουίς Λακάγιε Πόου. Και από προχθές βρίσκεται στη Χιλή, μετά την πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Γκάμπριελ Μπόριτς. Στην Ουρουγουάη, η κ. Σακελλαροπούλου, πέρα από τις επίσημες επαφές που είχε με τον ομόλογό της, επισκέφθηκε και το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», όπου την υποδέχθηκε ο Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος της παρουσίασε το έργο του ιδρύματος. Στο Σαντιάγο, η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφιερωμένο στα θύματα του δικτατορικού καθεστώτος (1973-1990).

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για τα μαχητικά. Στην Αγκυρα, φαίνεται ότι οι πολύ λεπτές ισορροπίες που επιχειρείται να διατηρηθούν με όλους τους εταίρους, ενώ η Τουρκία ακολουθεί τον δικό της, διακριτό δρόμο στο διεθνές πεδίο, προκαλούν ανησυχία για το μέλλον διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει υψηλό βαθμό αυτονομίας σε όλα τα επίπεδα, με εξαίρεση αυτό της αεροπορίας, είναι λογικό να επιχειρείται να κρατηθούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ανάμεσα σε αυτά, τα μαχητικά Eurofighter, που αποτελούν συμπαραγωγή Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας. Η τελευταία ακόμη δεν έχει άρει το εμπάργκο για την εξαγωγή. Χθες, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας έλεγαν ότι «δεν είναι σωστό οι σύμμαχοι να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλον και ότι είναι αντίθετο στο πνεύμα της συμμαχίας». Ενώ πρόσθεταν ότι «η προσδοκία μας είναι ότι οι σύμμαχοί μας θα λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας, και θα άρουν όλους τους σιωπηρούς ή ρητούς περιορισμούς». Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ελπίδα πως «το θέμα του Eurofighter θα είναι μια καλή αρχή, γι’ αυτό και περιμένουμε μια θετική προσέγγιση από τη Γερμανία». Δεν είναι, βέβαια, διόλου τυχαίο ότι αυτές οι διαρροές έγιναν μετά τη συνάντηση των προέδρων Τουρκίας και Γερμανίας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Επιβεβαιώνει για τα Crotale ο Μαρινάκης-1Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (φωτογραφία) επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο τη χθεσινή αποκάλυψη της «Κ» περί του γαλλικού αιτήματος για τη μεταφορά αντιαεροπορικού συστήματος τύπου Crotale στη Γαλλία, με σκοπό την κάλυψη υποδομών ή εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Μαρινάκης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα Crotale είναι παλιά συστήματα, προστατεύουν κρίσιμες υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και, όπως όλα τα γαλλικά συστήματα, μέχρι πρότινος, αντιμετώπιζαν ζητήματα συντήρησης. Προ περίπου ενός έτους, υπεγράφη συμφωνία για την υποστήριξή τους και, σε κάθε περίπτωση, οι Γάλλοι τα ζητούν με το σκεπτικό των δικών τους ελλείψεων μετά και την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία. Μαθαίνω, πάντως, ότι για τα Crotale υπάρχει πράσινο από την κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο Μεγάρου Μαξίμου όσο και σε επίπεδο υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο (Περσικός) Κόλπος, από όπου –επιτέλους– επιστρέφει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Οπως σας ενημέρωσα, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γεραπετρίτης είχε ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών στο Κατάρ και στο Κουβέιτ, με προφανή προτεραιότητα τις συζητήσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της, υφιστάμενες και πιθανές. Δεδομένου ότι στην πραγματικότητα η κρίση στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε ενώ ο κ. Γεραπετρίτης ήταν ήδη υπουργός, στο γραφείο του υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία γι’ αυτή την κατάσταση. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης θεωρεί ότι αυτή η ευκολία επικοινωνίας που έχει η Αθήνα με όλους τους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να δώσει στην Αθήνα κάποιους «πόντους» στο διεθνές πεδίο. Φυσικά, οι επενδύσεις βρίσκονται πάντα στο «ραντάρ» αυτών των επισκέψεων, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης βλέπει και τη μεγάλη εικόνα. Ιδωμεν.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για μειώσεις στις τιμές των τροφίμων που τις βλέπει μόνο ο ίδιος, όταν τον μήνα Μάρτιο η Ελλάδα είχε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι υπερτριπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού όρου». Αυτά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, για ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες ακόμη και όταν δεν μιλούν γι’ αυτό. Από την καθημερινότητα δεν ξεφεύγει κανένας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή