Στοχοποίηση δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών από Πολάκη

Στοχοποίηση δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών από Πολάκη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες απροκάλυπτες και απολύτως αδιανόητες για στέλεχος της εκτελεστικής εξουσίας παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης προχώρησε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Με μακροσκελή ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Πολάκης επέκρινε και στοχοποίησε ονομαστικά τουλάχιστον πέντε δικαστές και εισαγγελείς που χειρίζονται ανοιχτές υποθέσεις, όπως αυτή της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις ανακρίτριες κ. Μπόζνου και Μαρία-Λουίζα Ιωαννίδου, στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ. Αννα Ζαΐρη και στους εισαγγελείς Νίκο Πολυκρέτη και Κωνσταντίνο Κουντριά και υποστήριξε ότι «οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», που κατά τη γνώμη του έχουν σημειωθεί, «προφανώς δεν είναι –μόνο– τυχαίες».

Επιπλέον, διετύπωσε ερωτήματα «προς τους αρμόδιους εισαγγελείς ή την ηγεσία της Δικαιοσύνης» για την εξέλιξη συγκεκριμένων υποθέσεων, φτάνοντας στο σημείο να εκφέρει και κρίσεις για την ποινική αντιμετώπιση προσώπων που ονοματίζει αλλά και εκτιμήσεις για την πιθανή προφυλάκισή τους. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι γνωρίζει για τα ζητήματα αυτά επειδή έχει πάει ο ίδιος στην Εισαγγελία Διαφθοράς με χαρτιά και στοιχεία ήδη από την εποχή της κ. Ράικου, η οποία «απλά δεν έκανε τίποτα». Κατονόμασε δημοσίως τον Νίκο Μανιαδάκη, που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και στη γνώριμή του τακτική να επιτίθεται δίχως ίχνος πολιτικού τακτ, κατηγόρησε στελέχη της Ν.Δ. ως «ακροδεξιά γκρουπούσκουλα», ενώ επέστρεψε τα περί «εσχάτης προδοσίας» σε όσους του τα απέδωσαν.

Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να καλύπτει για ακόμα μία φορά τον υπουργό αναπληρωτή Υγείας, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις (ρ/σ 24/7) του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Ο συγκεκριμένος (σ.σ. Νίκος Μανιαδάκης) δεν φέρει πλέον την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Αντίθετα, έχει διωχθεί ποινικά. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη ονόματος προστατευόμενου μάρτυρα. Το αντίθετο», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια υιοθέτησε πρακτικά το ύφος των καταγγελιών του Πολάκη, λέγοντας ότι «ο κ. Γεωργιάδης, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το σκάνδαλο Novartis, βρίσκεται σε μια σύγχυση σε σχέση με τις δηλώσεις του. Εχει μια αγωνία, έχει ένα τρομερό άγχος, το οποίο ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει με τον τρόπο που νομίζει».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μανιαδάκης, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως… Είχα πει ότι “θα τους πάω ώς το τέλος”. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί».

Σφοδρή ήταν εξάλλου η αντίδραση της Ν.Δ.: «Δεν υπάρχει προηγούμενο σε κράτος δικαίου, υπουργός μιας κυβέρνησης να καταγγέλλει δημοσίως και να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές σε μια πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε κράτος δικαίου αμετανόητος τρομοκράτης –που έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια– να κάνει περιχαρής βόλτα στα σημεία που σκότωνε εν ψυχρώ ανθρώπους, απολαμβάνοντας την πολλοστή άδεια που του δόθηκε για να βγει από τις φυλακές», τονίζεται σε ανακοίνωσή της, η οποία καταλήγει ότι «όλα όσα εξελίχθηκαν είναι απλά το είδωλο του κ. Τσίπρα στον καθρέφτη του».

«Θα πάει φυλακή αναγκαστικά, μπορεί να μην ξέρει από νομικά, αλλά άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται», δήλωσε (ΣΚΑΪ) εξάλλου για τον Παύλο Πολάκη ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «έχει ενοχοποιήσει τον εαυτό του για εσχάτη προδοσία, καθώς φέρεται να γνώριζε τον προστατευόμενο μάρτυρα, γεγονός που διώκεται ποινικά» και άφησε αιχμές έναντι της Εισαγγελέως Διαφθοράς. «Απαιτώ σήμερα κιόλας από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ενημερώσει την Ελληνική Δημοκρατία για το αν ισχύουν όσα καταγγέλλονται. Αν η Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει παραβιάσει τον νόμο, αυτό πρέπει να το ξέρουμε», τόνισε.

Στη Χαρ. Τρικούπη

Ερωτήματα για την κυβέρνηση αλλά και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης εντοπίζει ότι εγείρονται από τις δηλώσεις Πολάκη η Χαρ. Τρικούπη. «Εάν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Πολάκης κι έτσι όπως έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν σοβαρότατα ερωτήματα για τους εισαγγελείς που εμπλέκονται στην υπόθεση που άνοιξε η κυβέρνηση με τρόπο φαντασμαγορικό ένα χρόνο πριν, στην υπόθεση της Novartis», είπε (ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. «Μία σειρά δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων και πολλών ακόμα έλεγε διαρκώς από τον Σεπτέμβριο και μετά ότι επίκεινται συλλήψεις πολιτικών και αποκαλύψεις. Δεν έχουμε δει τίποτα. Εμείς εξακολουθούμε να θέλουμε να πέσει άπλετο φως παντού», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή