Νέο χτύπημα του «Ρουβίκωνα»

Νέο χτύπημα του «Ρουβίκωνα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδρομική επίθεση με μπογιές σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους στην πρωτεύουσα, το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, πραγματοποίησαν χθες τα ξημερώματα τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας». Υστερα από μια σύντομη περίοδο «σιωπής», περίπου 20 αναρχικοί, μέλη της συλλογικότητας, επιβαίνοντες σε δέκα μηχανές και έχοντας καλυμμένα με κουκούλες τα πρόσωπά τους, πλησίασαν στις 3.15 τα ξημερώματα το κτίριο της πρεσβείας από την πλαϊνή είσοδο, που βρίσκεται επί της οδού Δορυλαίου. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες παρέμειναν στο τιμόνι των μοτοσικλετών εξασφαλίζοντας τη γρήγορη διαφυγή από το σημείο, ενώ άλλοι αποβιβάστηκαν και πέταξαν γυάλινα μπουκάλια με μαύρη και κόκκινη μπογιά στους εξωτερικούς τοίχους και στη μεταλλική πόρτα της εισόδου.

Η επίθεση διήρκεσε μόλις μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως μετά οι δράστες διέφυγαν με τις μηχανές και κατεύθυνση τον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Προκειμένου να μην καταδιωχθούν ή τουλάχιστον να δυσκολέψουν το έργο των αστυνομικών που θα επιχειρούσαν να τους καταδιώξουν, οι αναρχικοί άναψαν και πέταξαν στο οδόστρωμα τέσσερα καπνογόνα δημιουργώντας τείχος καπνού πίσω τους. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, το οποίο, με τη σειρά του, έδωσε εντολή σε ομάδα αστυνομικών της Αμεσης Δράσης και στο πλήρωμα ενός τζιπ της ΥΜΕΤ που φρουρούσαν το κτίριο της πρεσβείας να καταδιώξουν τους δράστες.

Καθώς όμως τη στιγμή της επίθεσης και οι δύο ομάδες βρίσκονταν στην άλλη είσοδο της πρεσβείας, επί της οδού Κόκκαλη, μεσολάβησαν ένα – δύο λεπτά έως ότου μετακινηθούν στη Δορυλαίου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους δράστες να καταφέρουν να διαφύγουν. Ωστόσο, δύο από τα άτομα που φέρονται να είχαν πάρει μέρος στο συμβάν καταδιώχθηκαν από περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων και τελικά στις 3.20 π.μ. ακινητοποιήθηκαν στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Παρά την αντίσταση που προέβαλαν, τελικά προσήχθησαν μαζί με οκτώ ακόμα άτομα στη ΓΑΔΑ. Υστερα από πολύωρη ανάκριση συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 23 και 24 ετών και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν συλληφθεί ή προσαχθεί στο παρελθόν σε δράσεις του «Ρουβίκωνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι προ περίπου 8 μηνών, η 24ωρη φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. της πλαϊνής εισόδου της πρεσβείας στη Δορυλαίου είχε διακοπεί, κάτι που προφανώς είχαν διαπιστώσει και είχαν καταγράψει τα μέλη της αναρχικής ομάδας.

Την επίθεση σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ. «Θέλω να καταδικάσω τον χαζό και παράλογο βανδαλισμό που έγινε το πρωί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία για τη γρήγορη δράση της», σχολίασε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το ΥΠΕΞ: «Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πλήξουν τους στενούς, διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που ενισχύεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή