Κατρούγκαλος με Πάιατ για Πρέσπες και διμερή

Κατρούγκαλος με Πάιατ για Πρέσπες και διμερή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, με την έναρξη της συζήτησης των τεσσάρων τροπολογιών που έχει καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία στα Σκόπια, ξεκινά η διαδικασία ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, που θα οδηγήσει στην τυπική κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα. Κατά ένα σενάριο, αυτό της αποχώρησης του VMRO από τη συζήτηση στη Βουλή, η ψηφοφορία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σήμερα ή και αύριο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το όριο είναι η 15η Ιανουαρίου. Την κοινή εκτίμησή τους ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συμμερίζονται ότι η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, εξέφρασαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με αντικείμενο και τις εξελίξεις μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. Σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν, κατά κύριο λόγο, για τον πρόσφατο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δόθηκε έμφαση στη συνέχιση και στα επόμενα βήματα του στρατηγικού διαλόγου.

Στα Σκόπια συνεχίζονται οι διεργασίες προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει τον αυξημένο αριθμό βουλευτών που απαιτείται για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος BESA, ενώ χθες έγιναν ανάλογες επαφές σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Σε γενικές γραμμές ο αλβανικός παράγοντας κρίνεται σημαντικός, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κ. Ζάεφ που μεταδίδονται από το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΙΑ). «Ολα τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαδικασία ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της χώρας. Θα μιλήσουμε με τα δύο αλβανικά κόμματα και για εκείνα τα θέματα στα οποία έχουν επιφυλάξεις» είπε, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ. Υπενθυμίζεται ότι δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα ζητούν να ξεκαθαριστεί ότι το κράτος δεν είναι μονοεθνικό, κρίνοντας ότι αυτό δεν διασφαλίζεται με την πρόβλεψη περί υπηκοότητας («μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή