80 χρoνια πριν… 11-1-1939

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: «Διερχόμενοι εκ Παρισίων διά Ρώμην ο Αγγλος Πρωθυπουργός [Τσάμπερλαιν] και ο Λόρδος Χάλιφαξ επωφελήθησαν της ευκαιρίας όπως συνομιλήσουν μετά των κ.κ. Νταλαντιέ και Μποννέ]. Η διεξαχθείσα συνομιλία [φωτ. οι τέσσερις άνδρες] επεβεβαίωσε πλήρως την γενικήν ταυτότητα απόψεων την ήδη υφισταμένην μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων». […] Αι συνομιλίαι [απετέλεσαν] εκδήλωσιν της αγγλογαλλικής συνεργασίας προς εξουδετέρωσιν της ιταλο-γερμανικής απειλής εις την Μεσόγειον ως και εν είδος προειδοποιήσεως προς τον κ. Μουσσολίνι.

Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΝ: « […] Αυτό το πνεύμα σας επαναλαμβάνω, πρέπει να φθάση έως τα άκρα της Ελλάδος, έως τα πλέον μακρυνά χωριά, πρέπει ν’ ακουσθή έως το ψηλότερο βουνό· και η εθνική οργάνωσις της Νεολαίας να περιλάβη όλα τα Ελληνόπουλα και όλες τις Ελληνοπούλες χωρίς καμμιά εξαίρεσι. Βέβαια είναι προαιρετική και θεληματική η προσχώρησις των νέων […]».

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Κατόπιν πείσμονος αγώνος ο οποίος διήρκεσεν επί δεκαπενθήμερον, αι δυνάμεις των Κυβερνητικών εν Καταλωνία χάνουν έδαφος προ της εθνικιστικής προελάσεως. […] ηγωνίσθησαν με πείσμα […], αλλά ηναγκάσθησαν να υποκύψουν […]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή