Μοντέλο Σαμόα προτείνει η Tesla για την ενεργειακή αυτάρκεια ελληνικών νησιών

Μοντέλο Σαμόα προτείνει η Tesla για την ενεργειακή αυτάρκεια ελληνικών νησιών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, προτείνει η Tesla για την ενεργειακή αυτάρκεια των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Η πρωτοπόρος παγκοσμίως σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας Tesla του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη μια συνολική πρόταση για την υποκατάσταση των υφιστάμενων ντιζελομηχανών παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ με σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που μπορούν να μειώσουν το κόστος της παραγόμενης μεγαβατώρας από 15% έως και 30% χαμηλότερα.

Το υφιστάμενο κόστος για την ηλεκτροδότηση ενός μη διασυνδεδεμένου μικρού νησιού ανέρχεται γύρω στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα και οι προτάσεις που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΝ από διάφορες τεχνολογίες περιόριζαν το κόστος μόλις στα 230-240 ευρώ τη μεγαβατώρα, καθιστώντας απαγορευτική, στην ουσία, την επιλογή τους αφού θα δέσμευαν τη χώρα σε ορίζοντα 20ετίας καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται προσφέροντας οικονομικότερες λύσεις. Η πρόταση της Tesla, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών της παραγωγής ΑΠΕ που προέκυψε στους τελευταίους διαγωνισμούς, περιορίζει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών στα 170 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι εκπρόσωποι της Tesla παρουσίασαν μάλιστα στον κ. Σταθάκη μελέτη που είχαν κάνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το πώς θα δουλέψει το προτεινόμενο σύστημα στο νησί της Ρόδου.

Το υπουργείο, που είδε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας, υπέδειξε ως καταλληλότερο νησί τη Λήμνο κι αυτό γιατί τα ηλεκτρικά φορτία της Ρόδου εμφανίζουν υψηλές διακυμάνσεις λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Η Tesla παρουσίασε ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό που εφαρμόζει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα μικροδίκτυα ηλεκτρισμού στον κόσμο, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη ηλεκτροδότηση του νησιού ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια επί 3 συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν πλήρως μέσα σε 7 ώρες. Η Tesla έδειξε ενδιαφέρον και για τα πιλοτικά προγράμματα «έξυπνων νησιών», που εφαρμόζει το υπουργείο Ενέργειας (Αστυπάλαια, Σίκινο και Καστελλόριζο), ενώ το ενδιαφέρον της επεκτάθηκε σε δύο ακόμη άξονες: την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αυτονομία κοινοτήτων, παρουσιάζοντας μοντέλα που εφαρμόζει σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή