Ανάλυση: Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Ανάλυση: Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν πολύ σίγουρος δεν ήταν ο κ. Πάνος Καμμένος όταν είπε (δύο φορές μάλιστα) στη συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξουν νομοσχέδια της κυβέρνησης που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα υπερψηφίσουν; Όχι σε ό,τι αφορά την πρόθεση στήριξης μελλοντικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με τον πρώην υπουργό ποτέ δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος αν αυτά που λέει θα τα εφαρμόσει κιόλας· οι «παραιτήσεις» του έχουν γίνει ανέκδοτο στην πολιτική πιάτσα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σιγουριά του ότι θα υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δική του αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία θα κατεβάζει νομοσχέδια τα οποία ο ίδιος μπορεί να υπερψηφίζει.

Η σιγουριά του αυτή δείχνει ότι όταν αφού τα είπαν με τον πρωθυπουργό μάλλον εκτίμησαν ότι τα «κουκιά βγαίνουν» και η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Η δική του «ηρωική έξοδος» είναι για το θεαθήναι των ψηφοφόρων του 2019. Και η πίτα της εμπιστοσύνης ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος από εθνική υπερηφάνεια…

Έτσι τα υπολογίζουν, ξεχνώντας βέβαια ότι ο νόμος του Μέρφι -«αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει»- λειτουργεί στο μέγιστο όταν οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε αποδρομή, για τον απλό λόγο ότι τα περιθώρια αντίδρασης στη «στραβή» μειώνονται δραματικά. Είναι λιγότεροι όσοι την πιστεύουν κι ακόμη πιο λίγοι εκείνοι που την στηρίζουν, ακόμη κι αν την πιστεύουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανακίνηση του Μακεδονικού και η συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε με την εκτίμηση περί «αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού», η οποία έγινε, αλλά όχι στην κατεύθυνση που ήλπιζε το Μαξίμου. Τα «φαινόμενα ρευστοποίησης πολιτικών δυνάμεων», που προέβλεψε ο κ. Νίκος Βούτσης (22.9.2018), υπάρχουν, αλλά με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος του Μέρφι: αντί της ΝΔ ρευστοποιείται ο κυβερνητικός εταίρος.

Το πρόβλημα είναι πως ο νόμος του Μέρφι δεν λειτουργεί ενισχυμένα μόνο για τις κυβερνήσεις σε αποδρομή, αλλά και για χώρες στις οποίες όλες οι δομές «λειτουργούν στα κόκκινα». Η οικονομία είναι σε πορεία εκτροχιασμού και μια πυρκαγιά που ξεκινά από το Νταού Πεντέλης μπορεί να σκοτώσει εκατό ανθρώπους στο Μάτι. Και επειδή «ό,τι μπορεί να πάει στραβά στην Ελλάδα, θα πάει» χρειάζεται μια κυβέρνηση με μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης απ' ότι αυτή που έχουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή