Φαρσοκωμωδίας κλαυσίγελως

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων αποσυντίθενται. Ενίοτε. Κυρίως όταν προκύψουν απρόβλεπτες διαφωνίες. Απ’ αυτές που εφευρίσκει, χαιρέκακα, η Ιστορία. Ομως, τίποτε τέτοιο δεν ισχύει με τον θίασο που μας έχει κάνει ρεζίλι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι το ξεπούλημα του μακεδονικού ζητήματος. Γιατί γνωρίζουν ότι διαφωνούν εδώ και έναν χρόνο. Αντε μέχρι το καλοκαίρι να τους ένωνε η ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Από τότε, όλα τούς χωρίζουν. Γιατί, λοιπόν, επιμένουν να συζητούν τη διατροφή του δήθεν διαζυγίου τους;

Η απάντηση, προφανής. Ο κ. Καμμένος ακολουθεί, με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως κατά πόδας, το σενάριο της φαρσοκωμωδίας. Σενάριο που έχουν γράψει ξένοι σύμβουλοι προκειμένου να συντηρούνται οι ελπίδες του κ. Τσίπρα. Ολοι έχουν καταλάβει ότι, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο πρωθυπουργός πιστεύει πως θα συνεχίσει να κυβερνά ως τίποτε να μην έχει συμβεί στη χώρα και, προφανώς, στην κυβέρνησή του.

Ο λόγος είναι πρόδηλος. Προφανώς ο κ. Τσίπρας είχε εξυφάνει αυτό που πολλοί θεωρούν «άψογο σχέδιο επικοινωνιακής επικράτησης», σε αγαστή συνεργασία με τον επί τετραετία συνεταίρο του. Είχε σκεφτεί τις κινήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στην πολιτική σκακιέρα προκειμένου να υπηρετηθεί μια αντιφατική και επικίνδυνη πολιτική. Εμενε, όταν θα έφτανε η ώρα, να τις κάνει κιόλας. Αυτό δεν θα ήταν εύκολο, όπως έδειξε η αυθόρμητη σύγκρουση του ενός εταίρου με τον άλλο εταίρο, αλλά και με τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ηταν όμως εφικτό, όπως αποδεικνύεται, να στηθεί το σκηνικό και να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας ότι σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αφού θα πάει στη Βουλή και εφόσον βρεθούν 5+1 πρόθυμοι να δώσουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το φιλί της ζωής, η συνταγματική τάξη υπηρετείται και η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προχωρήσει.

Στο μεταξύ όμως, η χώρα παραπαίει. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο κ. Τσίπρας φορούσε και έβγαζε τη γραβάτα, επειδή δήθεν ρυθμίστηκε το ελληνικό χρέος και θα επιστρέφαμε στις αγορές. Ταξίδευε, έστω μόνος και έρημος, στην Ιθάκη, όπως είχε προβλέψει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι θα επιτύχει η χώρα μας, όταν θα έβγαινε από την κρίση (και τα μνημόνια) για να υποσχεθεί πως «από σήμερα ξεκινάμε, με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας».

Δυστυχώς, δεν υπάρχει λογικός παρατηρητής να ισχυριστεί ότι κάτι από όλα τούτα διευκολύνει τη χώρα. Αντιθέτως, όλα τούτα τη βλάπτουν. Οι αγορές, όπως και κάθε σοβαρός άνθρωπος, βλέποντας όσα συμβαίνουν, περιμένουν να περάσει η Ελλάδα τη νέα κρίση που μαίνεται και μετά να δουν αν θα κάνουν καμιά δουλειά μαζί μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή