Η πολιτική φαβέλα της Ευρώπης

Η πολιτική φαβέλα της Ευρώπης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Αν η ηγεσία της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ θεωρούν επίτευγμα την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των εμπλεκομένων χωρών, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Εξακολουθούν να θεωρούν ότι τις δημοκρατίες της Νοτίου Βαλκανικής τις διαχειρίζονται τυχάρπαστες πλειοψηφίες που άγονται και φέρονται από τις περιστάσεις. Από τη μια, μια πλειοψηφία που διαμορφώθηκε παραχωρώντας αμνηστία σε υπόδικους ή κατάδικους, και από την άλλη, στη χώρα που ονομάζεται ευρωπαϊκή με σημαία ευκαιρίας, μια άλλη που σχηματίσθηκε εν μια νυκτί από τα κατακάθια του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Ως γνωστόν, όταν η βενζίνη εξαντληθεί στο ρεζερβουάρ, η μηχανή συνεχίζει να δουλεύει για κάνα – δυο χιλιόμετρα καίγοντας μαζί με το τελευταίο λίτρο και ό,τι σκουπίδι έχει μαζευτεί στον πάτο. Είναι μάλλον προφανές ότι η κ. Μέρκελ θεωρεί την κατάσταση φυσιολογική. Επισκέφθηκε την Ελλάδα προ ημερών, όπως ο Πάπας επισκέπτεται τις φαβέλες. Η Νότιος Βαλκανική ήταν και παραμένει η λούμπεν Ευρώπη, οπότε δικαίως εκπροσωπείται από πολιτικούς σαν τον Πολάκη, τον Κουίκ ή τον ανεκδιήγητο εκείνον που τον ψάρεψαν σαν πέστροφα από το Ποτάμι για να προσφέρει εαυτόν στο πιάτο του Τσίπρα. Κατά τα λοιπά, η Ευρώπη δεν βλέπει ότι αυτές οι τυχάρπαστες πλειοψηφίες όχι μόνον δεν εκφράζουν το συλλογικό αίσθημα της κοινωνίας, την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, αλλά το ερεθίζουν κιόλας. Και μετά ρίχνουν δάκρυα καυτά για την άνοδο των λαϊκισμών στην Ευρώπη. Οταν όμως λέμε Ευρώπη, εννοούμε Ευρώπη. Τους Ελληνες άσ’ τους να κουρεύονται με τη Μακεδονία τους.

Αναρωτιέμαι πώς αντιμετώπισε η ευρωπαϊκή ηγεσία την πορεία του Τσίπρα προς τις Πρέσπες. Δεν αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο Τσίπρας πήγε μόνος του, με τον Κοτζιά σε συσκευασία δώρου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει αν όχι τη συναίνεση, τουλάχιστον διαύλους συνεννόησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις; Δεν κατάλαβαν ότι στόχος του Τσίπρα δεν ήταν να λύσει το χρονίζον Μακεδονικό, αλλά να δημιουργήσει πρόβλημα στον Μητσοτάκη; Ή μήπως το κατάλαβαν και ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη τους στον Τσίπρα, που μεταμόρφωσε εν μια νυκτί το «Οχι» σε «Ναι»; Διαλέγετε και παίρνετε το χειρότερο. Είναι κυνικοί; Ή μήπως δεν ξέρουν την Ευρώπη τους; Ή μήπως θεωρούν πως ξέρουν την Ευρώπη τους, απλώς δεν θεωρούν την Ελλάδα κομμάτι αυτής της Ευρώπης που ξέρουν;

Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως πέρασε και από το σκοπιανό. Με μια τυχάρπαστη πλειοψηφία χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα. Κοινώς είναι μια συνθήκη που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνει. Μια τυπική βαλκανική υπόθεση για την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, με άλλα λόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή