Η τέχνη του Ταρτούφου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Ο όρος «ταρτουφισμός» δηλώνει την υποκριτική συμπεριφορά. Τον χρωστάμε σε έναν από τους διάσημους χαρακτήρες του Μολιέρου, τον Ταρτούφο. Αυτός τρυπώνει σε μια οικογένεια φορώντας το ένδυμα της ευλάβειας και της εγκράτειας, που γοητεύει τον πατέρα. Καταφέρνει να σπείρει τη διχόνοια με την υποκρισία του και την απληστία του. Τον θυμήθηκα ακούγοντας τις προάλλες τον κ. Νατσιό να λέει: «Εχει και η υπομονή τα όριά της και η δική μας η υπομονή τελειώνει. Δεν είστε κατήγοροι, κατηγορούμενοι είστε», σημείωσε. Μιλούσε από το βήμα της Βουλής. Ντυμένος σαν επαρχιώτης παράγοντας που πάει την Κυριακή στην εκκλησία, με το διδακτικό ύφος του δημοδιδασκάλου άλλων καιρών, εξηγούσε για ποιον λόγο η πολιτευτής της παρατάξεώς του χαστούκισε μες στην εκκλησία τη βουλευτή Αγγελική Δεληκάρη. Επειδή αυτή ψήφισε τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εχασε την υπομονή της η γυναίκα, οι βαθιές ανάσες που πήρε δεν τη βοήθησαν. Το χέρι της κινήθηκε αντανακλαστικά, κατ’ εντολήν του νευρικού της συστήματος, που η ίδια το ταυτίζει με το Αγιον Πνεύμα. Και μετά υποθέτω ότι γονάτισε, είπε τρία πατερημά για να ανακουφίσει την ψυχή της. Αυτά είναι της πλάκας, θα μου πείτε. Το σοβαρό στην υπόθεση είναι ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε «κατηγορουμένους» και «κατηγόρους». Η μεγάλη ιδέα του διχασμού, η οποία μπορεί να έχει ξεπέσει, στο περιθώριο όμως κυκλοφορούν ανάμεσά μας πολλοί πρόθυμοι να την αναβιώσουν. Το ακόμη σοβαρότερο είναι ότι ο κ. Νατσιός δίδασκε παιδάκια του δημοτικού.

Το όνομά του είναι Κυριάκος Βελόπουλος. Αυτός προειδοποίησε όσους βουλευτές ψήφισαν τον «αντιχριστιανικό» νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να μην εμφανισθούν στις εκκλησίες το Πάσχα. Προσέξτε την υποκρισία: απειλεί όσους τον ψήφισαν. Δεν λέει τίποτε για όσους τον εφάρμοσαν όπως ο κ. Κασσελάκης. Εκλεκτικές συγγένειες. Η απορία μου είναι απλή: πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να μην έχει αντιδράσει ώς σήμερα στο γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος πουλούσε επιστολές του Ιησού με τον ίδιο τρόπο που πουλούσε φάρμακο για τη φαλάκρα. Πώς είναι δυνατόν, κανένας ιεράρχης να μην έχει βροντοφωνάξει ότι ο Ιησούς δεν έγραψε επιστολές, τουλάχιστον κατά την Καινή Διαθήκη. Ευτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρενέβη χθες, για να εξηγήσει στον κ. Βελόπουλο ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος θα πηγαίνει στην εκκλησία. Ο ταρτουφισμός είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία μας; Είναι βασανιστικός επειδή υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Το 2015 έσπειρε τη διχόνοια στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα και της Αριστεράς που συνέπραξε με την εθνικιστική Δεξιά. Το 2024, παλεύει με το θρησκευτικό αίσθημα του πληθυσμού. Καταγγέλλει όσους ψήφισαν τον γάμο των ομοφύλων, αλλά αφήνει στο απυρόβλητο τον αριστερό Κασσελάκη. Η τέχνη του Ταρτούφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή