Σημάδια επιδείνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Σημάδια επιδείνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ επί σχεδόν έναν μήνα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και κινδυνεύει να ασκήσει πιέσεις στην κατανάλωση, που είναι ο κορμός της αμερικανικής οικονομίας. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στους 800.000 υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους που μένουν απλήρωτοι. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια.

Καθυστερήσεις ήδη υπάρχουν σε διάφορες λειτουργίες του ομοσπονδιακού κράτους από την πληρωμή συμβασιούχων του Δημοσίου μέχρι την επανέναρξη προγραμμάτων στήριξης των φτωχών με κουπόνια τροφίμων, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Προς τα παρόν, υπάρχουν διάσπαρτα σημάδια που υποδεικνύουν μια συστολή των Αμερικανών καταναλωτών, αλλά εάν συνεχιστεί η αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα γίνει πιο αισθητή η επιδείνωση του κλίματος στην οικονομία, όπως σχολίασε η πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της National Grocers Association έστειλε προ δέκα ημερών επιστολή στο Κογκρέσο για να τονίσει πως οι έμποροι αδυνατούν να λάβουν άδειες λειτουργίας για νέα καταστήματα. Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal, Μπράιαν Κάντορ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αυτήν την εβδομάδα πως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Kroger, ήδη αντιλαμβάνονται μια πτώση των δαπανών σε προϊόντα δευτερευούσης σημασίας όπως πατατάκια, σοκολάτες και μπαταρίες. O διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile στις ΗΠΑ ενημέρωσε τους επενδυτές πως ανησυχεί για τυχόν καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τις πωλήσεις στις προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% των πωλήσεων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία προκαλούνται, επίσης, από τη διακύβευση συμβάσεων ιδιωτών με το ομοσπονδιακό κράτος, με εκτιμήσεις για απώλεια εσόδων έως και 200 εκατ. δολαρίων, σε ημερήσια βάση. Τέτοια παραδείγματα ποικίλλουν από εταιρείες αναβάθμισης συστημάτων τηλεπικοινωνιών του Δημοσίου μέχρι τους διαχειριστές των κυλικείων σε υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους. Οι μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε συμβασιούχους αφορούν τη NASA, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή από τη δραματική πτώση των μετοχών στη Wall Street και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, ενώ φθίνει σιγά σιγά η θετική επίδραση από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ που έγινε προ ενός έτους, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές. Η συμβολή της κατανάλωσης στις ΗΠΑ είναι πολύτιμη διότι αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αποδόθηκε πέρυσι κατά μεγάλο μέρος στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών σε αγαθά και υπηρεσίες κατά 3%, φθάνοντας τα 13 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Μνήμες 2013

Τελευταία φορά που έγινε προσωρινή διακοπή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ ήταν το 2013, αναγκάζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους να περιορίσουν τις δαπάνες τους κατά 10%, καθώς δεν συνηθίζεται να πληρώνονται για αυτές τις «νεκρές περιόδους» ακόμη και εάν συνεχίσουν να εργάζονται. Οι μισθοί και τα επιδόματα που έλαβαν πέρυσι οι υπάλληλοι του ομοσπονδιακού κράτους διαμορφώθηκαν στα 349 δισ. δολάρια, αντιστοιχώντας στο 3% των αμοιβών όλων των εργαζομένων στις ΗΠΑ. Eάν υποθέσει κανείς πως οι υπάλληλοι του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ δαπανούν το 70% της ετήσιας αμοιβής τους σε αγαθά και υπηρεσίες, τότε οι επιπτώσεις από την προσωρινή διακοπή των εργασιών τους υπολογίζονται στα 24 δισ. δολάρια.

Οι επιπτώσεις, όμως, από το γνωστό στον αγγλοαμερικανικό Τύπο ως «government shutdown» είναι πολλαπλές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει παύσει να εξετάζει τις αιτήσεις για τη δημόσια εγγραφή των εταιρειών. Οπότε η εκτίμηση της Moody’s πως ανακόπτεται η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες ανά εβδομάδα υποτιμά την έκταση του προβλήματος, σημειώνει ο Economist.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή