Aτζέντα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΚΑΛΑΜΑΤΑ//

ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ [Έως 31/03/2019]

Η έκθεση «Βασίλης Φωτόπουλος – Σπουδή στο βυζαντινό ένδυμα» στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» παρουσιάζει κοστούμια του σπουδαίου  Έλληνα ζωγράφου-σκηνογράφου-ενδυματολόγου που βραβεύτηκε με  Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης το 1964 για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Βασίλης Φωτόπουλος (1934-2007) γεννήθηκε στην Καλαμάτα και έφηβος διδάχθηκε τη βυζαντινή αγιογραφία στη Μονή Βουλκάνου στη Μεσσηνία. Η καριέρα του ξεκίνησε με τα κοστούμια για την όπερα «Σέρβα Παντρόνα» του Περγκολέζι στην Εθνική Λυρική Σκηνή (1958). Έφυγε στην Ευρώπη, για να βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις, και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962. Τα κοστούμια του έχουν έντονη δραματουργία, διότι φτιάχνουν χαρακτήρες. «Είναι ένας ζωγράφος που δημιουργεί ζωγραφικά δρώμενα επί σκηνής», γράφει χαρακτηριστικά ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για το έργο του.

vgkareliascollection.com


// ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ //

ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ [ΑΠΟ 29/01 ΕΩΣ 31/03/2019]

Aτζέντα-1

Ο ζωγράφος Λουκάς Βενετούλιας (1930-1984) είχε σημαντική παρουσία στη σύγχρονη ελληνική τέχνη και ειδικότερα στην καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Με το αφιέρωμα «Ένας ρομαντικός-ρεαλιστής» το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών αποτίνει φόρο τιμής σε έναν στοχαστή με ουσιαστικές ανησυχίες για τον κόσμο. Μέσα από περισσότερα από 200 έργα που παρουσιάζονται, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη τα θέματα που απασχόλησαν τον Βενετούλια: από δρόμους, κτίρια και το λιμάνι της πόλης μέχρι τη δικτατορία, τη Σαντορίνη, αλλά και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.

teloglion.gr


// ΛΟΝΔΙΝΟ //

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ [ΑΠΟ 27/02 ΕΩΣ 09/06/2019]

Aτζέντα-2

Το αφιέρωμα «Dorothea Tanning» (1910-2012) στην Tate Modern παρουσιάζει την πορεία της Αμερικανίδας εικαστικού και ποιήτριας, η οποία μυήθηκε στον σουρεαλισμό τη δεκαετία του 1930. Η Tanning υποδείκνυε μέσα από τα έργα της ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα να δει κανείς από όσα είναι ορατά με το μάτι. Σύζυγος του σπουδαίου υπερρεαλιστή ζωγράφου Max Ernst, η δουλειά της έγινε πιο αφηρημένη στα ’50s, ενώ στα ’60s αρχίζει να κατασκευάζει πρωτοποριακά γλυπτά από υφάσματα.

tate.org.uk


// ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ //

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ LUCAS [ΕΩΣ 10/02/2019]

Aτζέντα-3

Ο Σκωτσέζος Edwin G. Lucas (1911-1990) υπήρξε από τους πιο αξιόλογους αντιπροσώπους της σουρεαλιστικής ζωγραφικής στη χώρα του. Η έκθεση «Edwin G. Lucas: An Individual Eye» επιχειρεί να εξοικειώσει τον επισκέπτη με τον άγνωστο κόσμο του αινιγματικού

αυτού καλλιτέχνη.

 edinburghmuseums.org.uk


// ΧΙΟΣ //

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩΝΕΙ [ΑΠΟ 04/02 ΕΩΣ 09/02/2019]

Aτζέντα-4

«Βλέπεις φλόγα στα μάτια των νέων, μα στα μάτια των γέρων βλέπεις φως». Με αυτή τη φράση του Βίκτωρος Ουγκώ το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Στη διοργάνωση εντάσσονται συναυλίες, μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων σολίστ. Ανάμεσά τους, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου.

chiosmusicfestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή