ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΜΑΓΑΖΙΑ

Ble
Είναι και φούρνος, είναι και ζαχαροπλαστείο. Εδώ θα βρείτε δεκάδες ψωμιά, με μαγιά αλλά και προζύμι, που μπορούν να καταναλωθούν και μερικές μέρες αργότερα. Θα βρείτε ακόμα γλυκά σύγχρονης πατισερί. Το Ble είναι παράδεισος για τους γλυκατζήδες. Τα χρώματα, οι υφές, τα σχήματα των γλυκών τους είναι εξαιρετικά ελκυστικά. Δοκιμάστε καραμελωμένη βελγική σοκολάτα με βανίλια Μαδαγασκάρης και σφαίρες μαρέγκας με γλάσο μάνγκο. Ιδανική βόλτα στον πεζόδρομο με μια τάρτα από το Ble στο χέρι. Από τη Νένα Δημητρίου

Αγίας Σοφίας 19, Τ/2310-231.200, ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο


Τραγανό απέξω, μαλακό μέσα: στο φούρνο Τιτάνια φτιάχνουν τα πιο νόστιμα κουλούρια από το 1935.

Τιτάνια
Από το 1935 μάστορες στο ψωμί. Διαθέτουν διάφορα είδη, προζυμένια και μη, όπως και ένα από τα πιο νόστιμα κουλούρια της πόλης, τραγανό απέξω και μαλακό μέσα, που γίνεται ανάρπαστο. Από τη Νένα Δημητρίου

Καρόλου Ντηλ 22, Τ/2310-279.879, Τσιμισκή 139, Τ/2310-220.985, καθημερινά 06.00- 22.00


Ένα πληθωρικό σεμιφρέντο είναι στην ουσία το αρμενοβίλ και στο μομώνυμο κατάστημα θα δοκιμάσετε την καλύτερη εκδοχή.

Armenonville
Με μπαμπά αλλά και παππού ζαχαροπλάστη, ο μονόδρομος ήταν αναπόφευκτος για την Ευγενία Καλατζή. Ωστόσο καθόρισε την πορεία της, αφιερώνοντας το μικροσκοπικό της ζαχαροπλαστικό εργαστήρι εξ ολοκλήρου στο εμβληματικό γλυκό της πόλης, το αρμενοβίλ, αυτό το πληθωρικό σεμιφρέντο. Το φτιάχνει νόστιμο, απαλό, κρεμώδες και λιπαρό, και το τυλίγει σαν μικρό σάντουιτς ανάμεσα σε δύο φύλλα ντακουάζ. Για την τσαχπινιά του προσθέτετε, αν θέλετε, ζεστή σοκολάτα και αμύγδαλο ή κάποια από τις υπόλοιπες γαρνιτούρες που είναι διαθέσιμες. Εγώ το προτιμώ σκέτο. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Μητροπόλεως 102, Τ/2310-525.112


Τα διάσημα τρίγωνα Ελενίδη τα βρίσκουμε στο Πανόραμα, στο κέντρο και στην Καλαμαριά. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Ελενίδης
Κρέμα, φύλλο, σιρόπι σε αναλογίες μελετημένες εξονυχιστικά και παρασκευασμένα με την ίδια ακριβώς συνταγή από το 1960. Τα τρίγωνα Πανοράματος του Ελενίδη βγήκαν σχεδόν παμψηφεί τα καλύτερα σε σχετικό γκάλοπ μου απευθυνόμενο σε Θεσσαλονικείς καλοφαγάδες. Προφανώς το εκλεκτό γάλα από πρότυπη φάρμα του Κιλκίς, τα φρέσκα ντόπια αυγά και το χειροποίητο φύλλο κρούστας, που παρασκευάζεται αποκλειστικά για το ζαχαροπλαστείο από παραδοσιακό εργαστήριο, παίζουν κι αυτά το ρόλο τους. Δεν έχω καλύτερο γλυκό όταν πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Κομνηνών 69, Πανόραμα, Τ/2310-341.531, Δημητρίου Γούναρη 13, Τ/2310-257.510, Αδριανουπόλεως 19, Καλαμαριά, Τ/2310-415.134


Με ελληνικές πρώτες ύλες, πολλές από αυτές βιολογικές, φτιάχνουν τα γλυά στο ζαχαροπλαστείο Μουρούζης. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Μουρούζης
Ένα κόκκινο παιχνιδόσπιτο από ζάχαρη και βιτρίνες με ρετρό ατμόσφαιρα είναι το κατάστημα της οικογένειας Μουρούζη. Τα ημίγλυκα κουλουράκια τούς έκαναν γνωστούς τοις πάσι. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε μηλόπιτα τραγανή με ζαχαρένια επικάλυψη από άχνη και κανέλα, ροξάκια, δίπλες ξακουστές, αλλά και «μαντιλάκια» με φύλλο σιροπιασμένο που μέσα έχει πραλίνα αμυγδάλου, γυαλιστερές τουλούμπες, ταρτάκι λεμονιού αφρουδένιο και αρμενοβίλ, αρχοντικό γλυκό που ελάχιστοι φτιάχνουν πια. Όλα τα φτιάχνουν με βιολογική μαύρη ζάχαρη, αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, βιολογικό ελληνικό αλεύρι και φρέσκο βούτυρο. Από τη Νένα Δημητρίου

Μητροπόλεως 95, Τ/2310-269.712, ανοιχτά καθημερινά 08.00- 22.00, Κυριακή 09.30-15.00 και 17.00-22.00


Ολόφρεσκο προφιτερόλ στο Choureal. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Choureal 
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σουρεαλιστικής ιστορίας μιας βιολόγου και ενός χημικού, της Αλίκης και του Miles, που δημιούργησαν μια μπουτίκ με γλυκά σου (choux). Ψήνουν ζύμη για σου κάθε μία ώρα και φτιάχνουν επιτόπου προφιτερόλ με κρέμα ή παγωτό παραγωγής τους και διάφορα είδη σοκολάτας για επικάλυψη. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα paris brest, στρογγυλά «ψωμάκια» με κρέμα, αλλά και τα εκλέρ με σοκολάτα. Από τη Νένα Δημητρίου

Π. Π. Γερμανού 7, Τ/2310-252.766, καθημερινά 10.00-23.00

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ