Το μήνυμα των ανθρώπων του πνεύματος

Το μήνυμα των ανθρώπων του πνεύματος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τεύχος Φεβρουαρίου της Athens Review of Books (ARB) δημοσιεύεται μια επιστολή εκατοντάδων διακεκριμένων ανθρώπων του πνεύματος από όλο τον κόσμο, προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Ανάμεσά τους αρκετοί γνωστοί στους Ελληνες αναγνώστες, όπως π.χ. οι νομπελίστες Mario Vargas Llosa και J.M. Coetzee, οι Daniel Mendelsohn, Harold Bloom, Ian McEwan, Mark Mazower, Mark Lilla, και βέβαια πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί. Οι άνθρωποι αυτοί συμπαρίστανται στο περιοδικό για την πολύχρονη δίωξη που υφίσταται από τον τέως ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Ετσι, η καταγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η καταδίωξη της ARB είναι ντροπή για την ελληνική δημοκρατία» εξελίσσεται σε ντροπή της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνω ότι, πρώτον, στις 21/2 θα γίνει η αναψηλάφηση της δίκης στο Εφετείο Αθηνών ύστερα από τη δημόσια πλέον ομολογία του κ. Κοτζιά ότι «εθήτευσ [ε] στον σταλινισμό». Δεύτερον, δικαστές που είχαν αποφανθεί τελεσιδίκως ότι ο χαρακτηρισμός του ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» αποτελούσε βαριά προσβολή της τιμής του, τώρα δικάζονται για κακοδικία.

Εντυπωσιάζει το πλήθος των υπογραφών. Δεν το συνέλεξε κανένας κομματικός μηχανισμός, ούτε θα μπορούσε άλλωστε. Εντυπωσιάζει όμως περισσότερο ότι κάποιοι από τους υπογράφοντες δηλώνουν ενταγμένοι στη φιλελεύθερη δημοκρατία ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ενταγμένοι στην Αριστερά, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο τους, στέλνουν μήνυμα ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι παρωχημένος σε σχέση με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε οπαδούς της ανοικτής και της κλειστής κοινωνίας, που διαπερνά όλα τα κόμματα.

Η τόσο μακρόχρονη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εύνοια των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα «διευκολύνσεις» που τους παρέσχε ο πρωθυπουργός.

Ομως, οι κυβερνήσεις αυτές έχουν το συνήθειο να λογοδοτούν στις κοινωνίες τους και γι’ αυτό δεν μένουν αδιάφορες σε τέτοιου μεγέθους διεθνείς κινητοποιήσεις ανθρώπων του πνεύματος.

Οπως δεν μένει αδιάφορη, πιστεύω, και η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει τα Νομπέλ Ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή