O σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές

O σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ οι Ελληνες δεν ψήφισαν για τις ευρωεκλογές με κριτήριο τα προβλήματα της Ευρώπης. Επειδή η ψήφος δεν βγάζει κυβέρνηση, κυριαρχούν ως κριτήρια τα «μηνύματα προς την κυβέρνηση», που σπανίως αφορούν την πολιτική. Συνήθως αφορούν τα τρέχοντα «σκάνδαλα», τα παραπολιτικά κουτσομπολιά, τις θεωρίες συνωμοσίας, με αιχμή τώρα την πρόταση μομφής από την «αγανακτισμένη» αντιπολίτευση, που επιστρατεύει fake news για την τραγωδία στα Τέμπη. Μη έχοντας πολιτικό επιχείρημα εναντίον της κυβέρνησης.

Οι ίδιες οι κυβερνήσεις τροφοδοτούν αυτό το κλίμα, αφού και σ’ αυτές δεν προέχει ποιος μας εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η αύξηση των ποσοστών τους. Ο πρωθυπουργός μάς βεβαίωσε για το αντίθετο, όμως δεν βλέπω οι πράξεις του να εναρμονίζονται με τα λόγια του. Και αυτό φαίνεται στις εξαγγελθείσες εκλογικές διαδικασίες. Πέρυσι είχε διαρρεύσει ότι ο σταυρός προτίμησης καταργείται και επανερχόμεθα στη λίστα. Στόχος ήταν η προώθηση άξιων εκπροσώπων και όχι celebrities του τραγουδιού, της τηλεόρασης, του αθλητισμού ή των «αλληλέγγυων». Φέτος μαθαίνουμε ότι ο σταυρός διατηρείται, ώστε να κινητοποιούνται οι υποψήφιοι να μαζεύουν ψήφους. Μοιάζει να μη λογαριάζει ο πρωθυπουργός ότι ο σταυρός είναι η ατμομηχανή του πελατειακού κράτους. Οτι οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να τυπώνουν διαφημιστικό υλικό, να στέλνουν γράμματα, να προσλαμβάνουν χειροκροτητές, να προβαίνουν σε παράνομες συναλλαγές με ψηφοφόρους. Οτι ανταγωνίζονται τους συνυποψηφίους τους και όχι τα αντίπαλα ψηφοδέλτια.

Ο Στέφανος Μάνος δημοσίευσε («Κ», 2/5/2023) έναν τρόπο ψηφοφορίας που, στο μέτρο του δυνατού, περιορίζει τις πελατειακές σχέσεις και συγχρόνως προσανατολίζει το κριτήριο της ψήφου στον στόχο των εκλογών – στα προβλήματα της Ευρώπης. Είναι ο εξής:

Οι 21 ευρωβουλευτές να εκλέγονται σε 21 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Κάθε κόμμα να μπορεί να προτείνει μέχρι δύο υποψηφίους για κάθε περιφέρεια και οι πολίτες να μπορούν, αφού διαλέξουν το κόμμα, να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Εκτός από τα κόμματα, να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα όποιος άλλος πολίτης επιθυμεί. Η είσοδος ανεξάρτητων υποψηφίων σπάει την κυριαρχία των κομμάτων και ενισχύει τον ανταγωνισμό. Ακόμα, ενισχύει την ποιότητα των υποψηφίων. Σε συνδυασμό με τη μονοεδρική περιφέρεια ενισχύει τη δημοκρατία.

Γιατί δεν τον υιοθετείτε κ. Μητσοτάκη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή