Διχασμένοι στη μετάφραση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνται εφεξής οι σχέσεις μας με το γειτονικό κράτος. Για την Ελλάδα πίσω από τα σύνορά της θα υπάρχει ένα κράτος που ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, οι υπήκοοί της Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και η γλώσσα μακεδονική/ανήκουσα στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Αυτά συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση, αυτά ψήφισε το Κοινοβούλιό μας και ως χώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε. Ετσι κάνουν τα πολιτισμένα κράτη στις μεταξύ τους σχέσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι επισήμως (διμερείς και διεθνείς επαφές, έγγραφα, εμπορικές και άλλες συναλλαγές, κ.λπ.) θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που αποδεχθήκαμε. Από εκεί και ύστερα ο καθένας (μας) μπορεί σε ό,τι τον αφορά να αποκαλεί όπως θέλει τη Βόρεια Μακεδονία και τους υπηκόους της. Στη συμφωνία, εξάλλου, αναφέρεται ότι «τίποτα δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους». Ωστόσο με το που ψηφίστηκε η συμφωνία και σε θεσμικό επίπεδο έκλεισε το θέμα, στον δημόσιο διάλογο άρχισε η αντιπαράθεση για το πώς θα λέμε, «εμείς ο λαός», τους γείτονες και το κράτος τους. Οταν η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ευθαρσώς και παρότι το κόμμα της δεν ψήφισε τη συμφωνία ότι «εγώ θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία» και ο Μάκης Βορίδης ότι «δεν μου βγαίνει να τη λέω έτσι», δέχθηκαν πυρά από πολέμιους και υπέρμαχους, που αρνούνται στον άλλον το δικαίωμα να επιλέξει ως άτομο. Είναι οι πιο γνωστές περιπτώσεις αλλά όχι οι μόνες.

Προπηλακισμοί και λοιδορίες σημειώνονται ανά την επικράτεια σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στα καφενεία και σε δημόσιες συναθροίσεις. Ασκούνται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες και φορείς ώστε να μην αναγράφεται σε πινακίδες οδικής σήμανσης προορισμός «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και είτε να παραμείνει το «προς Σκόπια» είτε να μην υπάρχουν καθόλου ταμπέλες, ενώ μεγάλα τουριστικά γραφεία στη Βόρεια Ελλάδα ακυρώνουν ήδη πακέτα εκδρομών προς το θέρετρο της λίμνης της Αχρίδας για τις Απόκριες. Φωνές «θα ακυρώσουμε τη συμφωνία στην πράξη» άρχισαν να ακούγονται και καθ’ οδόν προς τις εκλογές πολύ πιθανό να γίνουν συνθήματα διαφόρων κομματικών σχηματισμών που έχουν επενδύσει την ύπαρξή τους στο Μακεδονικό. Παραείναι φιλόδοξος ένας τέτοιος στόχος, αλλά προτού ακυρώσουν, όπως πιστεύουν ότι είναι εφικτό, τη συμφωνία, να φιμώσουν πρώτα όλους όσοι θεωρούν δικαίωμά τους να έχουν διαφορετική άποψη· πρέπει να ανησυχούμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή