Ερωτήματα πριν από την κάλπη

Ερωτήματα πριν από την κάλπη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορθώθηκε η οικονομία; Πέρασε η κρίση; Τελείωσε η λιτότητα; Λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας; Προχωρούν οι επενδύσεις; Αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους; Θα τα καταφέρουν οι τράπεζες; Πότε θα σταματήσουν τα capital controls; Είναι ασφαλές να φέρω τα χρήματα που έβγαλα στο εξωτερικό το 2015; Να αγοράσω διαμέρισμα με στεγαστικό δάνειο; Να χρησιμοποιήσω την πιστωτική κάρτα; Να πληρώσω όσα χρωστώ στην εφορία; Να προγραμματίσουμε εκείνο το ταξίδι στην Ινδία που δεν κάναμε το 2011; Συνεχίζουν οι «ξένοι» να λένε στην κυβέρνηση τι να κάνει ή τα αποφασίζουν τώρα μόνοι τους οι πολιτικοί; Να πάω να ψηφίσω; Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν επανεκλεγεί; Τι αλλάζει –για μένα– αν κερδίσει, με σταθερή πλειοψηφία, ο Μητσοτάκης;

Ερωτήματα, υπάρχουν κι άλλα. Ο καθένας έχει τη δική του λίστα. Αν πάλι όχι, καλό είναι να κάνετε την άσκηση. Ερχονται εκλογές! Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως υπάρχει κάτι που συνδέει μεταξύ τους και τα ερωτήματα και, προφανώς, τις απαντήσεις. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι ο ως άνω πρόχειρος προβληματισμός «κλειδώνει» με δύο ερωτήματα: το πρώτο και το τελευταίο.

Οχι, η οικονομία δεν έχει διορθωθεί· παραμένουμε στην πιο ανασφαλή στασιμότητα και είμαστε έτοιμοι, στο πρώτο λάθος, να βρεθούμε πάλι δίπλα στον γκρεμό.

Ναι, ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί μια σταθερή πλειοψηφία για να κάνει τις διορθώσεις που χρειάζεται η οικονομία προκειμένου να πάρει μπροστά, να δημιουργήσει ευκαιρίες κέρδους και απασχόλησης, να πωλήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές, να προσελκύσει το μέγεθος των σοβαρών κεφαλαίων που απαιτούνται.

Μόλις προ δύο ημερών, στο φύλλο της «Οικονομικής Κ» (19/2, σελ.22) η Ρούλα Σαλούρου αναδείκνυε τα επίσημα στοιχεία: «Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης, παρουσίασε τον Ιανουάριο η αγορά εργασίας, με την ευελιξία στις νέες προσλήψεις να κυριαρχεί, καθώς το 52,3% αυτών αφορούσε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία». Τόσο απλά και δυσάρεστα τα νέα!

Ουδείς μας ασχολήθηκε τρία λεπτουδάκια με το γεγονός ότι, επίσης τον Ιανουάριο, 107.061 συμπολίτες μας έχασαν τη δουλειά τους. Αλλά και μεταξύ των 71.413 που δηλώθηκαν πως αποχώρησαν «οικειοθελώς», βρίσκονται πολλοί που επιθυμούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, οι περισσότεροι επειδή το χρειάζεται η οικογένειά τους και αυτό δεν διορθώνεται επειδή ο κ. Τσίπρας θα μοιράσει κάποιο επίδομα από τα χρήματα που αποσπά μέσω της υπερφορολόγησης. Μόνον η κάλπη θα γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας και θα βάλει μπροστά την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή