Ευρωεκλογές: Θεοδωράκης, όπως… Μακρόν

Ευρωεκλογές: Θεοδωράκης, όπως… Μακρόν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «δόγμα Μακρόν» θα κατέλθει ο Σταύρος Θεοδωράκης στις επικείμενες ευρωεκλογές, που αποτελούν άλλωστε και τον μεγάλο στόχο του ώστε να πετύχει το come back που επιθυμεί στην πολιτική σκηνή. Το πλάνο αναμένεται να παρουσιαστεί στα γενέθλια του κόμματος την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, οπότε συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ίδρυση του Ποταμιού. Αυτό που θα επιχειρήσει ο κ. Θεοδωράκης είναι να καταδείξει τη νέα φιλοσοφία του κόμματός του, μετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, μέσα από την οποία θα επανεκκινήσει το κόμμα του. Το μοντέλο δεν θα είναι βασισμένο σε «σταρ» της πολιτικής, αλλά πάνω σε μία νέα και άγνωστη φουρνιά ανθρώπων που έχουν καταξιωθεί πρώτα επαγγελματικά. Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη θα παρουσιάσει 15 Ελληνες που ζουν σε 15 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά και θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το Ποτάμι. Ο στόχος προφανής: Να δοθεί το στίγμα πως οι Ελληνες της διασποράς μπορούν να είναι παρόντες στη μάχη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ο επικεφαλής άλλωστε του κόμματος έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς.

Τα παραπάνω, θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς συνδυάζονται με το «δόγμα Μακρόν»; Ο κ. Θεοδωράκης ήταν εξαρχής υπέρμαχος της πρότασης που είχε κάνει κατά το παρελθόν ο Γάλλος πρόεδρος, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από την ομιλία του στην Πνύκα, για ένα ευρωψηφοδέλτιο που θα είναι «κοινό» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το σχέδιο είχε στον πυρήνα του την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προβλέποντας τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης», με κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ακόμα και πρόταση για κοινό στρατό. Το φιλόδοξο σχέδιο Μακρόν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πάρει σάρκα και οστά, στην Ελλάδα ωστόσο έχει οπαδό το Ποτάμι που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της «σκληρής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και δηλώνει πως αν ποτέ ευοδωθεί ένα τέτοιο πλάνο, τότε είναι έτοιμο να το εκπροσωπήσει στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Θεοδωράκης τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας Μακρόν και υιοθετεί πολλές από τις θέσεις του.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος του Ποταμιού έχει άλυτους εσωκομματικούς γρίφους. Ενδεικτικό είναι πως ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες του «προοδευτικού μετώπου» στο οποίο τον κάλεσε να συμμετάσχει ο κ. Παπαδημούλης. Επίσης πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου με τον κ. Μπούλμαν στην οποία έχει κληθεί. Αντίθετα ο ευρωβουλευτής του κόμματος κ. Κύρκος δήλωσε χθες πως θα δώσει το «παρών». «Εγώ θα συμμετάσχω γιατί είναι ευρωπαϊκή υπόθεση που ενδιαφέρει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», ήταν η σαφής αναφορά του, προς την αντίθετη από του κ. Θεοδωράκη κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή