Στο 33% ο πήχυς της ευρωκάλπης για το Μαξίμου

Στο 33% ο πήχυς της ευρωκάλπης για το Μαξίμου

Η Αθήνα δεν θα δώσει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία, το μήνυμα Μητσοτάκη

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον στόχο που βάζει ενόψει των ευρωεκλογών μίλησε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια ο πρωθυπουργός, κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα το οποίο θέλει να πετύχει το κόμμα του, έβαλε τον πήχυ στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 λέγοντας πως «θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και συμπληρώνοντας πως «οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη» και «το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες εκλογές», τοποθετώντας το ευθέως στο 33% που πήρε η Ν.Δ. το 2019. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η φύση των ευρωεκλογών είναι διαφορετική και «η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη».

Στο ερώτημα εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο πήχυς τι θα σημαίνει, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη», αλλά «δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση». Με αυτή την απάντηση, ο πρωθυπουργός ξόρκισε παράλληλα και την υπερβολική βαρύτητα που δίδεται στις ευρωεκλογές, ασκώντας μάλιστα κριτική στην αντιπολίτευση, καθώς εκείνοι, όπως τόνισε, μετατρέπουν «τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» και «εμείς σηκώνουμε το γάντι». Παράλληλα, απέκλεισε κάθε πιθανότητα για πρόωρες εκλογές.

Η άκρα Δεξιά

Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τη συνέντευξή του μιλώντας εκτενώς για την άκρα Δεξιά με αφορμή το περιστατικό του ξυλοδαρμού στη Βουλή. «Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία», υπογράμμισε, αλλά δεν έμεινε μόνο στους Σπαρτιάτες, πηγαίνοντας σε όλη την «ακροδεξιά πολυκατοικία», που περιλαμβάνει τόσο την Ελληνική Λύση όσο και τη Νίκη.

«Η εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης, ωσάν να υπάρχει κάποιο “χριστιανόμετρο” το οποίο θα μπορεί να μετράει την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μια εκκλησία», είναι «δηλώσεις βαθιά διχαστικές» είπε, τονίζοντας πως «δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη».

«Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη», αλλά «δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», ανέφερε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ενόψει και του σημερινού τετ α τετ με τον κ. Ιερώνυμο, έκανε άνοιγμα στην Εκκλησία, για την οποία όπως είπε έδωσε «σκληρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις». Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η Ακροδεξιά σημειώνει άνοδο σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως λόγω του μεταναστευτικού. «Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό», σημείωσε. Οσον αφορά την κριτική για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου με celebrities, το αρνήθηκε σχολιάζοντας πως «είναι ελάχιστοι αλλά και αυτοί είναι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο», λέγοντας πως «μόνον η Ν.Δ. μπορούσε να κάνει τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο».

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν έχει επιλέξει αντίπαλο, είπε πως πράγματι επιλέγει «τα προβλήματα», χωρίς όμως να ξεχάσει να ασκήσει σκληρή κριτική πρώτα στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά στο ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε πως δεν κατέθεσε υπόμνημα εξαίρεσης των Σπαρτιατών, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την Ακροδεξιά του κ. Καμμένου».

Οσον αφορά τον κ. Ανδρουλάκη, είπε πως «είναι εκτός τόπου και χρόνου», καθώς «δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό» με αφορμή το ψήφισμα για το κράτος δικαίου. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων όπως η οπαδική βία, λέγοντας πως η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, και η αποστολή Patriot ή S-300 στην Ουκρανία. «Εξηγήσαμε τους λόγους που δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα. Μας ζητήθηκε, αλλά δεν θα στείλουμε». Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός μίλησε για το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε παραβιάσεις για πάνω από έναν χρόνο, ούτε μεταναστευτικές ροές», ενώ έκλεισε και πάλι τα σενάρια περί μεταπήδησής του στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για μένα από το να είμαι πρωθυπουργός», δήλωσε, λέγοντας πως «έχω υπογράψει συμβόλαιο εμπιστοσύνης» και «το 2027 στις εθνικές εκλογές θα θέσουμε στην κρίση του λαού το έργο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή