Ευρωεκλογές: Οι λέξεις «κλειδιά» των κομμάτων ενόψει κάλπης

Ευρωεκλογές: Οι λέξεις «κλειδιά» των κομμάτων ενόψει κάλπης

Τα μηνύματα και οι προτεραιότητες για τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατά την εν εξελίξει προεκλογική περίοδο

8' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της Δώρας Αντωνίου

Τα μηνύματα και τις προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας τους επιδιώκουν να κωδικοποιήσουν μέσα σε λίγες λέξεις τα πολιτικά κόμματα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσουν εύληπτα και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις θέσεις τους, διεκδικώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Μέσα από τις λέξεις «κλειδιά», που κάθε κόμμα υιοθετεί, αποκαλύπτονται οι βασικές διεκδικήσεις του από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και οι παράμετροι στις οποίες δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα. Η Ν.Δ. οικοδομεί την καμπάνια της πάνω στο τρίπτυχο «σταθερότητα», «Ευρώπη» και «οικονομία», προβάλλοντας ως ζητούμενο της κάλπης να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας με τις αξίες και τις αρχές που τον συνοδεύουν και η σημασία που έχει να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να επανασυνδεθεί με τα λαϊκά στρώματα, προκρίνει την αναφορά σε «καλύτερη ζωή». Παράλληλα, η «αλήθεια» είναι μια λέξη «κλειδί», που αξιοποιείται σαν διαχωριστική γραμμή απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα. Η σταθερή αναφορά σε «νίκη» αποσκοπεί στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Για το ΠΑΣΟΚ δίνεται βαρύτητα στις λέξεις «αλαζονεία», «αντιπολίτευση», «ανασύνθεση», με τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητάει από τους πολίτες να ισορροπήσουν την εικόνα εκλογικής παντοδυναμίας της Ν.Δ., που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές, να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ ρόλο οιωνεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα του επιτρέψει να κινηθεί και για τη διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με κεντρικό σλόγκαν «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Πάνω σε τρεις βασικές λέξεις θα οικοδομηθεί η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας τον ενάμιση μήνα που απομένει έως τις ευρωεκλογές. Oι λέξεις είναι η «σταθερότητα», η «Ευρώπη» και η «οικονομία», με το επιτελείο του Μαξίμου μάλιστα να εντάσσει τις δύο από τις τρεις λέξεις στο κεντρικό σλόγκαν του κόμματος, το οποίο είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», θέλοντας να εκπέμψει συγκεκριμένα μηνύματα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θέλει να επικοινωνήσει το κυβερνών κόμμα στους πολίτες με αυτές τις τρεις λέξεις που θα κυριαρχήσουν στο προεκλογικό του λεξιλόγιο.

Ευρωεκλογές: Οι λέξεις «κλειδιά» των κομμάτων ενόψει κάλπης-1
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Πρώτον, η σταθερότητα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το ποσοστό που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία είναι σε άμεση συνάρτηση με το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα θεωρούν πως η πτώση που δεδομένα θα έχει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι «ελεγχόμενη», δείχνοντας πως η Ν.Δ., παρά τη δυσαρέσκεια για επιμέρους θέματα, παραμένει μια ισχυρή κυβέρνηση. Ενα ποσοστό κάτω του 30% δεν θα στέλνει τέτοιο μήνυμα και μπορεί να ερμηνευθεί ως αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του «ξορκίζει» τη χαλαρή ψήφο και ζητάει από τους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. είναι σε άμεση συνάρτηση με το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Δεύτερον, είναι η Ευρώπη. Η λέξη αυτή θα κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον προεκλογικό αγώνα, καθώς σε Μαξίμου και Πειραιώς θεωρούν πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της παράταξης. Ο πρωθυπουργός σε κάθε δημόσια ομιλία του υπενθυμίζει πως οι επικείμενες εκλογές είναι «για να στείλουμε εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και αυτό το κριτήριο δεν μπορεί να είναι σε δεύτερη μοίρα. Η Ν.Δ. θα τονίζει ακόμη με κάθε ευκαιρία πως «είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη», που «κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη» και, τέλος, με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός, «ενίσχυσε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη μετά μια περίοδο που η Ελλάδα είχε διολισθήσει».

Οικονομία

Τρίτον, η οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν παγίως πως τα πάντα τελικά κρίνονται από το πώς πηγαίνει η οικονομία και η… τσέπη των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η ακρίβεια, με την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να «δίνει μάχη», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή. Στόχος, να καταστεί αντιληπτό «τι έχει επιτύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» και πώς αυτό «τους αφορά όλους». Προσφάτως ο κ. Μητσοτάκης έθιξε το θέμα λέγοντας πως γνωρίζει καλά ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας «δεν γίνεται αισθητή σε όλους», τόνισε ωστόσο πως χάρη σε αυτήν «μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά». Ταυτόχρονα η Ν.Δ. θα τονίζει με κάθε ευκαιρία πως εκείνη είναι η παράταξη που μπορεί να παρεμβαίνει με αποτελεσματικότερο τρόπο στις Βρυξέλλες, την ώρα που η αντιπολίτευση «προωθούσε ψηφίσματα με τα οποία ζητούσε διακοπή της χρηματοδότησης». Την πενταετία που έρχεται, εξάλλου, στην Ευρώπη θα τεθούν πολύ σημαντικά ζητήματα οικονομικής φύσεως, όπως η ΚΑΠ, και το ερώτημα που θα θέτει διαρκώς το κυβερνών κόμμα είναι «ποιος πιστεύουν οι πολίτες πως έχει το μεγαλύτερο εκτόπισμα στην Ευρώπη για να διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό για τη χώρα». Με απλά λόγια, θα ζητήσει σύγκριση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ
Στόχευση στα λαϊκά στρώματα με σύνθημα «μια καλύτερη ζωή»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το σύνθημα «για μια καλύτερη ζωή» ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιεί ως «καπέλο» σε όλες τις εκδηλώσεις του κόμματος, προκειμένου να περιγράψει τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί κατά βάση στα πιο λαϊκά στρώματα, που το φετινό καλοκαίρι γύρισαν την πλάτη στο κόμμα. Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα και Β΄ Πειραιά, με χαρακτηριστικές περιοχές το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Πέραμα κ.ά. θέλει να επαναφέρει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος.

Ευρωεκλογές: Οι λέξεις «κλειδιά» των κομμάτων ενόψει κάλπης-2
[INTIME NEWS]

Αλήθεια

Το «αφήγημα» περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις τη λέξη «αλήθεια», επιχειρώντας να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» με το παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος που όποτε αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνάει να τονίσει πως «έχουμε φορολογικό πρόγραμμα και είναι απολύτως κοστολογημένο». Στο επιτελείο του είναι πεπεισμένοι πως αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρει να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους πως η ελάφρυνση των βαρών αποτελεί υπόσχεση πραγματοποιήσιμη, το μήνυμα που θα δοθεί στην κάλπη θα είναι πολύ καλό για την Κουμουνδούρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να τονώσει το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων του κόμματος, κάνοντας συνεχώς λόγο για «νίκη» και «ανατροπή».

Ανατροπή

Σε όλες τις τελευταίες του τοποθετήσεις – συνεντεύξεις, όπως στη χθεσινή στο Open, o Στέφανος Κασσελάκης έχει ανεβάσει τον εκλογικό πήχυ. Μιλάει συνεχώς για «νίκη», για «ανατροπή» και για την «άδεια κάλπη» των ευρωεκλογών, κάνοντας «ενέσεις τόνωσης ηθικού» στη βάση. «Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεκδικεί να κυβερνήσει και να διεκδικεί την πρωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει η άποψή του για διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, θέλοντας να δείξει στους ψηφοφόρους πως ο ίδιος δεν φοβάται να αναμετρηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προετοιμάζει το έδαφος σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό για τη Ν.Δ. Η λογική του «υπερώριμου φρούτου» είναι μια τακτική που βολεύει αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη μεγάλη «ψαλίδα» που υπάρχει, ωστόσο από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη βιάζονται να δείξουν πως η «κυβερνώσα Αριστερά» έχει επανέλθει. Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε ερώτηση που του απευθύνεται για τις εκλογές ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ξαναζυγιστούν» οι δυνάμεις τους. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το δυστύχημα των Τεμπών, την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το predator, τα e-mails που διέρρευσαν από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και την ακρίβεια, το δείγμα του περασμένου Ιουνίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Σ’ αυτό το σημείο έρχεται και κολλάει το σύνθημα για την «κυβέρνηση της μονταζιέρας, του μπαζώματος και της συγκάλυψης», που αποτελεί ένα από τα μότο του προεκλογικού αγώνα.

Αυτόνομη πορεία

Η αποσύνδεση της κυβέρνησης από τον χώρο του Κέντρου δεν λείπει από το αφήγημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεχώς τονίζει πως «η Ν.Δ. αλιεύει ψήφους από την Ακροδεξιά». Πολύ δυνατά παίζει προεκλογικά η αυτόνομη πορεία του κόμματος και η προβολή της ηγεμονίας του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. «Μετά τις εκλογές με κεντρικό πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ η όποια συνεργασία θα έρθει από τα κάτω», είναι μια φράση που περιλαμβάνεται συχνά στις τοποθετήσεις του Στ. Κασσελάκη, θέλοντας να «ξεγράψει» τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης που είχαν θολώσει το μήνυμα πριν από τις τελευταίες κάλπες.

ΠΑΣΟΚ
Στρατηγική με τρία «Α» στον δρόμο για την 9η Ιουνίου

Της Δώρας Αντωνίου

Αλαζονεία, αντιπολίτευση, ανασύνθεση: σ’ αυτές τις τρεις λέξεις θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν τα μηνύματα και η προεκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Ευρωεκλογές: Οι λέξεις «κλειδιά» των κομμάτων ενόψει κάλπης-3
[INTIME NEWS]

Αλαζονεία

Η αλαζονεία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που αποδίδει η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του να επισημαίνουν ότι η εικόνα που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του 2023 ότι η Ν.Δ. «παίζει χωρίς αντίπαλο», εξαιτίας της πολύ μεγάλης διαφοράς από το αμέσως επόμενο κόμμα, διαμόρφωσε αυτή την κατάσταση. Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαιτίας αυτής της μεγάλης διαφοράς αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Και ζητάει από τους ψηφοφόρους να δώσουν μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, που θα κάνει τη Ν.Δ. να απολέσει αυτή την αίσθηση παντοδυναμίας και να πάψει να λειτουργεί αλαζονικά. Μόλις χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ότι «ο λαός έδωσε 41% στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει δει τίποτα μέσα σε ένα χρόνο».

«Υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά σοβαροί άνθρωποι, φιλοευρωπαϊστές, που μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αντιπολίτευση

Το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει εξίσου ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει από τους πολίτες να εμπιστευθούν σ’ αυτό τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο, δεν θα υπάρχει “χάος”, θα υπάρχει ισχυρή, σοβαρή αντιπολίτευση, που θα είναι κυβερνητική επιλογή του προοδευτικού κόσμου στις επόμενες εθνικές εκλογές», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ καυστικά συμπλήρωσε ότι «η αντιπολίτευση που κάνει ο κ. Κασσελάκης με τα σπίτια εκατομμυρίων, τα κότερα και τα θαύματα είναι θείο δώρο στη Ν.Δ.».

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη σταθερά υπογραμμίζει ότι «στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται καμιά σταθερότητα», αναφορά που στρέφεται τόσο κατά του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι δεν θα πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτειες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου θα έχει χαρακτήρα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Ανασύνθεση

Η ανασύνθεση αφορά την επομένη των ευρωεκλογών, όπου είναι κοινός τόπος ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ανοίξει η συζήτηση για τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία και χθες ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να θέσει τις βάσεις γι’ αυτή τη συζήτηση. Βεβαίως, προκειμένου να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να βγει από τις εκλογές ισχυρό.

«Το ΠΑΣΟΚ, αν είναι ισχυρό, θα είναι ο πυλώνας να συμβεί ό,τι συνέβη στην Ιβηρική Χερσόνησο – και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Με πυρήνα τη δημοκρατική παράταξη και άλλες δυνάμεις από το προοδευτικό Κέντρο που πήγαν στη Ν.Δ., καθώς και από την προοδευτική Αριστερά –γιατί υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά σοβαροί άνθρωποι, φιλοευρωπαϊστές– μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή