Πού στοχεύουν τα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών – Οι αμφίρροπες μάχες

Πού στοχεύουν τα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών – Οι αμφίρροπες μάχες

Σε ποιες περιοχές και γιατί εστιάζουν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ενόψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου

9' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιοδείες των πολιτικών αρχηγών και εξορμήσεις στελεχών κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Κάθε κόμμα δίνει βαρύτητα σε επιμέρους περιοχές της χώρας, όπου είτε εντοπίζονται αδυναμίες είτε θεωρείται ότι υπάρχουν προοπτικές για καλό αποτέλεσμα. Σκληρή μάχη θα δοθεί στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη.

Ο «χάρτης» της χώρας στο μικροσκόπιο

Της Δώρας Αντωνίου

Με το βλέμμα στραμμένο στον χάρτη της χώρας κινούνται τα κομματικά επιτελεία, καθώς απομένουν λιγότερο από δύο μήνες για τις ευρωεκλογές και εισέρχεται σε κρίσιμη φάση η προεκλογική εκστρατεία με βασικό στοιχείο τις περιοδείες των πολιτικών αρχηγών και κλιμακίων των κομμάτων.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, θα δοθεί μεγάλη μάχη, καθώς η Ν.Δ. επιδιώκει να διατηρήσει την εικόνα κυριαρχίας, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι μέσα από την ενίσχυση των ποσοστών τους στην Αττική και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα θα επιτευχθεί η άνοδος που διεκδικούν και θα κριθεί το ποιο από τα δύο κόμματα θα βρεθεί στη δεύτερη θέση. Η Κρήτη είναι, επίσης, πεδίο μεγάλης σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου διεκδικούν να ανακτήσουν τους ψηφοφόρους που έχασαν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να εδραιώσουν την ενδυνάμωση του κόμματος, που κατάφερε να είναι δεύτερο στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του νησιού πέρυσι τον Ιούνιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για όλα τα κόμματα η εκλογική μάχη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις για σημαντική άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. διαμορφώνουν νέα δεδομένα, καθώς οι πιθανές απώλειες εκεί θα πρέπει να αντισταθμιστούν από εκλογικά κέρδη σε άλλες περιοχές. Στον απόηχο των μεγάλων καταστροφών από τις πλημμύρες, ιδιαίτερα δεδομένα διαμορφώνονται και στη Θεσσαλία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με το βλέμμα στραμμένο σε δέκα μεγάλα στοιχήματα

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Ο χάρτης τον Ιούνιο του 2023 βάφτηκε ολόκληρος μπλε. Υπήρχαν όμως… αποχρώσεις, καθώς αλλού ήταν βαθύ μπλε και αλλού πιο ανοιχτό, με τη Ν.Δ. να παίρνει ποσοστό κάτω από το 40,5% που είχε πανελλαδικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους σε συγκεκριμένες περιοχές που ήδη από το 2023 ήταν από 1 έως και 12 μονάδες πιο κάτω. Στη Θράκη υπάρχουν δύο νομοί στους οποίους η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε με διαφορά τα πιο χαμηλά ποσοστά της σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη Ροδόπη όπου πήρε 28,89% και την Ξάνθη με 30,32%. Οι δύο νομοί έχουν την ιδιαιτερότητα της μειονότητας και των πολλών προβλημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη πληθυσμιακή διαρροή. Και η Ν.Δ. καλείται να βρει το αντίδοτο.

Πού στοχεύουν τα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών – Οι αμφίρροπες μάχες-1
 [INTIME NEWS]

Σε πρώτη προτεραιότητα για τη Ν.Δ. είναι η Μακεδονία. Πιο συντηρητική ανέκαθεν, ένα σημαντικό κομμάτι της κινείται προς τις επιλογές του Κυριάκου Βελόπουλου και της Νίκης. Στις εκλογές του 2023 υπήρχαν εκλογικές περιφέρειες που είχαν… δείξει τις προθέσεις τους. Η Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης είχε πάρει ποσοστό 35,28%, ενώ και στην Πέλλα ήταν 2 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό της. Η Δυτική Μακεδονία ανέκαθεν ήταν μια περιοχή με πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Και ως εκ τούτου είναι μια δύσκολη περιοχή που βρίσκεται πάντα και στο μεταίχμιο ενεργειακών μεταβάσεων. Η δυσκολία της περιοχής αποτυπώθηκε και στις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Ενδεικτικά, σε δύο νομούς η Ν.Δ. πήρε από τα χαμηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά: στη Φλώρινα 34,42% και στην Κοζάνη 36,69%. Εάν τα ποσοστά της Ν.Δ. ήταν αυτά στις εθνικές εκλογές, γίνεται αντιληπτό πως στις επικείμενες ευρωεκλογές υπάρχει κίνδυνος να είναι ακόμη παρακάτω, βάζοντας τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στη Θεσσαλία η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε πολύ μεγάλα ποσοστά ξεπερνώντας ακόμη και τα πανελλαδικά της, με εξαίρεση τον μεγαλύτερο νομό της περιφέρειας, τη Λάρισα, όπου το ποσοστό της ήταν πιο κάτω: στο 39%. Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν αλλάξει άρδην μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με τον Κάμπο να προσπαθεί να συνέλθει ακόμη από τις καταστροφές. Συνεπώς τόσο η Λάρισα του 39% όσο και οι άλλοι νομοί αποτελούν βασικό στόχο της Ν.Δ.

Η Μακεδονία, η ψήφος της μειονότητας, το νέο σκηνικό στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και η σημασία των λαϊκών στρωμάτων στο λεκανοπέδιο.

Η μισή Ελλάδα διαμένει στην Αττική και ως εκ τούτου από την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου δεν μπορεί να λείπει το Λεκανοπέδιο. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει περιοχές που διαχρονικά τις έχανε. Τις λεγόμενες πιο «λαϊκές». Παρά τη νίκη εκεί κατέγραψε πιο χαμηλά ποσοστά από το πανελλαδικό της. Στη Β΄ Πειραιώς πήρε 37,24%, στη Δυτική Αθήνα 34,66% και στη Δυτική Αττική 39,74%. Η διατήρηση της πρωτιάς στις περιοχές αυτές και ενός υψηλού ποσοστού –αναλογικά με τις ευρωεκλογές– αποτελεί για τη Ν.Δ. βασική προτεραιότητα για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί πληθυσμιακά οι περιοχές αυτές επηρεάζουν όλη την Ελλάδα. Εάν το ποσοστό είναι χαμηλό στην Αττική, τότε θα πέσει σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον, σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού η Ν.Δ. δεν θέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία στα πιο λαϊκά στρώματα.

Τέλος, προσοχή χρειάζονται και διάφορα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Σάμος όπου τον Ιούνιο του 2023 η Ν.Δ. έλαβε 36%.

ΣΥΡΙΖΑ
Προσπάθεια ανάκτησης των «κάστρων»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πενήντα δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά σε ποια σημεία του χάρτη πρέπει να εστιάσουν προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι στην επερχόμενη αναμέτρηση να ανακάμψει σε νομούς όπως η Αχαΐα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την περιοδεία του από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε τα πρωτεία που κατείχε από τον Ιούνιο του 2012. Σε ένα παραδοσιακό «κάστρο» της προοδευτικής παράταξης το πλήγμα του καλοκαιριού ήταν πολύ μεγάλο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να εκπροσωπείται στα Χανιά και στο Ηράκλειο μόνο από έναν βουλευτή. Συγκριτικά, τον Σεπτέμβριο του 2015 η Κουμουνδούρου έβγαζε στο νησί δέκα βουλευτές, ενώ και το 2019, παρά την ήττα, είχε εκλέξει έξι. Το ροζ χρώμα στον χάρτη χάθηκε και από άλλα παραδοσιακά «κάστρα», στα οποία οι επιτελείς στοχεύουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στην Αχαΐα η πρωτοκαθεδρία δεν είχε αμφισβητηθεί από τον Μάιο του 2012, όταν για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 16,78%. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις πιο λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπου η ακρίβεια έχει χτυπήσει τα «λαϊκά στρώματα». Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα έδωσαν το «ολοκληρωτικό χτύπημα» το καλοκαίρι στο κόμμα και με στοχευμένες περιοδείες το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί αλλαγή της εικόνας.

Πού στοχεύουν τα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών – Οι αμφίρροπες μάχες-2
[INTIME NEWS]

Η «ναυτική εβδομάδα» που έχει προγραμματίσει να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο με πρώτο σταθμό τη Σύρο. Πάρος, Νάξος και Αμοργός θα είναι τα επόμενα νησιά που θα επισκεφθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με ένα μικρό, ιδιωτικό σκάφος. Από 28,32% που είχε σημειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, φέτος τον Ιούνιο έπεσε αρκετά κάτω από τον μέσο όρο που είχε σε όλη την περιφέρεια (14,14%). Γενικά για τη νησιωτική Ελλάδα τα «μαντάτα» δεν ήταν καλά το καλοκαίρι και έτσι στο κόμμα έχει σημάνει «συναγερμός». Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα Δωδεκάνησα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει τρίτος το καλοκαίρι με ποσοστό 13,07%.

Εξω από το «κάδρο» της Κουμουνδούρου δεν θα βγει η Θεσσαλία. Θεωρούν πως η απογοήτευση που υπάρχει από την κυβέρνηση θα οδηγήσει πολλούς πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση τους. Σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο το κόμμα κινήθηκε κοντά στο 17,8% που πέτυχε πανελλαδικά. Εξαιτίας του γεγονότος πως η Ν.Δ. φέρεται να χάνει σημαντικές δυνάμεις από την Ελληνική Λύση στα βόρεια της χώρας, έμφαση θα δοθεί και στη Μακεδονία, όπως και στην Ηπειρο.

Ιδιαιτέρως επιτυχημένη χαρακτηρίζουν από την Κουμουνδούρου την παρουσία του κ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ρο Κάνα και την πρώτη βοηθό ΥΦΥΠΕΞ για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά ζητήματα, πρέσβειρα Γιούρι Κιμ. Συζητήθηκε πολύ στην Ελλάδα η φράση που φέρεται να είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της hellasjournal, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ελπιδοφόρο. «Με βάφτισε ο Aγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Aγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος». Με νέο του βίντεο ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «στις αφηγήσεις μου, στις προσωπικές στιγμές που συνθέτουν τη ζωή μου είμαι ο εαυτός μου», συμπληρώνοντας πως «η καπηλεία της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ» και εμμένοντας στην άποψή του για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

ΠΑΣΟΚ
Τα «κλειδιά» για να επιτευχθεί ο στόχος της δεύτερης θέσης

Της Δώρας Αντωνίου

Η ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η διατήρηση της ισχυρής παρουσίας του κόμματος στην Κρήτη, όπου τον περασμένο Ιούνιο στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες, και η όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη τα «κλειδιά» για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με παράλληλη σημαντική ενίσχυση του ποσοστού του κόμματος ως τους κεντρικούς στόχους για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.

Πού στοχεύουν τα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών – Οι αμφίρροπες μάχες-3
[INTIME NEWS]

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει επισκέψεις και μικρές περιοδείες σε περιοχές της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο το κόμμα πάσχει και είναι κοινός τόπος στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ότι μόνο μέσα από ουσιαστική ενίσχυση των ποσοστών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα το κόμμα θα καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του. Είναι επίσης κοινή διαπίστωση με βάση τα απόλυτα δεδομένα των αριθμών ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε σε Αττική και Θεσσαλονίκη να καταγράψει τη δυναμική ενίσχυσης ποσοστών που είχε στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Προτεραιότητα η άνοδος των ποσοστών του κόμματος στην Αττική και η θετική έκβαση της «μάχης της Κρήτης».

Στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, πέρυσι τον Ιούνιο, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής τα ποσοστά του κόμματος υπολείπονταν σημαντικά του 11,84% που ήταν το ποσοστό στο σύνολο της επικράτειας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τέταρτο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή του στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών (8,92%) και τη χειρότερη στην Α΄ Πειραιώς (6,70%). Στη συμπρωτεύουσα έλαβε στην Α΄ Θεσσαλονίκης 8,14% και στη Β΄ Θεσσαλονίκης 9,85%. Σε ακόμη δύο περιφέρειες της χώρας το ποσοστό του ήταν κάτω από 10%: στη Μαγνησία (9,37%) και στη Σάμο (9,93%).

Για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ανησυχία, ιδιαίτερα στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ενισχυμένη παρουσία των κομμάτων στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Εφόσον αυτή η εικόνα παγιωθεί, το ΠΑΣΟΚ, που στις εθνικές εκλογές είχε αρκετά καλές επιδόσεις στις περισσότερες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του γενικού ποσοστού του. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης, όπου στις ευρωεκλογές του 2019 είχε έρθει πρώτο το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Το ΠΑΣΟΚ πήρε στις εθνικές εκλογές 19% στη Ροδόπη και 18,36% στην Ξάνθη, ποσοστά αρκετά παραπάνω από τον μέσο όρο στην επικράτεια.

Με βάση όλα αυτά, το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών στην Αττική, επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, συχνή παρουσία στην Κρήτη, όπως ήδη γίνεται, και ενίσχυση της παρουσίας κλιμακίων του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή