Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες

Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες

Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (81%), αλλά και το 78% των Ελλήνων, πιστεύουν ότι η προσέλευση στις ευρωεκλογές είναι ακόμη πιο σημαντική λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενισχυμένο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς και θετικές τάσεις στους βασικούς εκλογικούς δείκτες καταγράφεται στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο, 51 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους στις 6-9 Ιουνίου. Το 60% των Ευρωπαίων μάλιστα δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο – ποσοστό αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και κατά 11 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2019. Την ίδια ώρα, οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (81%) πιστεύουν ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Στην Ελλάδα, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο, ενώ το 76% υποστηρίζει πως είναι πιθανό να ψηφίσει. Επίσης, το ενδιαφέρον είναι ότι το 78% των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να αναγνωρίζει την υψηλή σημασία συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές εξαιτίας των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-1

Πολιτικές προτάσεις για την προεκλογική εκστρατεία

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%), καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε. βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό στην τρίτη θέση (31%).

Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε. έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου κυρίως λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναφέρεται πλέον ως πρώτη προεκλογική προτεραιότητα (είτε μόνη είτε ισοψηφώντας) σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), τη Φινλανδία (55%) και τη Λιθουανία (53%).

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θα επιθυμούσε οι πολιτικές προτάσεις της προεκλογικής εκστρατείας να αφορούν τη δημόσια υγεία (56%), τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).

Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-2
Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-3

Προτεραιότητες επόμενου θεσμικού κύκλου

Με το βλέμμα στο μέλλον, οι πολίτες της Ε.Ε. θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%).

Αντίστοιχα, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα κατατάσσουν ως προτεραιότητες στο πλαίσιο αυτό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας της Ε.Ε. (38%), την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (36%) και την ενέργεια (35%).

Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-4
Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-5

Ο ρόλος της Ε.Ε.

Αν και τέσσερις στους δέκα πολίτες λένε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. έχει γίνει περισσότερο σημαντικός τα τελευταία χρόνια, το 35% πιστεύει ότι έχει παραμείνει σταθερός και το 22% ότι έχει αποδυναμωθεί. Σε εθνικό επίπεδο, οι σχετικές πλειοψηφίες σε 15 χώρες πιστεύουν ότι ο ρόλος της Ε.Ε. στον κόσμο έχει ισχυροποιηθεί με τα χρόνια, με τα ποσοστά να φτάνουν το 67% στη Σουηδία, το 63% στην Πορτογαλία και το 60% στη Δανία.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος, οι Σλοβένοι και οι Τσέχοι πολίτες είναι πιο πιθανό να πουν ότι ο ρόλος της Ε.Ε. έχει γίνει λιγότερο σημαντικός (32% και 30%, αντίστοιχα).

Περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες στην Ελλάδα θεωρούν είτε πως η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή έχει γίνει σημαντικότερη (38%) είτε πως έχει παραμείνει σταθερή σε σύγκριση με το παρελθόν (43%), ενώ περίπου 2 στους 10 θεωρούν πως έχει καταστεί λιγότερο σημαντική (18%).

Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-6

Ο αντίκτυπος της ένταξης στην Ε.Ε

Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η χώρα τους, συνολικά, επωφελείται από την ένταξη στην Ε.Ε. (71%). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σταθερά σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2023 και παραμένουν υψηλά σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Για την Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της Ε.Ε. έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή κυμαίνεται στο 83%, ενώ το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η χώρα έχει ωφεληθεί συνολικά από την ένταξη στην Ε.Ε.

Ευρωβαρόμετρο: Το γεωπολιτικό ντόμινο οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κάλπες-7

Ρόλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, το 81% των πολιτών της Ε.Ε. (77% στην Ελλάδα και 85% στην Κύπρο) έχει θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% δηλώνει αρνητικό. Επιπλέον, η πλειοψηφία στην Ε.Ε. (56%) θα ήθελε το Ε.Κ. να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, ενώ μόνο το 28% θα ήθελε να δει το αντίθετο και το 10% να διατηρήσει τον ρόλο του όπως είναι τώρα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση στην κατηγορία αυτή, με το 73% και το 85% αντίστοιχα να δηλώνει ότι θα ήθελε ισχυρότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα στις κάλπες είναι υψηλό, αλλά και ότι το υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο καθιστά την ψηφοφορία ακόμα σημαντικότερη. Καλώ τους πολίτες μας να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης».

Το εαρινό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar) μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2024 και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η έρευνα διεξήχθη πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ συνεντεύξεις μέσω βίντεο (CAVI) χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.411 συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα της Ε.Ε. σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT