Κατάθεση Στουρνάρα, που «έδειξε» Πολάκη για την ηχογράφηση

Κατάθεση Στουρνάρα, που «έδειξε» Πολάκη για την ηχογράφηση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις πυροδοτεί η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στον εισαγγελέα για την υπόθεση της ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον Παύλο Πολάκη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως επέρριψε την ευθύνη για την παράνομη καταγραφή στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Η κατάθεση Στουρνάρα, που έγινε χθες το πρωί υπό άκρα μυστικότητα, εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, προσδίδοντας στην υπόθεση, πέραν των ποινικών και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα κληθεί να προχωρήσει σε άρση ή μη της ασυλίας του υπουργού, θέμα που προκαλεί από μόνο του δυσχέρειες και προβλήματα για την κυβέρνηση.

Με τον Γ. Στουρνάρα είχε επικοινωνήσει ο Π. Πολάκης όταν διατάχθηκε έρευνα για το δάνειο των εκατό χιλιάδων ευρώ που πήρε ο υπουργός από την Τράπεζα Αττικής, και η επικοινωνία κατέληξε στο να ηχογραφηθεί η συνομιλία των δύο ανδρών, θέση την οποία εξέφρασε στην κατάθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώπιον του εισαγγελέα Χαρ. Μαρκαντωνάκη, που χειρίζεται τον σχετικό φάκελο.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Στουρνάρας «καίει» τον Π. Πολάκη στην κατάθεσή του, καθώς δεν διατηρεί αμφιβολία ότι ήταν αυτός που έκανε την παράνομη καταγραφή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι ο ίδιος ο Πολάκης, όταν τον πήρε στο τηλέφωνο του είπε ότι «τον γράφει». Η καταγραφή, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, έγινε χωρίς τη συναίνεσή του.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν διέψευσε την παράνομη καταγραφή παρά μόνον όταν επενέβη ο εισαγγελέας και οι ποινικές ευθύνες για κακούργημα ήταν πλέον ορατές.

Επίσης, υποστήριξε πως αν είχε σκοπό ο Π. Πολάκης να μην τον καταγράψει θα τον καλούσε στο τριψήφιο, όπως κάνουν οι υπουργοί, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής. Αλλωστε, κατά τον κ. Στουρνάρα, το λεπτομερές περιεχόμενο της συνομιλίας τους πείθει από μόνο του για την παράνομη καταγραφή, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Π. Πολάκης είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι ήταν εκείνος που έδωσε σε γνωστή ιστοσελίδα (Documento) το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών, επικαλούμενος για τη λεπτομερή αποτύπωση την ισχυρή μνήμη του.

Μετά την κατάθεση Στουρνάρα ο εισαγγελέας θα πρέπει σε σχετικά σύντομο χρόνο να διαβιβάσει για τα περαιτέρω τη δικογραφία στη Βουλή, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να αχθεί προ της απόφασης τι θα κάνει με την ασυλία του Π. Πολάκη, αποδεχόμενη και το ανάλογο πολιτικό κόστος στη μία ή στην άλλη περίπτωση.

Πάντως, ο συνήγορος του Γ. Στουρνάρα, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρ. Μυλωνόπουλος, έχει προαναγγείλει και άλλες νομικές ενέργειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση για λογαριασμό του πελάτη του, χωρίς να αποκαλύπτει στη φάση αυτή σε τι θα συνίστανται οι νομικές ενέργειες, οι οποίες προφανώς θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση της καταγραφής, που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή