Μάτι: Εφεση για το σύνολο της απόφασης άσκησε ο εισαγγελέας

Μάτι: Εφεση για το σύνολο της απόφασης άσκησε ο εισαγγελέας

Η έφεση αφορά τις αθωώσεις, τα ελαφρυντικά, τις ποινές και τη μετατροπή τους σε χρηματικές - Η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεξέταση της υπόθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δρομολόγησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, καθώς άσκησε έφεση κατά της απόφασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο, ύστερα από διαδικασία 19 μηνών, καταδίκασε μόνον πέντε από τους 21 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινές έως πέντε χρόνια, τις οποίες μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, που παρενέβη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης που εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων, προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Καλλιόπης Βαρδάκη.

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης. Πρώτα απ’ όλα, τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης (για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση).

Επίσης, η έφεση αφορά τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών), αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

Ως εκ τούτου, η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για την καθαρογραφή της απόφασης, προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό –στο Εφετείο δηλαδή– να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς ο κίνδυνος να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες για όλους τους υπευθύνους είναι ορατός και διαρκής.

Οι καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία, που οδήγησαν σε απόφαση έξι χρόνια μετά την τραγωδία, θέτουν τον κίνδυνο της παραγραφής στις δικαστικές προτεραιότητες. Κι αυτό γιατί, εάν έως το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Αρειο Πάγο, τότε οι όποιες ευθύνες θα παραγραφούν, με οδυνηρές συνέπειες για το κράτος δικαίου και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Ηδη, την επαύριον της απόφασης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα έδωσε εντολή για άμεση καθαρογραφή της απόφασης και προς τούτο απαλλάχθηκε από άλλα δικαστικά καθήκοντα η πρόεδρος του δικαστηρίου, προκειμένου να καθαρογράψει το συντομότερο την απόφαση, για να δρομολογηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT