«Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή του ΚΙΝΑΛ»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή του ΚΙΝΑΛ»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημειολογική επίσκεψη στο άλλοτε «πράσινο» προπύργιο, την Κρήτη, πραγματοποιεί από χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκέπτεται το νησί που μέχρι και το 2009 έδινε «σταλινικά» ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ, με τη στόχευση να είναι κάτι παραπάνω από προφανής: η επίσκεψη θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς στο ΚΙΝΑΛ, καθώς η συγκεκριμένη μάχη εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα προεκλογικά διακυβεύματα μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Τον τόνο της επίσκεψης είχε δώσει από νωρίς το πρωί η ίδια η πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναφερόμενη πολλές φορές, περισσότερες από ό,τι στο παρελθόν, στο ΠΑΣΟΚ, το όνομα του οποίου είναι στενά συνδεδεμένο με τις πλατιές πλειοψηφίες του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας του ΚΙΝΑΛ» υπογράμμισε, ενώ και σε άλλο σημείο της συνέντευξής της υπερασπίστηκε την κληρονομιά του κόμματος: συγκεκριμένα ανέφερε πως «το αυτομαστίγωμα» για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει. «Το ΠΑΣΟΚ έχει μερίδιο ευθύνης, αλλά όχι το μεγαλύτερο. Ο ελληνικός ξέρει ότι η ζωή του βελτιώθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ» ήταν η σαφής αναφορά της. Πράγματι, τα δεδομένα σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν, όταν γεννιόταν το ΚΙΝΑΛ, έχουν αλλάξει, καθώς αφενός Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχουν πλέον στο εγχείρημα, αφετέρου η απόσταση πλέον από το 2010 καθιστά το όνομα ΠΑΣΟΚ, λιγότερο τοξικό από ό,τι στις αρχές της κρίσης.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Σημαντική και η αναφορά της κ. Γεννηματά στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, που έχει αποτελέσει πολλές φορές τη σπίθα που έχει βάλει φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος, προκαλώντας ουκ ολίγους κλυδωνισμούς. Η κ. Γεννηματά, πιστή στις «ίσες αποστάσεις», σημείωσε πως «ούτε στον έναν (σ.σ. Κυρ. Μητσοτάκη) θα επιτρέψουμε να γίνει πρωθυπουργός απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του ούτε στον άλλο (σ.σ. Αλ. Τσίπρα) να συνεχίσει την πολιτική του». Πρόσθεσε, δε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, πως «οι μετεκλογικές κινήσεις του ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθούν από τη δύναμη που θα πάρει στις εκλογές». Την ίδια ώρα εκτιμούσε πως το κόμμα της θα είναι σε διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

Υπόθεση Γεωργίου

Απόδειξη των ίσων αποστάσεων ήταν πως το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε αιχμηρό σχόλιο για την τρίτη κατά σειράν αθωωτική απόφαση για τον κ. Γεωργίου, με αποδέκτη τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Γεωργίου είχε τεκμηριώσει σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat το έλλειμμα που είχε αφήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., της Δεξιάς με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή», σημειώνεται αρχικά, προσθέτοντας πως «αυτό το έλλειμμα που ανερχόταν στο 15,3% μαζί με τον εκτροχιασμό της οικονομίας κατά τα έτη 2004-2009 οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ και στην επιβολή των μνημονίων». Το ΚΙΝΑΛ ζητεί από τον κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίσει τις ευθύνες του κόμματός του, ενώ την ίδια ώρα κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι συγκαλύπτει ενεργά τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή».

Τέλος, η κινητικότητα που υπάρχει στην Κεντροαριστερά συνεχίζεται σε ολόκληρο το φάσμα της. Την Τετάρτη, ο όμιλος Ιδεών «Τhe Catalyst» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Δαμάζοντας τα άκρα». Οικοδεσπότης η Αθηνά Δρέττα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ και ομιλητές η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Η εκδήλωση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις «Γέφυρες» μπορεί να χαρακτηριστεί μία κίνηση Κεντροαριστερών που έχουν διαφορετική οπτική, από εκείνη «που θέλει να εμφανίσει ο κ. Τσίπρας», όπως λέει εις εκ των διοργανωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή