Διάλογοι – σοκ από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι

Διάλογοι – σοκ από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζουν και σοκάρουν για τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι οι παραδοχές του εισαγγελικού πορίσματος, που αριθμεί τις 293 σελίδες και περιγράφει μόνον λάθη, παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απόλυτη ανυπαρξία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ανατολική Αττική. 

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τους τραγελαφικούς διαλόγους μεταξύ των αρμοδίων όπως προκύπτουν από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί. 

Στις 6:15 το μοιραίο εκείνο απόγευμα, κι ενώ η πυρκαγιά βρίσκεται ήδη στο Νέο Βουτζά, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής, επικοινωνεί με το 199.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ (Ώρα 18:14)

Υποδιοικητής ΔΠΥ Αθηνών: Ρε  καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει βόρεια βορειοδυτικά έχει πιάσει κορυφογραμμή και δεν μου απαντάει κανένας. Γυρνάμε σε σας και δεν μου απαντάει ούτε από σας.

Αξιωματικός Υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;

Υποδιοικητής ΔΠΥ Αθηνών: Όχι όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια.

Αξιωματικός Υπηρεσίας 199: Ποιός τα διαχειρίζεται;

Υποδιοικητής ΔΠΥ Αθηνών: Δεν ξέρω ποιός τα διαχειρίζεται, καλούσαν τον ποιός τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε…

Όχι μόνο δεν γνώριζαν ποιός διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα, δεν γνώριζαν καν στο Συντονιστικό που βρισκόταν η φωτιά.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 

Διοικητής Συντονιστικού 199: Να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού;

Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο: Δεν ξέρω, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι της Νέας Μάκρης; 

Και ενώ οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν εγκληματικό λάθος το κλείσιμο της Μαραθώνος που συνετέλεσε στον εγκλωβισμό πολλών πολιτών στην φλεγόμενη περιοχή, η επικοινωνία  του Συντονιστικού με την Τροχαία, λίγη ώρα πριν τα στενά του Ματιού, γίνουν τάφος για δεκάδες οδηγούς είναι αποκαλυπτική.

Διοικητής Συντονιστικού 199  με Τροχαία: Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα… στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα… Τι είναι αυτό στο Νέο Βουτζά, χεστήκαμε…

Κάτοικος του Ματιού, που βρισκόταν με το ανήλικο παιδί του μέσα στο σπίτι, καλεί την Πυροσβεστική για βοήθεια.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Πολίτης προς 199: Γύρω – γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα, εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό..

Ο χειριστής, καλεί στο Κέντρο. 

Τηλεφωνητής 199 προς Κέντρο Επιχειρήσεων: Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο να βοηθήσει; Τα δικά μας σβήνουν..

Και το κέντρο.. απαντά 

Κέντρο Επιχειρήσεων προς Τηλεφωνητή 199: Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο… έχει και δίπλα τρία – τέσσερα εδώ πέρα… 

Σε άλλη επικοινωνία, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αναφέρονταν με προκλητικό τρόπο στη φωτιά της Κινέτας και στους κατοίκους που δεν εκκένωναν την περιοχή. 

Διοικητής Συντονιστικού 199 με Αξιωματικός Π.Σ:

Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε… Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα… Τα όρνια να μείνουν εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή