Ο χρόνος των εκλογών και το στοίχημα της οικονομίας

Ο χρόνος των εκλογών και το στοίχημα της οικονομίας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως και να κάνουν την αριθμητική, ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Κάντε το μόνοι σας, χωρίς δημοσκόπους. Χωρίς τις αστείες «μυστικές μετρήσεις» που ανακάλυψε με τη φαντασία του ο κ. Βερναρδάκης και κουστωδία υπουργών που θυμήθηκαν το σύνθημα «κερδάμε, σύντροφοι». Υποτείνουσες γελοιότητες της μικροπολιτικής, που δεν απηχούν σε καμία πραγματικότητα: πόσο μάλλον σε αυτήν που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας.

Εχουμε και λέμε. Πόσα θα πάρουν τα δύο πρώτα κόμματα; 60% με 70%; Κρατήστε το. Πόσα τα τρία μεσαία κόμματα; 18%-24%; Το προσθέτετε στο προηγούμενο: 78% με 94%. Πόσοι θα περάσουν το μέτρο; Κανένας, αν οι πέντε πιάσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους (δύσκολο αλλά όχι απίθανο). Το ποσοστό όσων δεν θα περάσουν στη Βουλή θα είναι 6% και με 10%. Αν όμως περάσουν το μέτρο δύο σχηματισμοί, ένας νέος υπερδεξιός κι ένας παλαιός υπεραριστερός ή, τέλος, αν μπει και η Ενωση Κεντρώων και μείνει έξω ένα άθροισμα μέχρι 9%, τότε θα εκπροσωπηθούν οκτώ κόμματα. Σε αυτή την τελευταία και μόνον σε αυτή την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία διακυβεύει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας θα ήταν ευτυχής αν του καθόταν αυτό το σενάριο. Στην Κουμουνδούρου ζουν για να δουν αυτό το όνειρο στις 26 Μαΐου. Πιστεύουν ότι η «χαλαρή ψήφος» για την Ευρώπη θα συσκοτίσει την εικόνα της δύναμης των κομμάτων. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος φαίνεται ωραιότερος όταν τα βλέπεις όπως σε βολεύουν.

Ανεξαρτήτως της πολύ μικρής αληθοφάνειας των σεναρίων με τα οποία περνούν την ώρα τους οι κυβερνητικοί, είναι καλό να έχουμε κατά νου την καταστροφή επί της οποίας εμφανίζονται ευχαριστημένοι αν τους «καθήσει». Πράγματι, αν το εκλογικό σώμα δείξει τον Μάιο ότι είναι αναποφάσιστο ή ότι δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα των αμέσως επόμενων ετών, όλα, τα λίγα δηλαδή που κινούνται, θα σταματήσουν και η οικονομία θα πάρει για τα καλά τα κάτω της, θα γιγαντωθεί η καθυστέρηση των φόρων, περισσότερα δάνεια θα βαρέσουν «καμπάνα», λιγότεροι άνεργοι θα βρίσκουν δουλειά, περισσότεροι εργαζόμενοι θα κατρακυλήσουν σε καθεστώς ασταθούς απασχόλησης.

Ευτυχώς, στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε ενθαρρυντικά λόγια. «Κερδίστε εσείς τις εκλογές, κάντε από τον πρώτο κιόλας μήνα όσα σχεδιάζετε στη φορολογία, ξεκινήστε τις ιδιωτικοποιήσεις, δώστε ένα σταθερό πλαίσιο σε όσους θέλουν να φέρουν πίσω τα χρήματά τους, βρείτε ένα modus vivendi με τους Eυρωπαίους πιστωτές σας κι εμείς θα σας στηρίξουμε», ήταν ο κοινός τόπος όλων όσοι μίλησαν μαζί του. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι φτιαγμένος για να πείθει ανθρώπους που θέλουν να νιώσουν σιγουριά πριν επιχειρήσουν μεγάλες επενδύσεις. Ενας εξ αυτών, στην κεφαλή ενός από τα πλέον ισχυρά και νεωτεριστικά αμοιβαία κεφάλαια, που αναγνωρίζεται από τη λατρεία του για την ελληνική μυθολογία, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας. Γνωρίζουμε πως επί δεκαετία έχετε ταλαιπωρηθεί και ότι υπάρχουν ευκαιρίες, γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε να μπούμε δυνατά στην Ελλάδα, υπό μια τριπλή προϋπόθεση. Πρώτη: θα έχετε με σαφήνεια κερδίσει τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται η χώρα σας για να ανασάνει. Δεύτερη: θα κατανοήσουν οι ευρωσυνεταίροι σας ότι χρειάζεστε δημοσιονομικό περιθώριο και θα δώσουν σε εσάς το υπόλοιπο κομμάτι της λύσης για το χρέος, που δεν το έδωσαν στον κ. Τσίπρα. Τρίτη: θα διευκολύνετε την εθνική επιχειρηματικότητα, θα καταργήσετε τα capital controls, θα κάνετε ό,τι απαιτείται για να πάρετε τη βαθμολογία επενδυτικής ασφάλειας (investment grade) σε δώδεκα μήνες, αντί των 18 μηνών που με κατάσταση Τσίπρα θεωρείται ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσέφερε χωρίς δισταγμό την προσωπική διαβεβαίωσή του, λέγοντας ότι θα τεθεί επικεφαλής της αναγέννησης. Εξάλλου, η οικονομία είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των πρώτων μηνών της νέας διακυβέρνησης.

Αν ο πρωθυπουργός αγαπά ακόμη την πατρίδα που τον μεγάλωσε, δεν θα περιμένει το φθινόπωρο και θα δώσει χρόνο στον διάδοχό του να επιτύχει. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, για τον ίδιον, εφόσον πιστεύει ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει την επανεκλογή του. Ας μην ξεχνούμε ότι η Ιστορία καραδοκεί!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή