Ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες επαγγελματίες

Ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες επαγγελματίες

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστη εισφορά που αγγίζει τα 300 ευρώ τον μήνα καλούνται να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 χιλιάδες επαγγελματίες, για παράδειγμα μηχανικοί ή δικηγόροι, που εξακολουθούν να μαστίζονται από τις συνέπειες της κρίσης και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε «εξωπραγματικές» απαιτήσεις του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και τις προτάσεις τους παρουσίασαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου της χώρας συγκαταλέγεται η παράταση τουλάχιστον ενός μήνα για την έναρξη καταβολής των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, η αποσύνδεση των εισφορών από τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό τουλάχιστον έως το 2020, καθώς και η πρόβλεψη αποπληρωμής των αναδρομικών εισφορών σε 72 από 36 δόσεις.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έθεσε με έμφαση το θέμα των λανθασμένων εισφορών εκκαθάρισης του έτους 2017 για όσους αμείβονται με μπλοκάκι, χαρακτήρισε ληστρικό το επιτόκιο της τάξης του 8,75% για τις οφειλόμενες εισφορές και ζήτησε να αυξηθεί άμεσα το όριο οφειλών όσον αφορά τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στις 45.000 ευρώ. Ειδικά για τους μηχανικούς, ο κ. Στασινός ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση των αναδρομικών διαγραφών από το ΤΣΜΕΔΕ για όσους δεν άσκησαν επάγγελμα μηχανικού και διαγράφονται αναδρομικά από το ΤΕΕ αλλά και των διαγραφών λόγω αποσύνδεσης της ιδιότητας από την ασφάλιση, ώστε να μπορέσουν μηχανικοί με υπόλοιπο οφειλής να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Επίσης, επανέλαβε ότι το επίδομα ανεργίας αφορά ελάχιστους μη μισθωτούς, λόγω των προϋποθέσεων του νόμου. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, σήμερα, πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές καθιστώντας το σύστημα μη βιώσιμο.

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων επεσήμαναν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών και το γεγονός ότι πλέον δεν εκπίπτουν από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, επιβαρύνει τους επαγγελματίες.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, για 1.250.000 αυτοαπασχολουμένους οι εισφορές του 2019 θα είναι αυξημένες. Κι αυτό γιατί η μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) αφορά μόνο 250.000 αυτοαπασχολουμένους.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ επιφέρει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δικηγόρων, αύξηση στις κατώτατες εισφορές ΕΦΚΑ κατά 17,22 ευρώ μηνιαίως και επικούρησης-εφάπαξ κατά 7,04 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή, η αδυναμία της πολιτείας να εισπράξει εισφορές το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική και πρόνοια) από το 2017 επιβαρύνει επιπλέον τους μη μισθωτούς. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η συνολική ελάχιστη εισφορά για ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά να είναι περίπου 300 ευρώ.

Μάλιστα, σημείωσε πως ύστερα από 40 χρόνια η κύρια σύνταξη που θα λάβουν όσοι πληρώνουν τις κατώτατες εισφορές θα είναι μόλις 634 ευρώ τον μήνα (384 ευρώ εθνική σύνταξη και 250 ευρώ ανταποδοτική), ενώ και οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις δεν θα ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Τα λάθη

Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε και στα πολλαπλά λάθη στα ειδοποιητήρια, ζητώντας άμεση διόρθωση αλλά και βελτίωση της αξιοπιστίας των συστημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σφάλματα που αφορούν την ασφαλιστική ικανότητα, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάστηκαν εκατοντάδες φαινόμενα ασφαλισμένων που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης, βρέθηκαν ανασφάλιστοι αυτοί οι ίδιοι ή/και τα έμμεσα μέλη τους.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα των προϋποθέσεων της ρύθμισης των 120 δόσεων που περιμένουν χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς και τη μεγάλη μείωση εισοδημάτων για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης. Πρότεινε, μάλιστα, να προβλεφθεί για όσους δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών για άλλη δραστηριότητα, η πλήρης εξαίρεση της αμοιβής τους μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή