Στοχευμένοι έλεγχοι για λιγότερα εργατικά ατυχήματα στις κατασκευές

Στοχευμένοι έλεγχοι για λιγότερα εργατικά ατυχήματα στις κατασκευές

Η πλατφόρμα έκδοσης οικοδομικών αδειών θα διασυνδεθεί με το πληροφοριακό σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας

Τη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) με την ειδική πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών προωθεί το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποτελεσματική πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο των κατασκευών, που καταδεικνύεται πρωταθλητής στα εργατικά δυστυχήματα.

Η ανάκαμψη

Η σημαντική ανάκαμψη του κλάδου που παρατηρείται την τελευταία τριετία, αν και απέχει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα, αλλά και τα πρόσφατα εργατικά δυστυχήματα, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εργασίας, της ΑΑΕΕ και του ΤΕΕ, καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη αύξηση και των εργατικών δυστυχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 έγιναν 47 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, εκ των οποίων τα 21 σε εργοτάξια, 10 κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και καθαρισμού, 10 κατά τη διακίνηση φορτίου, 5 κατά την παραγωγική διαδικασία σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.ά. και 1 σε ναυπηγικές εργασίες. Ειδικά δε στα εργοτάξια, τα αίτια των δυστυχημάτων ήταν πτώση υλικών (8), πτώση από ύψος (7), πλήγμα από μηχάνημα (4), απώλεια ελέγχου μηχανήματος – αρπαγή (2).

Με αφορμή μάλιστα το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα στον Πειραιά, όπου κατέρρευσε μέρος ενός κτιρίου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και συμμετείχε στις οικοδομικές εργασίες προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημά του, οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να λάβουν θεσμικές πρωτοβουλίες –που παρουσιάζει σήμερα η «Κ»– με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αιχμή αυτών είναι η διασύνδεση του συστήματος «e-Αδειες», που ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ενεργοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, με την Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργούνται να είναι πιο στοχευμένοι. Μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι η ανεξάρτητη Αρχή θα γνωρίζει όχι μόνο πότε εκδίδονται οι άδειες, αλλά κυρίως πότε ενεργοποιούνται και ξεκινούν τα τεχνικά έργα. Ετσι, θα μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιεί ελέγχους σε μικρά και μεγάλα κατασκευαστικά έργα και οικοδομές, με στόχο την αποφυγή νέων δυστυχημάτων. Ηδη, το ΤΕΕ και η ΑΑΕΕ βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων τους.

Στο επίκεντρο η οικοδομή

Οπως δηλώνει μιλώντας στην «Κ» η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η ασφάλεια στον χώρο εργασίας δεν είναι μια θεωρητική έννοια και ούτε αντιμετωπίζεται με ημίμετρα. Είναι μια πραγματικότητα που αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων. Σημειώνει μάλιστα ότι από τα στοιχεία που έχει η ΑΑΕΕ και το υπουργείο στη διάθεσή τους, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα είναι στην οικοδομή και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι η οικοδομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται περαιτέρω. Ξέρουμε ότι ακόμη στη χώρα μας πολλές οικοδομικές εργασίες είναι είτε αδήλωτες είτε δηλωμένες με διαφορετικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να γνωρίζουμε όλες τις εργασίες σε όλες τις οικοδομικές δραστηριότητες, μεγάλες, μικρές και μικρότερες και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Γι’ αυτό ξεκινάμε συνέργεια με το ΤΕΕ, έτσι ώστε όλη η διαθέσιμη πληροφορία να υπάρχει και στο υπουργείο και στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Και πράγματι, μόνο μέσα σε έναν μήνα, τον Μάρτιο, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμα ύψους 452.754 ευρώ και άμεση παύση των εργασιών σε 64 περιπτώσεις, έπειτα από ελέγχους σε οικοδομές και εργοτάξια.

Συνολικά, οι επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας διενήργησαν τον Μάρτιο 490 ελέγχους. Σε 64 περιπτώσεις επεβλήθη παύση των εργασιών, μέχρι την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Επιπροσθέτως υποβλήθηκαν 10 μηνύσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα 64.354 ευρώ. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τη μη λήψη μέτρων προστασίας έναντι πτώσης, κατά την πραγματοποίηση εργασιών σε ύψος, σε πέρατα πλακών, οριζόντια ανοίγματα και φρεάτια ανελκυστήρων.

Παράλληλα, το διάστημα από 19 έως 24 Μαρτίου επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων έκαναν στοχευμένους ελέγχους σε οικοδομοτεχνικά και κατασκευαστικά έργα. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 247 έργα και 321 εργοδότες και διαπιστώθηκαν 85 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 31 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, μη τήρηση βιβλίων ημερησίων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού, μη τήρηση αντίγραφου εντύπου αναγγελίας Ε12 για κάθε ημέρα εργασίας, απασχόληση σε ημέρα ρεπό, απασχόληση Κυριακή, ψευδή προσκόμιση στοιχείων, μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης στο «Εργάνη» και μη υποβολή έγγραφης δήλωσης και κατάστασης αποσπασμένων. Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε 388.400 ευρώ, εκ των οποίων 304.000 ευρώ αφορούν αδήλωτη εργασία.

Τεχνικοί ασφαλείας

Σε δεύτερο χρόνο τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν στην υπογραφή υπουργικής απόφασης προκειμένου να υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας – μηχανικοί σε όλα τα έργα, καθώς αποτελούν το βασικό συμβουλευτικό όργανο του εργοδότη σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT