Ρέτσος: «Τα 30 εκατ. τουρίστες μπορεί εύκολα να γίνουν 20 εκατ.»

Ρέτσος: «Τα 30 εκατ. τουρίστες μπορεί εύκολα να γίνουν 20 εκατ.»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κανείς δεν μας έχει διασφαλίσει πως δεν θα πέσουμε από 30 εκατ. ταξιδιώτες στα 20 εκατ.», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας πως στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας πρέπει να γίνει η χρηστή διαχείριση των προορισμών.

«Ανταγωνιστές μας πια δεν είναι η Τουρκία ή άλλες περιφερειακές χώρες, αλλά μεγάλες δυτικές και όχι μόνον ώριμες τουριστικά χώρες», εξήγησε προτρέποντας τόσο την κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τους εργαζομένους να κάνουν ο καθένας αυτό που πρέπει, για να μπορέσει να ωριμάσει η ελληνική τουριστική βιομηχανία και να αυξήσει την προστιθέμενη αξία της στην οικονομία χωρίς να αποξενώνει τις τοπικές κοινωνίες.

«Η ταξιδιωτική εμπειρία δεν αφορά μόνο τη διαμονή, αλλά συνολικά τον προορισμό», ανέφερε μιλώντας σε κλειστή παρουσίαση των προτεραιοτήτων για τη σεζόν που ξεκινάει. Εμφανίστηκε μάλιστα ανήσυχος για το ενδεχόμενο οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «να αποτελέσουν αιτία για καθυστερήσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες». «Ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες δράσεις πριν από την έναρξη της περιόδου». Θύμισε δε πως μετά το ρεκόρ εισπράξεων από τον τουρισμό το 2018, που ξεπέρασαν τα 16 δισ., μαζί με τις έμμεσες θετικές επιδράσεις του στην ευρύτερη δραστηριότητα, καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και ως εκ τούτου κάθε μεταβολή του είναι καθοριστική για την ανάπτυξη όλης της οικονομίας.

Ομως για να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη οι επισκέπτες πρέπει και να διαφημίσουν την Ελλάδα σε άλλους και να έρθουν ξανά οι ίδιοι. Και για να διασφαλιστεί αυτό πρέπει να βελτιωθούν πολλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις. «Πριν από λίγα χρόνια θέταμε για στόχο τα 25 εκατ. επισκέπτες το 2021 και υπολογίζαμε ελάχιστες απαραίτητες επενδύσεις για την εξυπηρέτησή τους σε υποδομές της τάξης των 3 δισ. Φτάσαμε στα 30 εκατ. αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές όπως δίκτυα και υπηρεσίες κοινής ωφελείας δεν έχουν γίνει», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απαρίθμησε οκτώ κρίσιμα σημεία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:

1. Την αυτονόητη ανάγκη για ρεύμα και νερό χωρίς διακοπές για κατοίκους και τουρίστες.

2. Την αυτονόητη ανάγκη για διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους.

3. Τη βελτίωση των τοπικών οδικών δικτύων και των συνοριακών σταθμών απ’ όπου εισέρχεται πλέον περί το ένα τρίτο του συνόλου των ταξιδιωτών.

4. Τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών που αφορούν τόσο την ασφάλεια όσο και τη λειτουργικότητα.

5. Την επαρκή αστυνόμευση ώστε η Ελλάδα «να παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός των ξένων επισκεπτών».

6. Την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας που είναι «αυτονόητη υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, για όλο τον χρόνο», τόνισε.

7. Το ξεκάθαρο πλαίσιο σε θέματα ωραρίου, λειτουργίας, στελέχωσης, και καθαριότητας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που αν και «έχουν εξαντληθεί σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, απαιτούν πλέον υλοποίηση».

8. Την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε προορισμούς που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

«Τα παραπάνω θα έπρεπε να γίνουν είτε έχουμε τουρισμό ως χώρα, είτε όχι και άλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος πως για να έχουμε ευχαριστημένους τουρίστες πρέπει να έχουμε και ευχαριστημένους κατοίκους», υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Προέτρεψε μάλιστα, ενόψει εκλογών, τους πολίτες να θέσουν αυτά τα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο και να καλέσουν τους υποψηφίους να τοποθετηθούν. «Η καλή λειτουργία των προορισμών επιβάλλεται μεταξύ άλλων και για την προστασία του brand-name της χώρας, ενόψει διαχείρισης μεγάλου αριθμού επισκεπτών», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή