Ορόσημα ενός έπους

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να γράψει κανείς δικαιολογώντας γιατί το «Game of Thrones» είναι η σπουδαιότερη –αν και όχι απαραίτητα η καλύτερη– σειρά όλων των εποχών. Πιθανότατα θα γέμιζαν ολόκληρο βιβλίο και όχι σελίδα εφημερίδας, αφήστε που σιγά σιγά κάτι τέτοια γίνονται αντικείμενο μελέτης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά προγράμματα, τα οποία ειδικεύονται πάνω στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο της οικιακής διασκέδασης. Ολες αυτές οι αναλύσεις ωστόσο ελάχιστα ενδιαφέρουν τους «ορκισμένους» φαν της σειράς που επιστρέφει τα ξημερώματα της Δευτέρας για τον 8ο και τελευταίο κύκλο της – στη χώρα μας μεταδίδεται μέσα από την πλατφόρμα της Nova.

Εκείνοι θέλουν να δουν δράκους, επικές μάχες, ίντριγκες, ανατροπές και να βιώσουν συγκινήσεις σαν αυτές που τους έχουν κρατήσει καθηλωμένους 8 χρόνια τώρα, από τότε που άκουσαν για πρώτη φορά τη θρυλική πια μουσική των τίτλων και μπήκαν στον κόσμο του Γουέστερος. Φυσικά το κοινό δεν ήταν πάντοτε το ίδιο πολυπληθές· αντιθέτως, χτίστηκε μέσα από εμβληματικά επεισόδια, μοναδικούς χαρακτήρες και σκηνές, οι οποίες πέρασαν αυτούσιες στην ποπ κουλτούρα, συζητήθηκαν σε Διαδίκτυο, γραφεία και σχολεία όλου του κόσμου και έστειλαν ανθρώπους μέχρι και στον… ψυχίατρο. Μερικές ώρες πριν από την αρχή του τέλους, συγκεντρώνουμε ορισμένα από αυτά τα αριστουργηματικά επεισόδια των προηγούμενων κύκλων, τα οποία θα μπορούσαν άνετα να περάσουν για κινηματογραφικές ταινίες και να χαρίσουν βραβεία στους δημιουργούς τους.

ΚΥΚΛΟΣ 1

«Baelor»

Ο πρώτος κύκλος της σειράς είναι από κάθε άποψη καθοριστικός, κυρίως όμως επειδή μας εισάγει σε ένα επίπεδο ωμότητας και κυνισμού, πρωτοφανούς για την τηλεόραση και αλλόκοτα γοητευτικού για το κοινό. Κάπως έτσι βλέπουμε δύο από τους βασικούς χαρακτήρες, αδέλφια, να ενώνονται σεξουαλικά, μια άλλη ηρωίδα να βιάζεται ανηλεώς ενώ το αποκορύφωμα έρχεται στο ένατο επεισόδιο. Εκεί ο μοναδικός έντιμος πρωταγωνιστής, Νεντ Σταρκ (τον υποδύεται ο Σον Μπιν που είναι και ο σπουδαιότερος σταρ του κύκλου), χάνει με συνοπτικές διαδικασίες το κεφάλι του, σε μια υποδειγματικά σκηνοθετημένη σκηνή, υψηλής δραματουργίας. Κάπου εκεί καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα είναι διαφορετικά και η κλασική τηλεοπτική ταύτιση χαρακτήρα-θεατή δεν έχει νόημα. Στον κόσμο του «GoT» κανείς δεν είναι ασφαλής.

ΚΥΚΛΟΣ 2

«Blackwater»

Το επεισόδιο τιτλοφορείται από τον κόλπο που αγκαλιάζει την πρωτεύουσα Κινγκς Λάντινγκ, η οποία βρέθηκε πολιορκημένη από επίδοξους διεκδικητές του θρόνου. Σε μια μακρά και γεμάτη ένταση σκηνή νυχτερινής μάχης βλέπουμε για πρώτη φορά ένα δείγμα του μεγέθους που θα χαρακτηρίσει τη σειρά. Ξεκινώντας με την πράσινη φωτιά των ειδικών εφέ που κατακαίει τα πλοία και συνεχίζοντας με την απελπισμένη προσπάθεια των αμυνόμενων, η μάχη του Blackwater είναι συναρπαστική, ενώ μας αποκαλύπτει και μια καινούργια πλευρά του Τίριον Λάνιστερ (Πίτερ Ντίνκλεϊτζ), πιθανότατα του πιο ενδιαφέροντος χαρακτήρα ολόκληρου του «GoT».

ΚΥΚΛΟΣ 3

«The Rains of Castamere»

Βρίσκεται ανάμεσα στα 2-3 επεισόδια που έχουν ξεσηκώσει τις περισσότερες αντιδράσεις του κοινού αυτά τα 8 χρόνια. Ξανά το ένατο κατά σειρά –προφανής η «παράδοση» που θέλησαν να δημιουργήσουν οι παραγωγοί– είναι περισσότερο γνωστό με την ονομασία «The Red Wedding» και δικαίως, μιας και η βασική σεκάνς του είναι ένας βαμμένος στο αίμα γάμος. Οχι οποιοσδήποτε γάμος όμως, αλλά εκείνος του (επόμενου) βασικού πρωταγωνιστή, Ρομπ Σταρκ, ο οποίος αποχαιρετά τα εγκόσμια μαζί με τη μητέρα και τη μισή του φαμίλια, αφήνοντας τον θρόνο του Βορρά έρμαιο των σφετεριστών. Το σοκ ανάμεσα στους φίλους του σόου που είχαν ταχθεί στο πλευρό του ευγενικού Ρομπ ήταν τεράστιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκαν και ηρεμιστικά! Πολλοί σχολιαστές μάλιστα –και του Τύπου– επέκριναν εντονότατα τη ρότα που χάραζε η συγκεκριμένη εξέλιξη· στην πραγματικότητα ο (τηλεοπτικός) θρόνος είχε μόλις εξασφαλιστεί.

ΚΥΚΛΟΣ 4

«The Mountain and the Viper»

Ο 4ος κύκλος περιλαμβάνει φυσικά τη μεγάλη μάχη του Τείχους ανάμεσα στη Φρουρά της Νύχτας και στους Αγριους στο (μαντέψτε) ένατο επεισόδιο, με τον Τζον Σνόου να δείχνει ξανά την αξία του. Το προηγούμενο ωστόσο επεισόδιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον με πολλές και διάφορες εξελίξεις, οι οποίες κορυφώνονται με μια επική μονομαχία. Το «Βουνό» (συνοπτικά, ο πιο τρομακτικός πολεμιστής που έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτική οθόνη) αντιμετωπίζει τον αρτίστα μονομάχο Ομπεριν Μαρτέλ, ο οποίος αγωνίζεται για λογαριασμό του Τίριον, σε μια αναμέτρηση που μοιάζει πιο πολύ με αιματηρή χορογραφία. Το δε απίστευτα βίαιο φινάλε είναι από αυτά που σε κάνουν να πετάγεσαι τις νύχτες.

ΚΥΚΛΟΣ 5

«Hardhome»

Ενας σχετικά φλύαρος κύκλος κλείνει με τρία συγκλονιστικά επεισόδια. Μπορεί το ένατο να είναι το πιο εντυπωσιακό, με τη βασίλισσα Ντενέρις να καβαλικεύει για πρώτη φορά τον δράκο της και να σκορπίζει τον τρόμο, όμως το αμέσως προηγούμενο είναι πιθανότατα το καλύτερο ολόκληρου του «GoT». Ο χειμώνας έχει πια φτάσει για τα καλά και ο Τζον Σνόου συναντιέται για πρώτη φορά με την απέθαντη ορδή του Βασιλιά της Νύχτας. Μια εκπληκτικά σκηνοθετημένη μάχη που εξελίσσεται σε απεγνωσμένη υποχώρηση, φωτογραφία και ειδικά εφέ για Οσκαρ και ένα ανατριχιαστικό τελείωμα: καθώς οι βάρκες των επιζώντων απομακρύνονται αργά, με τον ήχο του παγωμένου ανέμου αντί μουσικής υπόκρουσης, ο Night King σηκώνει απλώς τα χέρια και πολλαπλασιάζει τον στρατό του.

ΚΥΚΛΟΣ 6

«The Door»

Δέκα επεισόδια μέσα στα οποία είδαμε μία ακόμα άψογα ενορχηστρωμένη σκηνή μάχης («Battle of the Bastards»), μια… ανάσταση και μια τρομερή έκρηξη («The Winds of Winter»). Η πιο συγκινητική στιγμή ωστόσο όλης της σειράς έρχεται στο 5ο επεισόδιο, όπου, με σεναριακή μαεστρία, το όνομα ενός χαρακτήρα μετατρέπεται σε σπαρακτική ιστορία αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Ο συμπαθέστατος Χόντορ κρατά την πόρτα μέχρι τέλους, επιτρέποντας έτσι στους συντρόφους του, τον Μπραν και τη Μίρα, να διαφύγουν τον κίνδυνο. Οι δημιουργοί Ντ. Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Γουάις αποδεικνύονται για άλλη μια φορά μάστορες του αφηγηματικού εγκιβωτισμού και ελάχιστα μάτια παραμένουν στεγνά.

ΚΥΚΛΟΣ 7

«The Dragon and the Wolf»

Το τελευταίο από τα επτά επεισόδια μιας σεζόν με αρκετές σεναριακές ευκολίες αλλά και πολύ εντυπωσιακές στιγμές. Στη διάρκειά της είδαμε την Ντενέρις να ψήνει με τους δράκους της τον στρατό των Λάνιστερ («The Spoils of War») και λίγο αργότερα να πετάει για να σώσει τον Τζον στον Βορρά. Το 7ο επεισόδιο μας έμεινε για δύο κυρίως πράγματα: πρώτον, το πολυδιαφημισμένο Τείχος έγινε θρύψαλα μέσα σε 5 λεπτά από τον Βασιλιά της Νύχτας και τον νεοαποκτηθέντα δράκο του και δεύτερον, ο Τζον είναι πλέον ζευγάρι με την Ντενέρις. Μικρή λεπτομέρεια που δεν γνωρίζουν, το γεγονός πως η τελευταία είναι επίσης… θεία του.

Η Nova προβάλλει υποτιτλισμένα στις 4 τα ξημερώματα, ταυτόχρονα με την Αμερική, όλα τα νέα επεισόδια του «Game of Thrones». Ακολουθεί prime time προβολή στις 10 μ.μ. τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή