Τάκης Χατζόπουλος: «Αντίο» στον μεγάλο θεωρητικό της εικόνας

Τάκης Χατζόπουλος: «Αντίο» στον μεγάλο θεωρητικό της εικόνας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε το περασμένο Σάββατο από τη ζωή ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας και παραγωγός Τάκης Χατζόπουλος, σε ηλικία 82 ετών. Μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, ταυτίστηκε κυρίως με τη δημιουργία του «Παρασκηνίου», της εμβληματικής σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, η οποία επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πρωτοπόρησε στον χώρο της εκπομπής τεκμηρίωσης, παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία θεμάτων, μεγάλων προσωπικοτήτων κ.ο.κ. Παράλληλα, υπήρξε συνιδρυτής της ομάδας Cinetic, «ενός πραγματικού φυτωρίου νέων κινηματογραφιστών», όπως επισήμανε στη συλλυπητήρια δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Εκείνη την εποχή όταν έκανες πετυχημένα το πρώτο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σου, είχες την άτυπη “έγκριση” για το Παρασκήνιο. Ηταν κάτι σαν το τελευταίο “σκαλοπάτι” και ο Χατζόπουλος με τον Παπαστάθη έδιναν βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Μαζί είχαμε κάνει αρχικά το 1988 την εκπομπή με τίτλο “Ο φόβος του τερματοφύλακα στα πέναλτι”, εμπνευσμένο από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βιμ Βέντερς. Τους άρεσε πολύ το αποτέλεσμα και αργότερα μου πρότειναν να κάνω άλλη μια ταινία για τη Finos Film», μας λέει ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου, ο οποίος συνεργάστηκε με την ομάδα του Παρασκηνίου.

Ενθυμούμενος το δημιουργικό δίδυμο της εποχής, έχει να πει για τα κοινά τους, αλλά και τα στοιχεία που ξεχώριζαν τον Τάκη Χατζόπουλο: «Αυτό που χαιρόντουσαν και οι δύο ήταν να παρουσιάζουν ένα γεγονός, το οποίο είχε ευρύτερη αντανάκλαση σε άλλους τομείς της ζωής. Νομίζω ότι όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, θα καταλαβαίνουμε περισσότερο την αξία του Παρασκηνίου. Οσο για τον Χατζόπουλο, ήταν λιγότερο εξωστρεφής από τον Παπαστάθη, πιο πνευματώδης και θεωρητικός. Οταν όμως σου έφερνε μια βότκα ενώ δούλευες μεσάνυχτα στο μοντάζ, καταλάβαινες ότι το εκτιμούσε· ότι μιλούσατε την ίδια γλώσσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT