Η «διπλωματία των γαμπρών»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την τύχη των F-35 και των S-400 που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει. Δεν ζούμε σε κανονικούς καιρούς, όπως τότε που τις αποφάσεις στις ΗΠΑ λάμβαναν οι γραφειοκράτες και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πως η «επίσημη» Ουάσιγκτον έβαλε τις κόκκινες γραμμές της με τις δηλώσεις Πενς, Πομπέο κ.ά. Βλέπουμε όμως ταυτόχρονα ότι έχει ενεργοποιηθεί η «διπλωματία των γαμπρών», όπως απεικονίσθηκε στη φωτογραφία της συνάντησης του προέδρου Τραμπ με τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και τον Τζάρεντ Κούσνερ. Η Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να μάθει τι ελέχθη σε μια τέτοια συνάντηση. Το πιθανότερο είναι πως ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε και το Πεντάγωνο έχουν ενημερωθεί σχετικά. Και αυτός είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει και καθιστά πολύ κρίσιμη την ορθή αποκωδικοποίηση όλων των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τις ΗΠΑ.

Ηδη ακούγονται διάφορα σενάρια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός συμβιβασμού. Στην Αθήνα είχε φτάσει από καιρό η πληροφορία ότι οι S-400 μπορεί να αγορασθούν αλλά να αποθηκευθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν θα σώσει τα προσχήματα και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αρχίσουν την παράδοση των F-35.

Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και προσπαθεί να κρατάει τις γραμμές ανοικτές με το… παλάτι στην Αγκυρα, αφού και εκεί οι γραφειοκράτες έχουν μπει στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό Ελλάδα και ΗΠΑ να διατηρούν μια στέρεη σχέση, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τις διακυμάνσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας.

Κορυφαίος αξιωματούχος δεν μπορεί άλλωστε να ξεχάσει πως όταν ο πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και άρχισε να του εκθέτει την τουρκική επιθετικότητα, η απάντηση ήταν μάλλον αφοπλιστική: «Ο Ερντογάν είναι ΟΚ τύπος και είναι καλός για μπίζνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή