Στην αναμέτρηση μετράει η κυριαρχία

Στην αναμέτρηση μετράει η κυριαρχία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώ, όχι χωρίς αρνητική προκατάληψη, τους δύο σχηματισμούς να ανταγωνίζονται σε κάτι που, ας με συγχωρέσουν, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία για τις λαϊκές υποθέσεις. Αυτό που μετράει στην κάλπη είναι να εκφραστεί με σαφήνεια η θέληση των πολιτών, χωρίς μπερδέματα, και όχι τόσο το τεράστιο εύρος στη μεταξύ τους διαφορά. Μετράει να επιβεβαιώσουν οι ψηφοφόροι την, προτεινόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας με φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, χαμηλότερη φορολογία, αύξηση της απασχόλησης και ένα ταπεινότερο κράτος.

Προφανώς θα μετρήσει ανατρεπτικά αν ο κ. Τσίπρας πάρει αυτό για το οποίο γυρολογεί μοιράζοντας «γυάλινες μπίλιες στους ιθαγενείς», δηλαδή την επανάληψη μιας τετραετίας με ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ναι! Αλλά για να συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται, όπως μοιρολογούν οι νεοδημοκράτες, να ξεπεράσει η σημερινή αντιπολίτευση διάφορους εκλογικούς πήχεις. Οποια κι αν είναι η διαφορά, σημασία έχει η πρωτιά και η αλλαγή κατεύθυνσης. Ειδικώς με τις ευρωεκλογές, ακόμη και αν όλες οι δημοσκοπήσεις δείξουν τα ίδια ποσοστά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα βγάλει η κάλπη. Θυμίζω πως στις δεύτερες εκλογές του ’12 η Ν.Δ. κέρδισε με 30% έναντι 27% τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ήδη αναδειχθεί σε μεγάλο κόμμα και είχε ήδη συλλέξει τον κόσμο του παλαιού πασοκοκρατικισμού. Αυτό που λίγοι πρόσεξαν είναι ότι στις αμέσως επόμενες εκλογές, δηλαδή την ακριβώς προηγούμενη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει κατά μία μονάδα, στο 26%, αντί να συνεχίσει την άνοδό του προς την εξουσία. Ακόμη κι έτσι πάντως, η Ν.Δ. βρέθηκε στη δεύτερη θέση (με 23%). Από εκείνη τη θέση, μέσα σε έξι μήνες, ο κ. Τσίπρας κέρδισε για το κόμμα του 10 εκατοστιαίες μονάδες, όμως και ο κ. Σαμαράς ανέβηκε κατά 5 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, η μεταξύ τους διαφορά διευρύνθηκε από τις 3 στις 8 μονάδες και έμεινε εκεί στην επανάληψη του Σεπτεμβρίου 2015. Η άσκηση αυτή μας διδάσκει να προσέχουμε πως αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι ποιος οδηγεί τον ανταγωνισμό, ποιος δείχνει την κατεύθυνση που ακολουθούν οι εξελίξεις, ποιος κατακτά την πολιτική κυριαρχία. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης και όχι οι όποιες διαφορές στα εκλογικά ποσοστά, όταν μάλιστα η νίκη είναι σαφής. Να προσθέσω ότι, σε όλη την Ευρώπη, τα κόμματα που κυβερνούν έχουν κερδίσει με μικρές, κατά κανόνα, διαφορές. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης και όχι οι όποιες διαφορές στα εκλογικά ποσοστά, όταν μάλιστα η νίκη είναι σαφής.

Πιστεύω πάντως ότι η διαφορά στις βουλευτικές εκλογές θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ευρωεκλογές. Πιστεύω ακόμη πως είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να κερδίσει τον χρόνο, τη φήμη και την αξιοπιστία που έχασε από το ’15 και μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλύτερο να τελειώσουμε με τα εκλογικά τώρα παρά 19 ολόκληρες εβδομάδες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή