Το Μαξίμου αντιμέτωπο με κρίσεις

Το Μαξίμου αντιμέτωπο με κρίσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δυσμενή θέση, για κάθε κυβέρνηση, της λεγόμενης «διαχείρισης κρίσεων» έχει μπει τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, ευρισκόμενο, μόλις 18 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, σε θέση διαρκούς άμυνας. Το τελευταίο δεκαήμερο, στην κορυφή της επικαιρότητας βρίσκονται τρία ζητήματα που, παρότι δεν αποτελούν κεντρικής πολιτικής φύσεως ζητήματα, αγγίζουν τον πυρήνα του «ηθικού πλεονεκτήματος» για το οποίο μιλάει διαρκώς και προτάσσει ο πρωθυπουργός.

Εν αρχή ην ο κ. Πολάκης. Η επίθεση του αν. υπουργού Υγείας, πριν από το Πάσχα, στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυμπουρόπουλο αποτέλεσε ένα σημαντικό ράπισμα στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, καθώς έγινε απέναντι σε έναν άνθρωπο με σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας. Η επίθεση του κ. Πολάκη κατέληξε στη Βουλή μέσω της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. (σήμερα ξεκινάει η σχετική συζήτηση) και, παρά τη μετατροπή της από τον πρωθυπουργό σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι βέβαιο πως η συζήτηση θα κινηθεί γύρω και από το «θέμα Πολάκη». Δεν είναι τυχαίο πως ήδη η αντιπολίτευση έχει δώσει διλημματικό χαρακτήρα στη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού συνθηματολογώντας «ή με τους πολλούς ή με τους Πολάκηδες».

Ακολούθησε το θέμα με το Μάτι. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στον ΣΚΑΪ για το πλήρες αλαλούμ την ώρα της κρίσης υπενθύμισαν εμφατικά τις εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έζησε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το τρίτο κατά σειρά θέμα, επίσης αμιγώς ηθικής τάξεως, έχει να κάνει με τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις περυσινές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα, στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγόπουλου. Η επιβεβαίωση της ίδιας της κ. Παναγοπούλου ότι το κότερο παραχωρήθηκε στον πρωθυπουργό για ολιγοήμερες διακοπές έχει δημιουργήσει αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η δύναμη της εικόνας του πρωθυπουργού πάνω στο γιοτ αλλοίωσε το σταθερό αφήγημα του κ. Τσίπρα πως είναι «απέναντι στις ελίτ».

Στην παραπάνω τριπλέτα το Μαξίμου έχει επιλέξει την ίδια στρατηγική: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Στο θέμα Πολάκη, ο κ. Τσίπρας κάλυψε τόσο εμπράκτως –με την κοινή εμφάνιση στις διακοπές– όσο και δημοσίως τον υπουργό του, καθώς πριν από δύο 24ωρα δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που επιχειρεί να καπηλευθεί την αναπηρία ενός υποψήφιου ευρωβουλευτή και να καλυφθεί πίσω από τον αν. υπουργό, λόγω της ένδειας επιχειρημάτων επί σοβαρών θεμάτων. Στο θέμα της τραγωδίας στο Μάτι, ο πρωθυπουργός επέλεξε και πάλι την επίθεση έναντι της Ν.Δ. Οσον αφορά τις διακοπές στο κότερο, σχετικό σχόλιο έκανε ο κ. Τζανακόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά στην τηλεόραση του Αnt1 υποστήριξε πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί καν πολιτική είδηση, ενώ πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει βίλα μεσοτοιχία στην Τήνο με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens, ούτε ακίνητα σε Αθήνα και Παρίσι, υπονοώντας τον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, σημείωσε πως το χρονικό σημείο που είδαν το φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες «κάτι σημαίνει», συσχετίζοντας το «θέμα της θαλαμηγού» με το νέο κύμα θετικών μέτρων που θα ανακοίνωνε (το έκανε τελικά χθες το βράδυ) ο πρωθυπουργός.

Ολα τα παραπάνω φέρνουν, όπως προειπώθηκε, τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναγκαστική θέση να κάνει μια διαχείριση που είναι εκτός της θετικής ατζέντας (οικονομία και μέτρα) που θέλει να επιβάλει. Αξιοσημείωτο είναι το ότι, σε εσωκομματικό επίπεδο, για το Μάτι και τις διακοπές Τσίπρα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση –όπως στην περίπτωση Πολάκη–, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές και οποιαδήποτε εσωκομματική παραφωνία θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα. Το κατά πόσον, πάντως, η διαχείριση του Μαξίμου θα επιτύχει, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή