Ασθενείς με πόνο, χωρίς φροντίδα

Ασθενείς με πόνο, χωρίς φροντίδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάσμα μεταξύ των αναγκών των ασθενών με πόνο και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας καταγράφεται στη χώρα μας. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις τρία προγράμματα εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, κυρίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα οποία εξυπηρετούν 600 ασθενείς. Οι ογκολογικές κλινικές και τα 57 ιατρεία πόνου –τα οποία λειτουργούν σε εθελοντική βάση– παρέχουν υπηρεσίες γενικής ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ μόλις εννέα κλίνες στον δημόσιο τομέα είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων ασθενών με πόνο. Στη χώρα μας 120.000 έως 135.000 ασθενείς χρειάζονται ανακούφιση από τον πόνο, αλλά υπολογίζεται ότι λιγότεροι από το 10% αυτών τη λαμβάνουν, είτε μέσω εξειδικευμένου προγράμματος, είτε από ιατρείο πόνου. Εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών με πόνο σε οπιοειδή φάρμακα έχει θέσει και το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το οποίο βάζει περιορισμούς είτε στην ειδικότητα του γιατρού είτε στις δόσεις που αυτός μπορεί να γράψει. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεσμεύθηκε, χθες, για διόρθωση του θεσμικού πλαισίου το επόμενο διάστημα.

Την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας αποτυπώνει μελέτη που διενήργησε η αρμόδια επιτροπή του υπ. Υγείας σε συνεργασία με τον δρα Στέφεν Κόνορ, εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Ενωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε χθες, η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα δεν έχει εξελιχθεί όσο στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αλλωστε, η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία, την Εσθονία και τη Λετονία, είναι οι χώρες της Ε.Ε. με το λιγότερο ανεπτυγμένο σύστημα ανακουφιστικής φροντίδας. Υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ετησίως, εκ των οποίων το 95% θα μπορούσε να τις λάβει κατ’ οίκον. Περίπου το 37% των αναγκών αφορά σε ασθενείς με καρκίνο και το υπόλοιπο 63% σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, ΧΑΠ, φυματίωση, κίρρωση, νεφροπάθειες, διαβήτη, έιτζ, άνοια και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Μόνο οι ασθενείς που τελικώς καταλήγουν αλλά χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα στην τελευταία φάση της ζωής τους είναι κατά προσέγγιση 62.000 άτομα ετησίως. Από αυτούς, μόνο το 1% μπορεί να λάβει αυτού του είδους τις υπηρεσίες με βάση τις σημερινές δυνατότητες του συστήματος υγείας. Οι συνολικές ανάγκες για ανακουφιστική φροντίδα μέσω νοσηλείας υπολογίζονται στις 500 κλίνες. Σήμερα μόνο εννέα κλίνες είναι διαθέσιμες για τον συγκεκριμένο σκοπό. Για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των ασθενών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 300 ομάδες επαγγελματιών υγείας. Ο κ. Ξανθός και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Πάνος Βαζαίος τόνισαν ότι η εκπόνηση της μελέτης ήταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη στρατηγικής ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας. Σε δεύτερο στάδιο, θα καταρτιστεί πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2020-2025), το οποίο θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Πάντως, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο κ. Κόνορ, στην Ελλάδα θα χρειαστούν δεκαετίες έως ότου καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών και παρέθεσε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου κατά τη διάρκεια των 45 ετών που λειτουργεί σύστημα ανακουφιστικής φροντίδας μόνο το 75% των αναγκών ικανοποιείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή