Πεντάμηνο καταστροφής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κανείς που πιστεύει, στα σοβαρά, ότι με τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα αυτές τις εβδομάδες μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την 20ή Οκτωβρίου, ημερομηνία που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για τη διεξαγωγή της κοινοβουλευτικής εκλογής; Μάλλον κανείς!

Μέτρο του προβλήματος είναι οι αντιδράσεις των λεγομένων θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν δημοσίως τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να περάσει η Ελλάδα σε κατάσταση νέας δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Επιτρέψτε μου να δοκιμάσω να κεντρίσω την προσοχή σας σε μια αλυσίδα αριθμών. Πόσοι είναι οι οφειλέτες προς το ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή τα ένσημα και οι άλλες συνταξιοδοτικές κρατήσεις που δεν έχουν πληρωθεί; Το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση και λίγο πριν μπούμε στο μνημόνιο, χρωστούσαν 652.000 άτομα/επιχειρήσεις. Μέχρι το 2014, στην πιο δύσκολη τετραετία που πέρασε η χώρα (εκτός από τα χρόνια της κατοχής και των πολέμων), προστέθηκαν άλλοι 445.000. Στα αμέσως επόμενα χρόνια μεταξύ 2015 και 2018 προστέθηκαν ακόμη 310.000 περιπτώσεις. Είναι παράδοξο ότι μετά το τέλος του δεύτερου μνημονίου, και ενώ όλα τα κράτη βγήκαν από την ύφεση και συμμετείχαν στην ικανοποιητική ανάπτυξη, η Ελλάδα συνέχισε τη δυσμενή πορεία της. Αρκεί να δείτε τα ποσά που χρωστούν οι παραπάνω. Μέχρι το 2009 το χρέος ήταν 27 δισ. ή το 78% του συνόλου των μέχρι σήμερα οφειλών. Στην πρώτη τετραετία (μέχρι το 2014) το ποσό που προστέθηκε αναλογεί στο 19% του συνόλου ενώ στην τελευταία τετραετία (Τσίπρα) το επιπλέον ποσό αναλογεί σε ακόμη 3,5%.

Με δυο λόγια, πριν από την κρίση υπήρχε τεράστιο πρόβλημα σωρευμένων οφειλών. Το σύστημα ήταν πανάκριβο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις εμφανίζονταν σε αδυναμία να ανταποκριθούν. Η κρίση τα έκανε όλα χειρότερα. Λογικό κι αυτό. Μετά το 2015 όμως, δεν είναι τόσο το ποσό αλλά το πολύ μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί στην εμπέδωση του κλίματος «δεν πληρώνω» αλλά και του πραγματικού γεγονότος ότι πολλοί ήσαν εκείνοι που «έπεσαν χαμηλότερα», επειδή αντιμετώπισαν τους ακόμη υψηλότερους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, θα αυξηθούν τα χρέη. Προσθέστε τα χρέη προς τις εφορίες. Βάλτε και τα χρέη στις τράπεζες. Ολα αυτά θα πάνε προς το χειρότερο. Το να χρωστάς είναι μεγάλη μιζέρια. Ακόμη κι αυτοί που ρυθμίζουν τα χρέη τους νιώθουν το βάρος. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση είναι μια νέα κυβέρνηση, με νέα πολιτική. Αντί να σερνόμαστε επί ακόμη πέντε μήνες, καλύτερες οι εκλογές τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή