Ωρα για τσάι και βρετανικό φλέγμα

Ωρα για τσάι και βρετανικό φλέγμα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με τις εξετάσεις του Lower και του Proficiency και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, το Βρετανικό Συμβούλιο στην πολύχρονη ελληνική διαδρομή του έχει να επιδείξει μια πολιτιστική πολιτική χαμηλών τόνων και στρατηγικών συνεργασιών. Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή του στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να αφήσει ένα πιο έντονο καλλιτεχνικό στίγμα, με το απαραίτητο βρετανικό χιούμορ και τον ολοζώντανο Τζον Κλιζ στην παράσταση «Last time to see me before I die» στο Ηρώδειο.

Για πολλά χρόνια η πολιτιστική παρουσία του Συμβουλίου στην Ελλάδα ακολουθούσε την πολιτική του «showcasing», μας λέει η διευθύντρια του οργανισμού, Αναστασία Ανδρίτσου. «Στο παρελθόν παρουσιάζαμε τη βρετανική κουλτούρα και αυτό που λέμε “mainstream”. Με την εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών, οι δράσεις μας επεκτάθηκαν σε άλλους χώρους και αρχίσαμε να συνδημιουργούμε έργα με Ελληνες καλλιτέχνες. Στρατηγική μας είναι να δίνουμε βήμα σε νέα ταλέντα και μορφές τέχνης, που άλλωστε έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για διεθνείς συνεργασίες», σημειώνει.

Το Βρετανικό Συμβούλιο δεν μπήκε στη λογική της διοργάνωσης ετήσιων πολιτιστικών φεστιβάλ, αλλά προτίμησε τις συνεργασίες με άλλους φορείς, όπως έκανε με το πρότζεκτ «Crafting the Future» με το Ιδρυμα Ωνάση, που αφορά την αειφορική και ηθική πλευρά της μόδας και του ντιζάιν, ή τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτεύουσας βιβλίου με τη μετάκληση Βρετανών συγγραφέων, όπως ο Ιαν Μακ Γιούαν.

Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινά το 1939 με την ίδρυση των πρώτων γραφείων του στην Αθήνα, στην οδό Ερμού, αλλά η λειτουργία τους αναστέλλεται κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Απρίλιο του 1945 επαναλειτουργούν τα γραφεία στην ελληνική περιφέρεια και όταν ανοίγει το γραφείο της Αθήνας εγγράφονται περισσότεροι από 7.000 μαθητές μέσα σε μία εβδομάδα.

Την περίοδο της δικτατορίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, που βρίσκεται πια στο Κολωνάκι, «αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο γνώσης» όπως το χαρακτήρισε η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.

Ωρα για τσάι και βρετανικό φλέγμα-1

Από την επίσκεψη του ποδοσφαιριστή και πρεσβευτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, Ντέιβιντ Μπέκαμ, στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών. 

Η συνθήκη που υπεγράφη ανάμεσα σε Βρετανία και Ελλάδα το 1950 για την ενίσχυση των σχέσεών τους μέσω του πολιτισμού και της εκπαίδευσης διατηρείται μέχρι σήμερα, ενώ οι πρώτες εξετάσεις αγγλικών του Κέμπριτζ διενεργήθηκαν το 1958. H New Shakespeare Company έδωσε παράσταση στην Αθήνα για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Συμβουλίου, το Royal National Theatre παρουσίασε τον «Βασιλιά Ληρ» με τον Ιαν Χολμ στη Θεσσαλονίκη το 1997, η Βρετανία έγινε τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2013, το συμβούλιο συνδιοργανώνει το Athens Science Festival από το 2014, ενώ το 2016 τιμήθηκαν τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ με τις δράσεις «Shakespeare Lives». Μέσα στα χρόνια ο οργανισμός δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο αποφοίτων βρετανικών πανεπιστημίων, που αριθμεί περίπου 400.000 Ελληνες, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πιο αφανή πρότζεκτ και πρωτοβουλίες, όπως η βελτίωση δεξιοτήτων σε επαγγελματίες του πολιτισμού στα ελληνικά μουσεία, η διοργάνωση της Διεθνούς Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής στην Αθήνα, η εκμάθηση αγγλικών σε παιδιά προσφύγων κ.ά. «Αν το πρόγραμμα ενός οργανισμού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, πολύ γρήγορα θα γίνει non relevant και αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία», μας λέει η διευθύντρια του οργανισμού.

To 2004, η Αναστασία Ανδρίτσου, με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού, έγινε μέρος της ομάδας του Βρετανικού Συμβουλίου και από πέρυσι είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του οργανισμού και η πρώτη που δεν είναι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως μας λέει, οι σχέσεις του Συμβουλίου με την Ελλάδα ήταν πάντα ισχυρές και αδιατάρακτες στο πέρασμα του χρόνου ακόμη και όταν θέματα, όπως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, παραμένουν ανοιχτά μεταξύ των δύο χωρών. Αντιθέτως, το Brexit ήταν κάτι που προκάλεσε αρχικά ανησυχία και αγωνία στους Ελληνες φοιτητές, την οποία «ένιωσε» το Συμβούλιο.

Οι δράσεις που έχει προγραμματίσει το Βρετανικό Συμβούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια σειρά εγκαταστάσεων και γλυπτών στο Πέραμα από τον Σκωτσέζο Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, τη συναυλία των Mammal Hands, ταινίες του βρετανικού σινεμά, την επίσκεψη του συγγραφέα Αντονι Χόροβιτς στα βραβεία βιβλίου Public και την παρουσίαση χορογραφίας του Ακραμ Καν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Καλαμάτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή